MØRKT: Selv om du har betalingsproblemer er det helt avgjørende at du ikke lukker deg selv inne, mener Anders Skuterud, psykolog og seniorrådgiver i Norsk psykologforening. Foto:,ILLUSTRASJONFOTO, MICROSTOCK

Gjeldskrisen: Derfor går vi i inkassofellen

Dette gjør gjeldsproblemene med ossGjeldsproblemer starter ofte med fristelser og kan ende med skam, angst, frykt og selvmordstanker, sier fagfolk.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

VGs gransking viser at en stadig større andel nordmenn blir svartelistet. I enkelte grupper er økningen på hele 25–30 prosent siden 2009.

– Det er forbausende mange som ikke orker å forholde seg til ubetalte regninger. Til slutt blir betalingsproblemene for store. Da kan alt se så svart og mørkt ut at selv døden kan bli en fristelse, sier Anders Skuterud, psykolog og seniorrådgiver i Norsk psykologforening.

Ikke grav deg ned

Han sier at det er viktig at de rammede ikke graver seg for dypt ned.

– Det er helt avgjørende at du ikke lukker deg inne. Ja, det er et alvorlig problem. Men du blir ikke fordømt av alle i verden selv om du strever, sier Skuterud.

VG-GRAFIKK:Her er full oversikt over de verste og beste kommunene

VGs kartlegging viser at de svartelistede har fem betalingsanmerkninger i snitt. 1000 personer har over 30 betalingsanmerkninger hver.

– Å ikke åpne inkassobrev kan fungere godt som en måte å skyve skammen unna på. Når vi blir engstelige, og her er det grunn til engstelse, medfører det mye ubehag også i forhold til aktelse. Det blir svært fristende å unngå skammen, sier Skuterud.

Vi lar oss friste

Anders Skuterud, seniorrådgiver i Psykologforeningen. Foto:,NTB scanpix

Inkassobyråer, økonomiske rådgivere og banker oppfordrer kundene til å ta kontakt, for å finne en løsning ved betalingsproblemer.

– Når betalingsproblemene oppleves uoverkommelige er banken ikke bare en bank lenger, men en trussel. Vi skaper bilder av hvordan vi blir fordømt.

– Når vi først begynner å bli redd, blir det lettere å ikke gjøre noe. Vi graver oss ned i vår egen situasjon, en indre nedadgående spiral, sier psykologen.

En viktig årsak til at flere får betalingsproblemer er enkel tilgang til kortsiktig kreditt og menneskets evne til å la seg friste, mener Skuterud.

Handler om fasaden

Det er lett å være ha et for optimistisk forhold til egen betalingsevne ett år frem i tid.

– Selv om vi bestemmer oss for en ting så klarer vi ikke alltid å holde oss til planen. Du kan bestemme deg for å kjøpe på betalingsutsettelse og betale tilbake etter fire måneder. Men du gjør det ikke, sier Ola Kvaløy, professor i økonomi ved Universitetet i Stavanger.

– Vi har en tendens til å ta gleden først og utsette problemene, sier han

Det er et betydelig press på å skaffe seg ting i vårt samfunn. Sosiale medier spiller en viktig rolle, og er en arena hvor vi skal fremstå vellykkede

– Det handler om fasaden, og det er ikke noe nytt. Det som er nytt er hvordan sosiale medier forsterker dette. Vi legger ut bilder av flotte reiser og dyre vesker. Vi mangler forankring. Tidligere var man forankret i sitt yrke, sin familie, sin stand, sin religion.

– Nå forsøker man å finne støtte og forankring i forbrukersamfunnet, sier Anders Skuterud.

KOMMENTAR: Alltid i minusKommersielt samarbeid: Rabattkoder