McTHON: Olav Thon har brukt 15 millioner kroner på et nybygg for å få McDonalds til å åpne restaurant i Flå. Her sammen med sin samboer, Sissel Berdal Haga under åpningen. Foto: ARNE O. LINDAHL/HALLINGDØLEN

Thon mener toppsjefer med fet lønn gjør dårligere jobb

- Fortjener maks 2 millioner

(VG Nett) Olav Thon (88) fyrer av en kraftig salve mot millionlønningene til konsernsjefene på børsen.

ARTIKKELEN ER OVER ÅTTE ÅR GAMMEL

Av BJØRN HAUGAN, INGAR JOHNSRUD, LARS MOLTEBERG GLOMNES og FREDRIK LOENNECKEN

Gründeren Olav Thon troner på andreplass over Kapitals liste over Norges rikeste, med anslått formue på 21,3 milliarder kroner. Kun slått av utflaggede John Fredriksen.

Thon bruker likevel lite penger på seg selv.

Gigantlønninger

VG har de siste dagene kartlagt hvordan selskapene på Oslo Børs betalte sine toppledere fra 2007 til 2010. I fjor håvet Statoil-sjef Helge Lund inn 11 millioner kroner totalt, inkludert frynsekoder. Telenors toppsjef Jon Fredrik Baksaas har grunnlønn på 4,8 millioner, men ble likevel tilgodesett med hele 18,4 millioner i fjor.

E24: Får 6,9 millioner - uten å jobbe

BEDRE MED MINDRE: Olav Thon mener Statoils konsernsjef, Helge Lund, burde få mindre i lønn. Foto: Andrea Gjestvang

Olav Thon fnyser over sjefene i statlige og private selskaper som har gigantlønninger.

- Når du tjener fem til ti millioner kroner, har du så mange egne penger å passe på at du gjør en dårligere jobb, mener milliardæren.

- Du mener de blir så fokusert på egen økonomisk suksess, at det påvirker deres jobb?

- Ja, sammenliknet med en som har en normal lederlønn mellom én og to millioner, er det veldig lett å gjøre en dårligere jobb når du i tillegg må ha fokus på å forvalte alle pengene dine.

- Hva synes du om at Statoil-sjefen har 11 millioner kroner i samlet godtgjørelse?

- Det er bare tull. Jeg har full respekt for Helge Lund, men det er et lønnsnivå som er altfor høyt. Jeg synes det er svært merkelig at det er de store statsselskapene som leder an i lønnsfesten. Det virker som om politikerne tror på de som sier at man må tilpasse lønnen til den internasjonale oljeindustrien og utlandet. Jeg tror det er feil. Det er så mange gode ledere i Norge at det ikke er noen grunn til å frykte at de vil forsvinne ut av landet for å få enda høyere lønn, sier Olav Thon til VG.

Etter noen minutter, ringer han opp igjen, for å presisere at han synes to millioner kroner også er i meste laget.

Følger opp i praksis

Administrerende direktør Dag Tangevald-Jensen i Olav Thon Eiendom, Norges 23. største børsnoterte selskap, fikk snaue 1,5 millioner kroner i lønn i fjor. Ingen bonus, ingen opsjoner og ingen aksjeprogrammer - likevel leverte selskapet bedre resultater fra 2007 til 2010 enn hovedindeksen på Oslo Børs.

Tangevald-Jensen tjener i tillegg om lag 500.000 kroner på styrehonorarer i Thon-konsernet.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder