STOR OVERGANG: Fra rørleggerjobb på skipsverftet Havyard gikk Jørn-Ole Systad (27) til jobb som miljøarbeider ved det nye asylmottaket i Leirvik. Minst fem andre har gjort som tobarnsfaren fra Hyllestad. Foto: Hallgeir Vågenes , VG

Over 1300 nye jobber i norske asylmottak siden i fjor sommer: Jørn-Ole (27) ble arbeidsledig - fikk jobb på asylmottak

HYLLESTAD (VG) Jørn-Ole Systad (27) var rørlegger på det lokale skipsverftet. I dag er han miljøarbeider på asylmottaket - noen hundre meter unna.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Mange vestlandskommuner rammes hardt av oljenedturen, og særlig utsatt er kommuner med hjørnesteinsbedrifter som må permittere eller gå til oppsigelser.

Men for vesle Hyllestad i Sogn og Fjordane har etablering av to nye asylmottak langt på vei veid opp for arbeidsplassene som forsvant da 60 arbeidere ble oppsagt på verftet Havyard Leirvik i fjor høst.

Les også: Verst på Vestlandet

Nyheten om de nye mottakene for 80 enslige mindreårige asylsøkere kom bare noen måneder etter at kuttene på verftet ble kjent.

– Timingen var god. Den kunne ikke vært bedre, sier ordfører Morten Askvik (Sp) til VG.

36 nye stillinger

De nye mottakene i Sørbøvåg og Leirvik har gitt Hyllestad 31 nye årsverk. I tillegg er det blitt fem nye stillinger i kommunen, hovedsakelig innen opplæring og i helsesektoren. Det merkes godt i en kommune med rundt 1400 innbyggere.

– Rundt halvparten av de 60 som ble oppsagt på verftet var fra Hyllestad. Resten var gjestearbeidere eller folk fra nabokommunene. Så for Hyllestads del har mottakene kompensert for tapet av arbeidsplasser. I tillegg har vi fått økt tilflytting til kommunen, sier Askvik.

Les også: Varsler rekordhøy ledighet

Jørn-Ole Systad ble oppsagt i fjor vår, noen måneder før masseoppsigelsene.

Etter å ha jobbet som kioskmedarbeider på en ferge, og spedd på inntekten med drosjekjøring og tømrerarbeid for et lokalt firma, søkte tobarnsfaren jobb på mottaket i Leirvik før jul.

KOM I RETT TID: - Timingen kunne ikke vært bedre, sier ordfører Morten Askvik i Hyllestad. Han fikk nyheten om at kommunen ville få to nye asylmottak med 31 årsverk noen måneder etter at hjørnesteinsbedriften Havyard kunngjorde at 60 ansatte måtte gå. Foto: Hallgeir Vågenes , VG

– Passet perfekt

– Det passet helt perfekt at det dukket opp akkurat da. Alternativet hadde vært å pendle, men det slapp jeg heldigvis.

27-åringen begynte i ny jobb som miljøarbeider og aktivitetsansvarlig i januar, og trives godt i jobben.

– Jeg trivdes også godt i jobben på verftet, men dette er jo noe helt annet. Jeg er glad i å jobbe med mennesker, og liker å snakke med folk, så dette er midt i blinken.

Se de siste tallene: Liten økning i februar

I tillegg til Systad, har minst fire andre som tidligere jobbet på verftet fått jobb på et av de nye mottakene i kommunen. En sveiser er blitt nattevakt, mens en annen er blitt vaktmester. Og flere kan det bli.

– Jeg har flere søkere nå som har jobbet på Havyard. Og jeg vet om minst en til som har fått jobb ved et asylmottak i nabokommunen, sier mottaksleder Gunnar Hopen ved mottaket i Leirvik.

Positivt for næringslivet

Hvert av de to mottakene har 40 asylsøkere i alderen 15–18 år. I tillegg har kommunen opsjon på ti til, slik at det kan bli 90 nye ungdommer i kommunen.

– Det er utfordrende, men vi har valgt å gå til oppgaven med en positiv innstilling. Og jeg synes kommunen har klart det bra, sier ordføreren.

Sett denne? Forsikrer seg mot ledighet

Han sier at etableringen av de nye mottakene har hatt positive effekter for det lokale næringslivet.

– Det har ikke utlignet den reduserte aktiviteten ved verftet, men kompensert en del, sier ordføreren.

MERKER SVINGNINGENE: Elin Beate Breidvik er daglig leder ved Hotel Sognefjord i Leirvik i Hyllestad. Foto: Hallgeir Vågenes , VG

Hotellet i Leirvik er blant bedriftene som blir berørt av nedskjæringer på verftet.

– Når det er mindre aktivitet på verftet, blir det også mindre aktivitet hos oss. Det merker vi godt. Vi er avhengig av at det bygges skip, da bor tilreisende kontraktører og ingeniører hos oss, sier daglig leder Elin Beate Breidvik ved Hotel Sognefjord.

Breidvik sier at stemningen i kommunen er positiv, til tross for at arbeidsledigheten er i landstoppen.

– I Leirvik er det bygget båter i hundre år, og det har alltid gått i bølgedaler. Det er massevis av nyetableringer i kommunen, og selv sikter vi oss inn mot nye markeder, sier Breidvik.

Les også: Krangler om ledighet

Åttende høyeste ledighet

I februar hadde Hyllestad en registrert ledighet på 5,5 prosent, målt i andel av arbeidsstyrken. Dette er en markant nedgang fra januar, men likevel den åttende høyeste ledigheten blant landets kommuner.

Før jul ble vel 100 arbeidere på verftet permittert, men de aller fleste er nå tilbake, sier konsernsjef Geir Johan Bakke i Havyard Group til VG.

– Situasjonen ser bra ut for dette året, mens det er litt mer utfordrende til neste år. Men vi jobber med mange spennende prosjekter, innen fiskeri, oppdrett og vindkraft, så vi er optimister, sier Bakke.

Stord kommune har også merket nedturen i den oljerelaterte industrien.

I august i fjor kunngjorde motorfabrikanten Wärtsila at nærmere hundre ansatte på Stord måtte gå, samtidig som det ble kjent at Kværner Stord måtte nedbemanne med 100 funksjonærer.

Kommunen har nå 602 registrerte ledige. Det utgjør 6,1 prosent av arbeidsstyrken – den fjerde høyeste ledigheten i landet.

Les også: Jublet over mottak

I fjor høst fikk Stord et mottak for enslige mindreårige asylsøkere, med 21 stillinger fordelt på 17 årsverk.

– Femten av de 21 som ble ansatt kom direkte fra arbeidsledighet. Fem hadde tidligere jobbet i oljerelatert virksomhet, sier rådmann Magnus Mjør.

LYSERE UTSIKTER: Før jul ble rundt hundre arbeidere ved Havyard Leirvik permittert, men nesten alle er nå tilbake i jobb, opplyser konsernsjef Geir Johan Bakke i Havyard Group. Foto: Hallgeir Vågenes , VG

Over 1300 nye jobber

Siden i fjor sommer er det etablert over 1300 nye arbeidsplasser i norske asylmottak. Det viser tall VG har innhentet fra landets seks største asylmottaksoperatører.

– Vi har mer enn doblet antall ansatte fra 1. juli i fjor, og ansatt mellom 250 og 260 nye personer. I fjor sommer hadde vi syv mottak. Nå har vi 18 i drift, og i mai åpner vi det nittende, sier daglig leder i Link Mottak, Hallstein Saunes.

Også landets klart største asylmottaksoperatør, Hero, har mer enn doblet antall ansatte siden i fjor sommer.

– I juli i fjor hadde vi cirka 600 ansatte, inkludert tilkallingsvakter. Nå har vi 1300 ansatte i mottak, sier personaldirektør Eli Størset i Hero Norge AS.

TRIVES GODT: Jørn-Ole Systad (27) har som hovedoppgave å aktivisere de 40 enslige asylsøkerne som er flyttet inn i den gamle skolen i Leirvik. På mottaket i Sørbåvåg - også det i en nedlagt skole - er det samme antall. Foto: Hallgeir Vågenes , VG

Mangler oversikt

Hvor mange nye arbeidsplasser som er skapt i kommunene som følge av økt tilstrømming av asylsøkere, finnes det ifølge Kommunenes Sentralforbund (KS) ingen oversikt over.

– I tillegg til asylmottakene er det stor utvidelse av flyktningtjenestene i kommunene som følge av de økte bosettingstallene, sier fagleder for innvandringsspørsmål i KS, Nina Gran, til VG.

Heller ikke effektene for næringslivet finnes det sikre tall på, får VG opplyst i NHO.

Statistisk sentralbyrå (SSB) meldte i en prognose før jul at den kraftige tilstrømmingen av asylsøkere til Europa vil medvirke til å trekke veksten noe opp i euroområdet og i Norge, og dermed bidra til en forsiktig norsk konjunkturoppgang i andre halvår av 2016.

– Tilstrømmingen av asylsøkere til Norge kommer på et tidspunkt med økende slakk i deler av norsk økonomi og kan dermed kan håndteres uten at det skaper press i økonomien, skrev SSB i en pressemelding.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder