ÆRLIGHET: - Snakk med barna om døden, og at noen også velger å ta sitt eget liv, sier generalsekretær Janne M. Sukka i Kirkens SOS.

- Snakk tydelig med barna om selvmord

Generalsekretær Janne M. Sukka i Kirkens SOS, som driver døgnåpen krisetjeneste, mener at vi er for redde til å snakke om døden med barna.

Fridtjof Nygaard
ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL
Kors På Halsen - HjemALARMTELEFON - 116 111Etter selvmordet – Veileder om ivaretakelse av etterlatte ved selvmordKirkens SOS i NorgeHelsenorges sider for pårørendeMental HelseKors På Halsen - Hjem

- Vi må snakke åpent med barn om selvmord for å forhindre at barn og voksne tar livet sitt, sier Sukka.

I gjennomsnitt begår 530 nordmenn selvmord hvert år fordelt på 150 kvinner og i underkant av 400 menn. Folkehelseinstituttet anslår at det er 10 ganger flere selvmordsforsøk enn selvmord.

- Selvmord blant barn under 15 år er sjeldent. Derfor er det vanskelig å si noe om en utvikling eller et mønster, sier avdelingsdirektør Anne Reneflot i Folkehelseinstituttet.

Ifølge Folkehelseinstituttets statistikk begår i gjennomsnitt to til tre barn under 14 år selvmord årlig. Noen år er tallet så lavt som ett barn, andre år så mange som seks barn, viser tallene fra 2004-2012.

Totalt 26 barn begikk selvmord i samme periode.

Mange tenker på selvmord

Kirkens SOS opplyser at mange barn tenker på å ta sitt eget liv.

- Vår chattetjeneste på kveldstid har kontakt med mange barn og unge voksne fra 12-22 år gamle. Minst 70 prosent av dem har reelle selvmordstanker og ingen å snakke med dem om. De voksne kan være i huset, men er opptatt på Facebook og mobiltelefonen. De voksne må skru av, koke en kopp kakao og gjøre seg tilgjengelig for samtale, sier Sukka.

LES OGSÅ: Slik kan du få hjelp og hjelpe

- Skal man snakke direkte med barn om selvmord?

- Ja. Døden kommer når man er gammel, syk eller tar livet sitt. Barn er svært konkrete og svar barna ærlig om hva det betyr å være død. Da kan man ikke puste, åpne øynene eller snakke. Man kommer ikke tilbake, sier Sukka.

Må være ærlig

- Hvordan snakker man med barn om barn som har tatt sitt liv?

- Være like ærlig. Det er ikke sikkert man vet årsaken til selvmordet annet enn at han eller hun hadde det vondt. Da er det viktig å si at har ditt barn det vondt, må det huske på at dere kan snakke sammen og at det ikke er farlig å fortelle at man er lei seg, sier Sukka.

BAKGRUNN: - Vanskelig å forebygge at barn begår selvmord

Folkehelseinstituttet påpeker også at antallet selvmord trolig er høyere enn 530:

Et ukjent antall selvmord i aldersgruppene over barn, er skjult som ulykker. For eksempel er antall registrerte selvmord i trafikken doblet fra 4 per år til mer enn 8 per år etter at ulykkesanalysegruppene ved Statens vegvesen begynte å studere årsaker til trafikkulykker i 2005.

- Mange ukjente dødsårsaker kan også være skjulte selvmord. For eksempel dør hvert år over 600 mennesker i utlandet uten at dødsårsak blir registrert i Norge. Mange av disse kan være selvmord. Til slutt vet man at leger kan skjule selvmord ved å skrive andre dødsårsaker, opplyser Folkehelseinstituttet i sin selvmordstatistikk.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder