Spesialenheten etterforsker pågripelsen av Olav (86)

Spesialenheten for politisaker vil vurdere politiets maktbruk da Olav Vale (86) ble peppersprayet og sparket i brystet under pågripelse.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

– Vi har besluttet å iverksette etterforskning av tjenestemennene som var involvert i pågripelsen av 86-åringen, sier etterforskningsleder Marit Storeng til VG.

Spesialenheten har fått alle dokumentene i saken fra Telemark-politiet, og vil innkalle de mistenkte politifolkene til avhør.

– Nå skal vi forsøke å kartlegge saken fra a til å, deretter vil vi vurdere om det er grunnlag for å ta saken videre, sier Storeng.

Fungerende visepolitimester Rita Kilvær ønsker ikke å kommentere etterforskingen.

– Vi har ikke fått noen underrettelse om dette fra Spesialenheten, så da vil jeg foreløpig ikke si noe, sier Kilvær til VG.

Politiet sparket Olav (86) og la ham i jern: – Synes de burde sagt unnskyld

Skar brød

VG skrev i helgen om pågripelsen av Olav Vale (86) fra Telemark. 15. mars i år ble han pågrepet i sitt eget hjem, etter at en sjåfør som forsøkte å rømme fra politiet hadde gjemt seg på gården hans. Det var lokalavisen Varden som omtalte saken først.

En kvinnelig passasjer i bilen forsvant inn på kjøkkenet til Vale. Sønnen John Olav sto utenfor og tok imot politiet.

På kjøkkenet sto tunghørte Vale og skar brød mens han forsøkte å holde øye med den ukjente kvinnen som hadde dukket opp. Da kom politiet inn døra.

Ifølge Vales advokat Tollef Skobba ropte polititjenestemennene flere ganger til 86-åringen at han skulle legge fra seg brødkniven.

Les: «Spellemann»-vinner tiltalt for vold mot politimann

Sparket i brystet

– Jeg trodde jeg la den fra meg, men det gjorde jeg visst ikke, sier Vale.

Polititjenestemennene skal ha oppfattet at Vale brølte tilbake, mens han viftet med brødkniven han hadde i hånden. Da tok de frem batongene sine og sprayet ham minst to ganger i øynene med pepperspray.

VG er kjent med at to av polititjenestemennene som deltok under pågripelsen, har forklart at 86-åringen ble sparket i brystet. Den tredje har forklart at Vale ble «dyttet med benet».

Vale falt, med kniven under seg. To av dem la seg over Vale og fikk på ham håndjern, mens den tredje sikret brødkniven. To av politifolkene som deltok i aksjonen var også studenter fra Politihøgskolen.

– De knølte noe fælt for å få på meg håndjern. Jeg trodde det var ranere, og tenkte at jeg skulle bli liggende der og at de skulle sette fyr på huset. Da jeg kom ut, så jeg politibilen. Først da skjønte jeg at det ikke var ranere, sier Vale.

Les også: Jacob (14) banket opp fordi han skatet

12 timer på glattcelle

Etter å ha blitt fremstilt for lege, måtte 86-åringen tilbringe 12 timer på glattcelle. Etter dette ble han siktet for knivtrusler mot politiet. Siktelsen ble til slutt henlagt i forrige uke, etter nesten en måned.

I mellomtiden har 86-åringen vært innlagt på sykehus med hjerteproblemer.

Vales advokat Tollef Skobba har gått til anmeldelse av tjenestemennene. Politiet i Telemark varslet også selv Spesialenheten for politisaker.

– Det er helt ubegripelig at det gis ordre om bevæpning uten noen som helst begrunnelse, jeg forstår ikke hva det er i denne situasjonen som krever bevæpning. Det er like uforståelig at politistudenter er med på et slikt oppdrag, særlig etter at det gis bevæpning, sier advokaten.

Han har begjært at tjenestemennene siktes for legemskrenkelse og straffes.

– At man benytter pepperspray på en 86 år gammel mann med en brødkniv, eller at man ikke ser at dette er en eldre, tunghørt mann, fremstår som uforståelig. Jeg lurer også på hvor det står i politivedtektene at det er greit å sparke noen i brystet under pågripelse, særlig noen som har en kniv i hånden, sier Skobba.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder