Foto:

Stortingsvalget 2013: Drysser millioner over partiene

Milliardær Stein Erik Hagen (56) er største bidragsyter til samtlige borgerlige partier. Men han blir smågutt mot Gerd Kristiansens (57) LO.

ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL


De fire partiene Kristelig Folkeparti, Fremskrittspartiet, Venstre og Høyre har nytt godt av Hagens store lommebok de siste åtte årene: Han er den største private bidragsyter til samtlige fire store borgerlige partier.

Gjennom sitt selskap Canica AS har Hagen donert i alt 12150000 kroner.

Det viser en oversikt VG har utarbeidet basert på tall fra Fornyings-, administrasjons- og kirkedepartementet.

Hagens private donasjoner til de borgerlige partiene, er over to millioner mer enn både Senterpartiet og Venstre har fått i partistøtte totalt fra private og offentlige organisasjoner siden 2005.

Avhengige av bidrag

GAVMILD: Christen Sveaas. Foto: NTB scanpix

Milliardærene Christen Sveaas (57) og Jonas Ramm (62) har også vært særdeles gavmilde siden 2005. De to har donert henholdsvis fire og i overkant av én million kroner hver til partier som Fremskrittspartiet, Høyre og Venstre (se egne lister).

Stein Erik Hagen sier til VG at han har gitt penger til de borgerlige partiene fordi han er opptatt av å ha et «velfungerende demokrati».

- Utover den økonomiske støtte partiene mottar fra staten, er de avhengige av bidrag fra privatpersoner, organisasjoner og bedrifter. Som kjent mottar både Arbeiderpartiet og SV økonomisk støtte fra LO. NHO yter ikke støtte til de politiske partiene, sier Hagen.

Milliardæren understreker at han og selskapet Canica aldri har satt politiske krav som betingelse for økonomiske bidrag.

- Det er totaliteten i de ikke sosialistiske partienes program, sammen med vårt ønske om å styrke det private eierskap og enkeltmenneskets integritet og frihet, som gjør at vi støtter enn borgerlig politikk og ønsker en ikke sosialistisk regjering, sier Hagen.

VG bringer i dag en liste over de fem største gave-bidragsyterne til de største partiene i Norge de siste åtte årene.

Hagen gir halvparten

Det viser at de fem største bidragsyterne til de borgerlige har gitt 22,63 millioner kroner de siste åtte årene, hvor Hagen har stått for over halvparten, med 12,1 millioner.

De fem største giverne til de rødgrønne har gitt vel 82,5 millioner kroner, hvor LO og deres forbund totalt dominerer med 81,5 millioner kroner.

Ap får mest

Oversikten over LO-penger viser hva LO-leder Gerd Kristiansen og Landsorganisasjonen (LO) har gitt sammen med de største forbundene i LO i støtte til de rødgrønne partiene siden 2005.

LOs nærmeste parti, Arbeiderpartiet, hvor flere av LO-toppene sitter i sentralstyret, har fått 65,6 millioner kroner, SV har fått 8,6 millioner, mens Sp har fått 7,35 millioner kroner.

- På samme måte som det er legitimt for Hagen å gi til de borgerlige, mener vi det er viktig å bidra overfor de partiene som best tjener våre medlemmer, sier LOs 2. nestleder, Hans Christian Gabrielsen.

- Etter at NHO sluttet å gi til de borgerlige, viser oversikten at dere gir mye mer enn det de borgerlige får?

- De rike har bedre evne til å gi, men vi gir på vegne av våre over 890000 medlemmer. Det blir ikke mer enn en hundrelapp. Det er vår kongress og landsmøtene som fatter beslutningene om å gi og det skjer fordi våre undersøkelser viser at det er de rødgrønne som fører en politikk, spesielt innenfor arbeidsliv, som LOs medlemmer er tjent med, sier Gabrielsen.

- Kan ramme negativt

Valgforsker Frank Aarebrot (66) mener pengestøtte fra privatpersoner ikke trenger å være udelt positiv for de partiene som mottar støtten.

- Si at en milliardær gir penger til et parti som har en tydelig miljøprofil. Hvis det i valgkampen blir avslørt at denne milliardæren også har investeringer i selskaper som hugger ned regnskogen, så vil det ramme partiet negativt, forteller Aarebrot.

Han er glad penger i seg selv ikke er nok til å vinne valget.

- Hadde partistøtten vært det viktigste, så hadde Høyre og Arbeiderpartiet gjort brakvalg hver eneste gang. Men sånn er det jo ikke, påpeker han.

Les også

 1. Mener SV-Halvorsen etterlater «tidsinnstilt bombe» i norsk skole

  Venstre-leder Trine Skei Grande er ikke nådig mot kunnskapsminister Kristin Halvorsen (SV).
 2. Borch: - EØS gjør Norge til trygdekontor

  Senterungdommens leder Sandra Borch mener EØS-avtalen gjør Norge til hele Europas trygdekontor.
 3. Rødt vil ta med folk på riking-safari i Oslo

  Rødt varsler at de vil tilby bussturer i villastrøkene på Oslos vestkant for å vise fram overfloden de superrike lever i…
 4. - Valgresultatet kan bli fem-seks dager forsinket

  Navarsete innrømmer telle-trøbbel
 5. Homo-Høyre slår tilbake mot Ap-topp: - Hun må ha fått solstikk

  (VG Nett) Homofile toppolitikere i Høyre raser mot Anette Trettebergstuens (Ap) utspill om at homofile vil få det verre…
 6. Siv: Bare gi opp, Jens Stoltenberg

  (VG Nett) Partileder Siv Jensen gikk selvsikkert og nådeløst til verks under Fremskrittspartiets amerikanske…
 7. Frp-Anundsen raser mot regjeringen: - Skam dere!

  KRISTIANSAND (VG) Det gikk hardt ut over de rødgrønnne partilederne, da Fremskrittspartiet fredag brutalt sparket i gang…
 8. Slik har regjeringen endret skatten

  Regjeringen følger opp løftet om å belaste de rike mer: Etter at de rødgrønne tok over betaler de rikeste nesten 300.
 9. Siv Jensen om Høyre: - Erna tror hun har vunnet valget allerede

  Erna Solberg sier Høyre er så store at de ikke trenger å stille krav til Frp.
 10. Olje skiller Ernas regjeringer

  Høyre-leder Erna Solberg sier at oljeutvinning i Lofoten og Vesterålen er saken som klarest vil skille en…
 11. Høyre fosser frem på ny måling

  Arbeiderpartiet faller og Høyre suser frem på en ny meningsmåling to og en halv måned før stortingsvalget.
 12. Uenige om hvorvidt helsekøtall er riktig

  Helseprofessor Steinar Westin mener det er absurd når politikere snakker om 270.000 i helsekø.
 13. Venstre tror ikke på Aps løfte til lærerne

  Arbeiderpartiets løfte om å bruke mer penger på å etterutdanne lærere er identisk med et forslag Ap stemte ned rett før…

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder