OVERRASKET OVER KOMMUNENE: Kari Kjønaas Kjos hadde ikke forventet at flere kommuner skulle være skeptiske til å innføre reservasjonsrett. Bildet ble tatt da Kjos ble valgt inn i sentralstyret på FrPs landsmøte i 2012 på Gardermoen. Foto: NTB SCANPIX

Forstår at KrF reagerer på reservasjonsforslaget

- Jeg skjønner at KrF kan oppfatte at det ikke er i tråd med avtalen, sier Frps Kari Kjønaas Kjos.

ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

Kari Kjønaas Kjos, helsepolitisk talsperson i Frp og leder i Helse- og omsorgskomiteen, mener det hele tiden har vært intensjonen å la kommunene avgjøre om fastlegene de ansetter skal få reservere seg mot aborthenvisning.

Hun stiller seg dermed bak høringsnotatet som helseminister Bent Høie (H) sendte ut i forrige uke.

Likevel sier Kjos at hun ser KrFs innvendinger om at den kommunale råderetten i praksis kan svekke bestemmelsen i samarbeidsavtalen.

- KrF mener det som nå skjer ikke er helt i tråd med avtalen vår. Det er det for så vidt, men jeg skjønner at de kan oppfatte det sånn. Jeg tror ingen av oss hadde tenkt at mange kommuner ville si nei uten å ha sett på enkelttilfellene først.

Forstår at KrF reagerer

Kjos har full forståelse for at KrF reagerer på at det ligger an til at kommuner som Oslo, Bergen, Tromsø og Trondheim ikke vil innføre reservasjonsmuligheten for fastleger - to og en halv måned før høringsfristen utløper.

- Hvis du har 20 fastleger og én ønsker å reservere seg, er det helt uproblematisk. Kvinnene vil få beskjed om hvem denne legen er og selv gjøre et valg, påpeker hun.

Kommunikasjonsutfordringer

Kjos tror den kommunale motstanden kommer at av det har vært krevende å kommunisere regjeringens budskap om reservasjonsadgangen.

- Vi har to valg: Enten å videreføre dagens hemmelighold der ingen vet hvem reservasjonslegene er, eller innføre åpenhet så kvinnene kan velge hvilken fastlege de vil gå til, sier Frp-eren.

Slik stortingspolitikeren ser det, kjører Arbeiderpartiet en kampanje der de fremmer interpellasjonsdebatter ute i kommunestyrene sine. Hun mener kommunene nå forsøker å boikotte avtalen mellom regjeringen og KrF.

SJØLI KOMMENTERER: Høies paradokser

Kommunalt selvstyre viktigst

- Er reservasjonsmuligheten vellykket dersom et fåtall kommuner vil innføre den?

- Det kommer an på om du mener kommunalt selvstyre er viktig.

- Så det er ikke selve reservasjonsregelen som er viktig, men at kommunene selv får bestemme?

- Regjeringen gir nå kommunene verktøyet til å bestemme om de vil innføre reservasjonsmulighet. Det er opp til dem om de vil benytte seg av dette, svarer Kjos.

Stoler på Erna og helseministeren

AVVENTER: Barne-, likestillings- og inkluderingsminister Solveig Horne (Frp) ønsker ikke å involvere seg sterkt i debatten om reservasjonsrett før høringsfristen utløper 30. april, men er trygg på at regjeringen finner en god ordning. Foto: TROND SOLBERG

Likestillingsminister Solveig Horne (Frp) sier hun stoler på at helseminister Bent Høie (H) og statsminister Erna Solberg (H) klarer å finne frem til en løsning der både avtalen med KrF og kvinnens rettighet til aborthenvisning ivaretas på samme tid.

- Det skal være muligheter til å reservere seg, samtidig skal vi sikre at spesielt småkommuner har et tilbud til dem som trenger henvisning, sier Horne til VG.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder