SETTER BARNA FØRST: Barneminister Solveig Hornes mener mange voksne har godt av å sette seg selv litt i bakgrunnen til fordel for barna i julen. Foto:Trond Solberg,VG

Barneministeren: Mange barn gruer seg til jul

Minner skilte foreldre om at de må sette barnet foran seg selv

Følte selv på savn etter familien sist jul

Skilte foreldre som ikke får feire jul sammen med barna – bør skyve egne behov i bakgrunnen,  mener barneminister Solveig Horne. Hun minner om at altfor mange barn gleder seg mest til at julen er over.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Horne, som selv er skilt mor, har laget en egen jule-ønskeliste for sine viktigste oppdragsgivere, alle norske barn. Barneministeren er veldig opptatt av at voksne skyver seg selv litt i bakgrunnen i de kommende jule- og romjulsdagene fordi det er barna som skal være i sentrum.

– Mange barn gruer seg til jul. De vet kanskje at foreldrene deres ikke har råd til julegaver. De frykter kanskje at foreldrene krangler ekstra mye til jul. Og det er mange som gruer seg fordi de ikke vet at de skal feire jul sammen med begge foreldrene, sier Horne til VG.

– Sett barnet først

Barnestatsråden tror en del stressede foreldre kan ha godt av et velment råd eller to i julestria.

– Jul er en av de fineste høytidene vi har. Det skal være noe alle gleder seg til, men det blir ofte en høytid som medfører stress. Førjulsstress og julestress. Derfor er det viktig at vi som voksne er bevisst hvordan vi kan gjøre julen så hyggelig som mulig, minner Horne om.

Hun har selv kjent på hvordan det er å være borte fra sine egne barn juledagene. Og slik må det av og til være for mange. Poenget er å belaste barna minst mulig med en splittet jul.

Blant foreldre som er skilte er det også mange som gruer seg til jul. Her må likevel foreldrene sette barna foran seg selv og gi dem den tryggheten at det går fint med mamma eller pappa selv uten barna. Beskjeden til barna må uansett være: Kos deg hos den du skal være hos i julen, enten det er mamma eller pappa. Vit med deg selv at neste år er det din tur til å være sammen med ungene, sier Solveig Horne.

– Det ble et savn

Selv har hun stort sett feiret julehøytiden sammen med egne barn.

– Unntaket var i fjor. Barna mine var da i USA, det ble den første julen jeg har hatt uten å være sammen med dem. Det ble et savn, men jeg tenkte at neste jul skal vi feire sammen, husker Horne.

Hun fikk overført gaveåpning via billedtjenesten Skype på PC-skjermen. Men det ble ikke helt det samme som tradisjonelt familie-samvær «live» i stua.

Julegaver

– Kan det være enda verre for fattige barn å være fattige i Norge i julen fordi så mange her lever i stor velstand?

– Vi lever i en velstandstid. Mange barn, også mine egne barn, vet nesten ikke hva de ønsker seg til jul, for de har jo det meste. Før i tiden kunne barn få ski og ting som likevel måtte kjøpes til jul. Nå har de fleste slike nytteting fra før.

Les også:Mange har lite å rutte med

– Det er nok ekstra vanskelig for dem som har dårlig råd i julen. Mange tør ikke ønske seg så mye, for de vet at de ikke får det. Da er det viktig å minne hverandre om at julegaver ikke trenger være så store og dyre, sier Horne.

Alkohol

– Mange barn har negative opplevelser med fulle foreldre og stort alkoholinntak i julen. Hva tenker du om det?

– Jeg har ikke lyst til å rette noen pekefinger i en slik ønskeliste. Alle bør være måteholdne med rusmidler når det er barn i nærheten. Vi voksne må ikke glemme barna oppi dette, svarer Horne.

Solveig Horne er forbrukerminister i tillegg til å være barnas minister. Hun tror mange barn og foreldres forestilling om at «alle andre» barn får så enormt kostbare og flotte julegaver, er overdrevet.

Dyre gaver

– Det er ikke slik at alle har dyrt utstyr i alle kategorier. Jeg tror det en medieskapt forestilling. Folk låner, arver og kjøper brukt utstyr fortsatt. Og det er bra.

– I min egen oppvekst var jeg veldig heldig som kunne arve av mine egne søsken. Vi var fem søsken. Men jeg husker den julen da jeg var 15 år og fikk mitt første bærbare stereoanlegg med to kassettspillere og store høyttalere. Det har jeg ennå, sier Horne med et smil.

Les også: Den stille julesorgen

Senk skuldrene

Hun ber både barn og voksne tenke igjennom om de egentlig trenger å kave så fælt de siste dagene før jul:

– Vi må kunne senke skuldrene våre litt og ikke stresse så masse. Det blir jul uansett, og julaften er over før du aner det. Gå en tur, spill et spill, kos dere sammen. Det er så mye stoff i media om hvordan du skal dekke bordet og hvordan du skal lage julematen. Ta deg heller en rolig morgen og kjenn på freden og roen, oppfordrer Solveig Horne før hun må haste av gårde til årets siste møte på Stortinget.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder