DÅRLIG STEMNING: UDI-ansatte kritiserer internt instruksen om ikke å realitetsbehandle asylsøknader fra personer som kommer til Norge etter opphold i Russland. Foto: Håkon Mosvold Larsen , NTB scanpix

Asylinstruks skaper uro i UDI

Regjeringens asylinnstramminger møter motstand innad i Utlendingsdirektoratet. Enkelte frykter for konsekvensene ved instruksen som ble innført før jul.

 • NTB

Artikkelen er over fire år gammel

– Jeg har jobbet lenge i UDI. Jeg har vært fleksibel, har opparbeidet meg en solid breddekompetanse, har alltid vært effektiv og hatt en god produksjon. Men jeg ønsker ikke å behandle disse sakene, skriver en saksbehandler i et internt diskusjonsforum.

NTB har fått tilgang til innlegget, i anonymisert form.

Innlegget, som har fått støttende kommentarer fra flere andre UDI-ansatte, kritiserer først og fremst instruksen om ikke å realitetsbehandle asylsøknader fra personer som kommer til Norge etter opphold i Russland.

Les også: Politiet frykter at asylsøkere vil gå under jorden

Reagerer

Av instruksen framgår det at asylsøkere som har hatt opphold i et trygt tredjeland, skal få avslag etter utlendingslovens paragraf 32.

– Ettersom det ikke gjøres unntak for korte opphold, som for eksempel kortvarige turistvisum, vil dette i praksis si at det ikke er mulig å søke beskyttelse i Norge. Asylsøkere har heller ingen klagemulighet. Dette er klare brudd på folkeretten, mener saksbehandleren.

Da justisminister Anders Anundsen (Frp) redegjorde for instruksen 25. november, slo han fast at asylsøkerne det her er snakk om, ikke står i fare for å bli forfulgt i Russland.

– Det er misbruk av asylsystemet når disse velger å reise fra Russland til Norge for å søke asyl, framholdt Anundsen.

Instruksen kunne komme til anvendelse fordi en lovendring som gir regjeringen adgang til også å instruere Utlendingsnemnda, like før var blitt vedtatt av Stortinget etter en høyst uvanlig ekspressprosedyre.

Les også: Derfor vil Anundsen ha økt grensekontroll

– Ingen garantier

Internt i UDI er det bekymring for at begrunnelsen vil kunne brukes for samtlige asylsøkere som kommer til Norge, også dem som ikke kommer via Storskog.

– Det er ingen direkteflyginger mellom for eksempel Syria og Norge, Eritrea og Norge eller Iran og Norge. Med andre ord vil en asylsøker nødvendigvis ha oppholdt seg i et trygt tredjeland på et eller annet tidspunkt, framholder saksbehandleren.

Vedkommende mener instruksen ikke var godt nok utredet på forhånd. Innlegget understreker at det i enkelte tilfeller er uproblematisk å returnere asylsøkere til Russland, mens det andre ganger kan det ende med døden.

– Vi har ingen garantier for at Russland ikke vil sende en syrer som ikke har gjennomført militærtjeneste, tilbake til det vi vet Russland omtaler som «trygge» områder, nemlig regimekontrollerte områder.


– Dersom Assad, som stadig mangler soldater fordi de som rekrutteres stadig dør i kamp, skulle be sin venn Putin om å få sendt tilbake alle unge, syriske menn fra Russland, så forstår alle med et minimum av kjennskap til storpolitikk at Putin ikke vil verne om disse syrerne, framholdes det i innlegget.

– Takhøyde

Flere jurister kritiserte i slutten av november instruksen på samme grunnlag som den UDI-ansatte. Å avvise asylsøkere ved den norskrussiske grensen uten realitetsbehandling er i strid med folkeretten, fastslo blant andre Brynjulf Risnes i Advokatforeningen og jussprofessor Mads Andenæs.

LOYAL: UDI-direktør Frode Forfang understreker at UDI-ansatte er loyale mot politiske føringer. Foto: Terje Pedersen , NTB scanpix

UDI-sjef Frode Forfang har selv svart på innlegget.

– I mitt svarinnlegg på intranettet gjorde jeg det klart at jeg mente den aktuelle instruksen var innenfor våre menneskerettslige forpliktelser, sier Forfang til NTB.

Han understreker at etaten forholder seg lojalt til de politiske føringene fra politikerne.

Justisdepartementet ønsker ikke å kommentere saken overfor NTB.

Les også

 1. Derfor vil Anundsen ha økt grensekontroll

  Politiets tette kontroll av ferjene fra Danmark, Tyskland og Sverige har bare hindret 16 personer adgang til Norge siden…
 2. Politiet frykter at asylsøkere vil gå under jorden

  Myndighetene har bare kapasitet til å sende ut halvparten av de flere tusen flyktningene som får asylsøknader avslått.
 3. UDI-direktør: – Svenske tiltak kan gjøre Norge sårbart

  Sveriges innstramminger overfor asylsøkere er blant de kraftigste i hele Europa.
 4. Ordførere raser mot bosettingskrav

  Kommunene er bedt om å bosette 4600 enslige flyktningbarn neste år. Men allerede nå varsler flere kommuner at de vil si…

Mer om

 1. Flyktningkrisen i Europa

Flere artikler

 1. Jusprofessor om «UDI-opprøret»: – Betryggende

 2. UDI-ansatte om Storskog-instruksen: – Gikk veldig fort

 3. Listhaug om hvorfor hun sier Russland er trygt for asylsøkere:
  – Det kan ikke jeg gå inn på

 4. UDI: Skrev Storskog-vedtak for hånd

 5. Listhaug forsvarer omstridte asylreturer

Fra andre aviser

 1. - Dette er klare brudd på folkeretten

  Fædrelandsvennen
 2. Asylinstruks skaper uro i UDI

  Aftenposten
 3. Asylinstruks skaper uro i UDI

  Fædrelandsvennen
 4. Røde Kors: Listhaug feilinformerer Stortinget

  Fædrelandsvennen
 5. FN advart om norsk asylinstruks

  Aftenposten
 6. Regjeringen avfeier kritikk av asylretur til Russland

  Fædrelandsvennen

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no