OVERLEVDE: Olav Saue fra Granvin holdt på å omkomme på fjellet. Her ser han opp mot området der han ble funnet i fjellene mellom Granvin og Ulvik. Foto: Hallgeir Vågenes VG

Ble fanget på fjellet: Olav (62) lå to døgn under snøen

Røde Kors utfører 1000 redningsaksjoner hvert år

Flere skadet i årets påske enn i 2015, ifølge Røde Kors

VOSS (VG) En kort skitur endte i en kamp på liv og død for Olav Saue (62). I en voldsom storm, og med brukket fot, lå han innestengt i en snøhule i to døgn.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

– Jeg tok et skritt i feil retning, og det jeg trodde var snø, viste seg å være skodde i luften. Jeg falt tolv meter utenfor fjellkanten, forteller Saue til VG.

Det var 5. mars 2000, og den fjellvante 62-åringen skulle på skitur sammen med fetterens hund Dolly. Turen hadde de gått utallige ganger før, så alt Saue pakket med seg var en spade og noen brødskiver.

På kroppen hadde han ullundertøy og en skidress. Planen var en kjapp tur til toppen av Stavaskarsnuten (1600 meter over havet), og så hjem til middag.

Så feil kan man ta. Plutselig var Olav fanget i en storm, og måtte grave seg ned i snøen for å overleve.

Har du vært utsatt for en ulykke, og kanskje fått hjelp fra uventet hold? Eller selv hjulpet noen som hadde kjørt seg fast på fjellet? Del dine historier fra påskefjellet her!

BRUKKET: Her ligger Olav på sykehuset etter å ha blitt reddet ned fra fjellet av letemannskap fra Røde Kors. Foto: Vidar Herre Avisa Hordaland

Blåste opp til storm

– Det var akseptabelt vær da vi gikk hjemmefra, men etter hvert blåste det opp. Det ble overskyet, tåkete og vinden økte. Det ble også et voldsomt snøvær.

Hunden Dolly ga seg på 1000 meter og løp hjem. På grunn av mye løssnø, var det vanskelig for henne å holde følge. Olav derimot, ga seg ikke før han var hundre meter fra toppen.

– Først da skjønte jeg at det ville bli tøft å fortsette, sier Olav.

Innen han snudde, hadde vinden alt blåst bort skisporene hans. Det var vanskelig å orientere seg i alt det hvite. Olav har gått over 600 turer i dette området, men nå slet han med å finne veien hjem. Uten GPS og dekning på telefonen, var hans eneste mulighet å gå mot en hytte 500 høydemeter lenger ned.

LES OGSÅ: Erling fant fire døde ungdom på fjellet

Falt 12 meter rett ned

Etter en stund tok Olav av seg skiene. Det var enklere å ha kontroll på snøen foran seg med dem i hånden.


– Jeg kunne ikke skille bakke og himmel, opp eller ned. Alt rundt meg var hvitt.

Olav husker fallet. Plutselig stupte han tolv meter vertikalt ned fjellskråningen. Han husker også smertene i foten. Selv om han kunne trå på den, var den åpenbart brukket.

– Jeg ante ikke hvilke retning jeg skulle gå i, og klarte så vidt å bevege meg. Plutselig sto jeg uten særlig mange alternativer, sier han.

Hva gjør du denne påsken? Er du på fjellet, eller feirer du høytiden i byen? Del dine bilder med VG her!

REDDET: Etter to døgn i en snøhule, uten mat og drikke, ble Olav Saue reddet av redningsmannskap fra Røde Kors. Foto: Hallgeir Vågenes , VG

Lå to netter i snøhule

Spaden i ryggsekken ble redningen. Med den klarte han å grave en snøhule. Arbeidet tok nærmere to timer, og innen Olav kom seg i le var han både klissvåt og gjennomfrossen.

Liggende med hodet på ryggsekken og stavene under seg sovnet Olav. Samtidig hadde hunden kommet seg hjem, uten sin følgesvenn. Fetteren forstår at noe er galt og slår alarm.

Morgenen etter gjør Olav et nytt forsøk på å gå til nærmeste hytte. Stormen er like kraftig, og han kommer ikke langt før realiteten slår ham: Det nytter ikke.

Olav husker lydene av helikopteret som lette etter ham, og sitt desperate forsøk på å få kontakt. Det føltes bittert at letemannskapet var så nære uten å kunne se ham.

LES OGSÅ: Denne gruveulykken var blant de verste i historien

AKSJON: Her er letemannskapet ute i fjellet og søker etter Olav Saue. Lite vet de om at han er begravet i snøen. På skuter sitter Audun Høyland. Foto: Sjur Herre Avisa Hordaland

Kritisk situasjon

– Etter en stund forsto jeg at det beste var å bli i snøhulen, men det var et problem: Jeg fant den ikke.

I alt det hvite som omga ham, var hulen forsvunnet. Det endte med at han måtte grave en ny. Like gjennomvåt, og uten mat og drikke, måtte Olav overnatte i fjellet enda en natt.


– Man burde ikke sove i kritiske situasjoner, men jeg klarte ikke holde meg våken. Jeg ville overleve, men var heller ikke redd for å dø.

Morgenen etter var været fortsatt dårlig, men Olav skjønte at han måtte bevege seg for å overleve.

– Jeg satset alt på en hånd. Etter et stykke fant jeg terreng jeg kunne gå på. Og 340 meter over havet så jeg endelig basen til letemannskapet ved Liasete.

Olav ble reddet i siste liten. Et Sea King-helikopter fant ham på fjellet og fraktet han til sykehuset på Voss. Da hadde 62-åringen vært ute i to døgn.

På sykehuset fikk Olav konstatert både frostskader og brudd i foten. Allikevel er han ikke skremt fra å gå i fjellet.

– Jeg går fremdeles på ski om vinteren, men dørstokken er nok litt høyere enn den var. Jeg snur tidligere enn jeg ville gjort før.

Husker du denne ulykken? Et barn døde etter snøskredet på Svalbard

Flere påske-skader i år enn i fjor

De siste årene har Røde Kors hatt rundt 1000 redningsaksjoner årlig. I 2015 ble 1061 mennesker rettet ned fra fjellet. 64 mennesker er omkommet i snøskred de ti siste årene.

Skadeantallet under årets påske er en del høyere enn i fjor. Når skjærtorsdag snart er omme, er det rapportert om 452 skader denne påsken, ifølge NTB. Etter en travel onsdag var det en roligere dag med færre skiløpere i fjellet skjærtorsdag, melder Røde Kors.

– Totalt denne påsken har Røde Kors hatt 114 henteoppdrag og 16 søk, sier Torpe.

Etter en travel onsdag var det en roligere dag med færre skiløpere i fjellet skjærtorsdag, melder Røde Kors.

Røde Kors: – Viktig å søke ly

Bjørn Arild Fjeldsbø er områdeleder for hjelpekorpsene i Indre Hardanger og med i ressursgruppen ettersøkning. Han forteller at Olav gjorde alt riktig da han valgte å grave seg ned i en snøhule på fjellet.

– Det er viktig å søke ly, slik at du ikke blir eksponert for vind og nedbør. Prøv å ikke bli våt og isoler deg fra bakken, ved for eksempel å sette deg på en sekk. Har du ingen ting med deg, må du gjøre det beste ut av situasjonen. Det kan ta flere dager før du får hjelp i vinterfjellet, sier han.

TILBAKE: Selv om Olav opplevde marerittet på fjellet, har det ikke stoppet ham fra å gå på tur. Foto: Hallgeir Vågenes VG

Røde Kors-lederen legger til at om man skulle bli nødt til å grave seg ned i snøen, er det viktig å markere stedet der man er. Det kan man for eksempel gjøre ved å sette staver og ski utenfor.

– Vær også alltid forberedt på dårlig vær – selv på korte turer. Ha en vindsekk med deg, eller andre ting du kan bruke hvis du trenger å søke ly. Været kan snu fort, så ha gode sikkerhetsrutiner selv om du bare skal opp på fjellet og drikke kakao med ungene, råder Fjeldsbø.

Han var med i ekspertgruppen som utviklet de nye fjellvettreglene i 2016. Det er første gang fjellvettreglene har blitt revidert siden 1967. Her fikk blant annet skredvarsel og digitale hjelpemidler sin plass, og det advares ikke lenger mot å gå alene.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder