LUNKEN MOTTAGELSE: Finansminister Siv Jensen (Frp) tok imot rapporten fra Grømm skattekommisjon og lederen Lars-Erik Borge fra NTNU, onsdag formiddag. Foto: Audun Braastad , NTB scanpix

Frp: Disse forslagene blir ikke noe av med oss i regjering

SV: Skuffende at grønn skatt-kommisjonen ikke tok hardere i

Frp sier nei til å avvikle taxfree-ordningen, nei til avgifter på rødt kjøtt, og nei til å ta inn mellom 12 og 17 milliarder mer i bilavgifter.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Bare timer etter at regjeringens egne skatteutredere presenterte 80 konkrete forslag til grønne skatter, er regjeringspartiet Frp i gang med å avlyse flere av dem:

Mye blir ikke gjennomført

– Mye av dette vil ikke bli gjennomført så lenge Frp sitter i regjering. Det kan jeg si helt sikkert, sier Roy Steffensen, stortingsrepresentant for Frp og medlem av finanskomiteen.

Men SV tar det motsatte utgangspunktet i sin første reaksjon:

– Dette er bare ostehøvel-forslag på utslipp. Forslagene vil nok bidra til noe reduserte utslipp, men vil ikke i samme grad bidra til klimavennlige løsninger. Det er for mye pisk og for lite gulrot her, sier Kari Elisabeth Kaski, partisekretær i SV, til VG.

Burde tatt hardere i

Mens Frp avviser mange av de mest drastiske forslagene, sier SV at den grønne skattekommisjonen burde tatt hardere i:

– Vi har behov for å kutte åtte millioner tonn CO₂-utslipp innen 2020 for å innfri klimaforliket. Utvalgets forslag innebærer et kutt på om lag en million tonn. Jeg savner forsalgene som kan stimulere fram mer miljøvennlig atferd. Utvalgets mandat var ikke godt nok. Dette er en tapt mulighet, sier Kaski.

Men Roy Steffensen tar motsatt utgangspunkt:

– Dette er ikke en Frp-kommisjon, og man må være veldig klar over at dette ikke er regjeringens forslag, men en uavhengig rapport som nå skal ut på høring. En rekke av forslagene vil aldri bli vedtatt, uansett hvem som sitter i regjering, sier han.

Ikke rør elbilene

SV og Frp er imidlertid enig om en ting: At skattefordelene til elbilene må videreføres, der hvor utvalget foreslår at momsfritaket skal avvikles, og elbilene skal pålegges veibruksavgift.

– Vi skal ha flere elbiler og ikke færre, sier Kaski.

– Jeg forstår ikke hvorfor utvalget vil ta bort avgiftsfordelene på elbil, dersom formålet er å premiere de som velger grønt, sier Steffensen.

Les mer her: Stadig flere irriterer seg over elbil-fordelene

Vil ikke reise mindre

Han er uenig med den grønne skattekommisjonen, som mener at fjerning av taxfree-ordningen vil føre til færre flyreiser og dermed lavere utslipp:

– Folk vil ikke slutte å dra til Syden dersom taxfree-ordningen oppheves. Tvert imot vil folk handle mer på reisemålet og dermed går vekten av bagasjen opp, noe som vil føre til større utslipp. Frp kan ikke støtte tapet av hundrevis av arbeidsplasser på flyplassene og på fergene som er avhengig av dette salget, sier Roy Steffensen.

VG mener: Taxfree-ordningen bør avvikles

Steffensen vil heller ikke vite av økte avgifter på landbruket for å redusere produksjonen av rødt kjøtt:

– Et slikt tiltak vil bare ha den effekten at grensehandelen øker, sier han.

Biff, bil og bolig

SV er heller ikke begeistret for innretningen:

– Utvalget peker i retning av at bil, biff og bolig skal bli dyrere. Men de foreslår ingen grep for at klimavennlige løsninger skal bli billigere, sier Kari Elisabeth Kaski.

– I så måte representerer utvalget en tapt mulighet og tap av tid. Det må regjeringen og Venstre, som sammen har utsatt alle store avgiftsgrep i påvente av kommisjonen, ta ansvaret for, legger hun til.

Foreslår skattekutt

Statsminister Erna Solberg (H) sa til VG i november at økte avgifter på landbruk og transport, som er de to store sektorene utenfor kvotepliktig sektor, skulle kompenseres med lavere avgifter i samme sektor.

Det gjør ikke kommisjonen:

– Økte inntekter fra miljøavgifter bør brukes til generelle reduksjoner i skattesatsene for personer og selskaper, sa utvalgsleder Lars-Erik Borge da han presenterte sluttrapporten fra kommisjonen onsdag formiddag.

Finansminister Siv Jensen (Frp) nøyde seg med å si at forslagene åpenbart vil skape mye debatt, da hun tok imot rapporten.

Les også: Norske kyr promper for mye ifølge statsministeren

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder