DREPT: Onsdag kom meldingen om at den norske statsborgeren Ole Johan Grimsgaard-Ofstad høyst sannsynlig er drept i IS-fangenskap. Foto: PRIVAT ,

Eksperter: Norske myndigheter måtte skjønne at Grimsgaard-Ofstad ville bli drept

Disse ble løslatt - disse måtte bøte med livet

Av IS' 23 kjente vestlige gisler, har trolig over halvparten blitt drept. De som har betalt løsepenger, har blitt løslatt. Dette mener eksperter at norske myndigheter må ha vært smertelig klar over.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Det var onsdag kveld at IS bekjentgjorde at de hadde tatt livet av det det norske gisselet Ole Johan Grimsgaard-Ofstad (48). Opplysningene kom frem i IS' propaganda-magasin Dabiq, hvor det er publisert et bilde av det som skal være en henrettet Grimsgaard-Ofstad.

Norske myndigheter, med Erna Solberg i spissen, opplyste få timer senere at de ikke hadde grunn til å tvile på dødserklæringen.

Denne beskjeden var ventet, skal vi tro to norske eksperter.

– Det ønsker jeg ikke å kommentere, men norske myndigheter hadde ikke fått noen signaler om at det ville skje nå, sier kommunikasjonsrådgiver i Utenriksdepartementet, Rune Bjåstad, til VG.

Professor og Midtøsten-kjenner Knut S. Vikør mener Norge måtte vite hva som kunne skje da regjeringen nektet å ettergi terroristenes pengekrav.

– Det er et moralsk valg. Og som Erna Solberg sier, så vil det å betale løsepenger bidra til å opprettholde markedet. Om du ikke betaler, så dør de, sier Vikør.

Knut S. Vikør er professor i historie på instituttet for arkeologi, historie, kultur- og religionsvitenskap ved Universitetet i Bergen. Foto: UIB ,

IS har lenge forsøkt å få løsepenger for nordmannen, og skal ha vært i kontakt med norske myndigheter og fremmet pengekrav 14 ganger. Flere ganger skal de ha vist bilder og video av at Grimsgaard-Ofstad blir mishandlet og lemlestet.

Etter det VG får opplyst, krevde IS på et tidspunkt flere titalls millioner kroner for å sette Grimsgaard-Ofstad fri.

IS hevder også at det kinesiske gisselet Fan Junghui er drept.

Forsker: IS hadde for mye å tape

Professoren presiserer at han ikke har kjennskap til regjeringens forhandling med terrorgruppen, men sliter å se at saken kan ha blitt løst på en annen måte.

– Det er forskjell på ulike terrorgrupper. Noen er mer konsekvente på betaling enn andre, og tillater ikke bruk av mellommenn, og her tror jeg også IS befinner seg. Det er i alle fall lett å forstå regjeringens frykt for å utsette andre vestlige gisler for fare, sier Vikør, som legger til at han skjønner regjeringens beslutning.

Også forsker ved Chr. Michelsens institutt (CMI), Kjetil Selvik, mener norske myndigheter har forstått hva de har gjort. Han sier myndighetene høyst sannsynlig fryktet at Ole Johan Grimsgaard-Ofstad ville bli drept da IS offentliggjorde at de holdt ham fanget.

– I det øyeblikket IS offentliggjør at en person holdes som gissel, vil det være en mye større kostnad for IS å slippe vedkommende fri. IS ønsker å fremstå som både ideologisk drevet og kompromissløse, og da vil det være skadelig for deres image om de slapp gisselet fri uten å få løsepengene der har krevd. Jeg regner med at norske myndigheter anså det som et svært dårlig tegn da IS offentliggjorde at de hadde et norsk gissel, sier han.

Ikke bare økonomiske interesser

Selvik sier at en gruppe som IS kan oppnå én av to ting ved å ta et vestlig gissel.

– Enten kan de tjene gode penger som kan bruke til å finansiere organisasjonen, eller de kan bruke gislene til propagandaformål. Ved å drepe et gissel kan de vise styrke og grenseløshet, og vise at de har en vilje og evne til å trosse alle verdens stormakter, sier Selvik.

Likevel mener han at det er mulig for IS å oppnå andre mål enn kun penger eller propaganda.

– IS har også interesser i ulike landsområder og fanger som de ønsker skal bli løslatt, sier han.

Han legger til at IS på ingen måte kun tar vestlige gisler, men at det er disse som er mest verdifulle for terrorgruppen.

EKSPERT: CMI-forsker Kjetil Selvik. Foto: CMI ,

– IS tar også mange andre gisler og krever løsepenger for disse. Men da er løsepengekravene mindre. Når de får tak i vestlige gisler, vet de at dette er mye mer verdt i propagandaarbeidet. Da kan de tillate seg å sette kravene mye høyere. De kommer i en vinn-vinn-situasjon hvor de enten kan få velge mye penger eller veldig mye oppmerksomhet.

Færre vestlige gisler

Selvik sier at amerikanske gisler alltid vil være ekstra mye verdt for IS, men at man også kan ønske å ta gisler fra land som er involvert i bombingen av terrorgruppen.

– Akkurat nå kan jeg tenke meg at IS er på utkikk etter et russisk gissel.

Selvik mener det er naturlig at IS får færre og færre vestlige gisler, ettersom de gislene de tidligere har hatt enten har blitt drept elle løslatt.

Hvem kjemper mot hvem? Syria-konflikten på 1,2,3

– Samtidig er det mye vanskeligere å ta nye gisler, siden det er få vestlige som tør å reise inn i Syria. Tidligere reise i større grad både hjelpearbeidere og journalister inn i landet, men det har det blitt mye mindre av, ettersom det har vist seg at også disse blir tatt til fange, sier forskeren.

STOR OVERSIKT: SLIK GIKK DET MED IS-GISLENE

23 kjente gisler

Siden IS begynte å få fotfeste i Syria etter at det brøt ut borgerkrig i landet i 2011, har en rekke utenlandske borgere blitt tatt som gisler av terrorgruppen.


VGs oversikt viser at 12 av totalt 23 IS-gisler man kjenner til har blitt drept.

Ti personer har blitt løslatt.

Den siste, britiske John Cantlie, holdes trolig fremdeles som gissel. Journalisten har i det siste figuert som korrespondent for IS i videoer, og flere artikler i IS' propaganda-magasin er signert Cantlie.

FORTSATT GISSEL : Den britiske fotojournalisten John Cantlie er det siste kjente, vestlige gisselet i IS' klør. Dette bildet er i Aleppo i Syria før han ble bortført. Foto: , AP

Norges statsminister Erna Solberg var allerede samme dag som kidnappingen av nordmannen ble kjent krystallklar på at det var uaktuelt å betale løsepenger til IS.

– Vi hverken kan eller vil gi etter for press fra terrorister og kriminelle. Norge betaler ikke løsepenger. Dette er et prinsipp vi ikke kan fravike i møte med kyniske terrorister, sa Solberg på en pressekonferanse.

– Norge er folkerettslig forpliktet til ikke å finansiere terror. Dessuten vil en gisselsituasjon som blir løst med løsepenger, kunne øke risikoen for at flere nordmenn blir tatt som gissel, utdyper Rune Bjåstad i Utenriksdepartementet torsdag kveld.

– Andre land har betalt for å få ut sine gisler. Burde Norge lagt seg på en mer pragmatisk linje for å spare livet hans?

– Det er uaktuelt for norske myndigheter å gå på akkord med folkerettslige forpliktelser, sier Bjåstad.

Disse ble løslatt fra IS

For det er mye som tyder på at flesteparten av de ti løslatte gislene ble løslatt etter at det ble utbetalt løsepenger til IS:

** Ifølge den tyske avisen Focus betalte franske myndigheter 18 millioner euro i løsepenger for å få løslatt de fire franske pressefolkene Didier Francois, Edouard Elias, Pierre Torres og Nicolas Henin. De fire ble alle kidnappet av IS i juni 2013, og ble løslatt i april 2014. Franske myndigheter har benektet at de har betalt løsepenger til IS.

Henin har i et tidligere intervju fortalt hvordan fangevokterne åpent skrøt av å ha mottatt millioner av dollar fra europeiske land, nok til «å pensjonere seg i Kuwait eller Qatar». Ifølge Daily Mail betalte Frankrike nærmere 110 millioner kroner i løsepenger for å få frigitt Henin og de tre andre franske gislene.

Ett år med terrorkalifatet: Derfor ble de en fryktet organisasjon

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

SLAPP UNNA: Her er Didier Francois (t.v.) og Edouard Elias i Tyrkia, på vei tilbake til Frankrike kort tid etter å ha blitt løslatt fra IS-fangeskap. De to og to andre franske pressefolk ble holdt fanget i ti måneder. Foto: AP ,

Danske løslatt

** Den danske frilansfotografen Daniel Rye Ottosen ble holdt fanget av IS i 13 måneder fra mai 2013 til juni 2014. Han ble løslatt i 2014, etter at hans familie samlet inn penger for å møte gisseltakernes løsepengekrav.

** Den italienske hjelpearbeideren Federico Motka ble kidnappet av IS i 2013. Han ble løslatt i mai 2014, etter at italienske myndigheter skal ha betalt løsepenger. Motka ble kidnappet samtidig som den britiske hjelpearbeideren David Cawthorne Haines. Haines ble i september 2014 halshugget av IS.

** Tyske Toni Neukirch reiste på egen initiativ til Syria i 2013 for å hjelpe sivilbefolkningen i landet. Han ble kidnappet og senere løslatt. Ifølge noen tyske medier ble han løslatt mot løspenger, men dette har tyske myndigheter avvist på det sterkeste.

Slakter amerikanske IS-angrep: Tilsvarer én ettermiddag under Gulfkrigen

** De tre spanske pressefolkene Marc Marginedas, Javier Espinosa og Ricardo Garcia Vilanova ble alle kidnappet av IS i 2013. Alle tre ble løslatt etter tre måneder i fangeskap. De tre av nektet å kommentere detaljer om hvordan de fikk friheten tilbake. En talskvinne for det spanske utenriksdepartementet uttalte at myndighetene ønsker «maksimal diskresjon» når de håndterer saker som har med kidnappede journalister å gjøre, og ville ikke kommentere hvorvidt det hadde blitt forhandlet om løsepenger.

Selv om de færreste stater vil innrømme at de betaler ut løsepenger, skal en rekke europeiske land ha utbetalt store beløp for å frigi gisler.


The New York Times har anslått at europeiske land til sammen har betalt over én milliard kroner for å få løslatt gisler fra al-Qaida-tilknyttede grupper siden 2008.

Minst 12 gisler er drept av IS. I flere av gisselsakene gikk IS ut med pengekrav for å få fangene løslatt. Blant annet krevde IS i januar i år 200 millioner dollar for å løslate de to japanske gislene Kenji Goto og Haruna Yukawa. Kravet ble ikke etterkommet, og begge ble halshugget.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Tidligere gissel: Betal eller se gisselet bli drept

5. november 2009 ble den norske frilansjournalisten Pål Refsdal kidnappet av en Taliban-gruppering i Afghanistan. Han ble løslatt 12. november.

Refsdal er klar på at norske myndigheter må ha forstått at et nei til utbetaling av løsepenger er ensbetydende med at Grimsgaard-Ofstad blir drept.

UENIG MED ERNA: Pål Refsdal ble løslatt etter rundt syv døgn som Taliban-gissel. Han mener norske myndigheter burde betalt løsepenger til IS. Foto: Jan Petter Lynau , vg

– Å betale er eneste utvei. IS har vist mange ganger at hvis man ikke betaler, blir gisselet drept. Dette har norske myndigheter visst. Da norske myndigheter første gang fikk en henvendelse fra IS, hadde de et valg: Betal eller se gisselet bli drept. Det er ikke mulig at de ikke har skjønt det, sier Refsdal til VG.

Han mener norske myndigheter burde ha betalt løsepenger til IS for å få nordmannen løslatt.

– Det er ikke noen god situasjon å betale penger til IS. Men man må være pragmatiske. Grimsgaard-Ofstad ble ikke holdt fanget av noen kriminell gutteklubb, men av IS. Hvis man ønsket å få ham tilbake i live, måtte man betalt. Myndighetene valgte ikke å betale, og da er det bare et spørsmål om tid før gisselet blir drept, sier han.

Refsdal: Ville betale for meg

Pål Refsdal ble selv løslatt uten at det ble utbetalt noen løsepenger etter rundt syv døgn i fangeskap. Han mener likevel det burde blitt betalt løsepenger for å få ham fri tidligere.

– Jeg mener det hadde vært bedre å betale 20.000 dollar allerede dag to enn å risikere at situasjonen eskalerte. Dagen før jeg ble løslatt hadde en annen gruppe meldt sin interesse for meg, og da kunne det blitt mye farligere, sier Refsdal.

Han mener gisselsituasjonen i utlandet bør løses ved at noen – myndighetene eller privatpersoner – betaler løsepenger så raskt som mulig.

– Så fort man vet at en gruppe har kidnappet en person, bør man umiddelbart tilby gruppen en gitt sum penger. Så blir kanskje vedkommende løslatt før det er nye grupperinger som melder sin interesse og prisen og risikoen går opp. Det er ikke mulig å vente ut gisseltakerne, mener han.

FANGET: Pål Refsdal var en erfaren krigskorrespondenten da han skulle lage dokumentaren «Den andre siden» om Taliban. Han endte med å bli kidnappet, og sluppet fri en uke senere. Her står Refsdal sammen med kidnapperen Omar (i midten). Foto: NOVEMBERFILM ,

Les også

 1. Torleif var en av jentene – nå er han IS-terrorist

  På videregående skole lærte Torleif Sanchez Hammer…
 2. IS hevder å ha drept norsk gissel: Slik var kontakten mellom UD og IS

  IS-kidnappede Ole Johan Grimsgaard-Ofstad (48) ble brutalt mishandlet og drept i fangenskap.
 3. Trøndersk IS-kriger (31) skrev hjem fra Syria: «Kosa mæ te tider sjø»

  LEVANGER/VERDAL/STEINKJER (VG) Tre etnisk norske venner fra samme småby i Nord-Trøndelag dro til Syria.
 4. Statsministeren: – En avskyelig og barbarisk handling

  Ole Johan Grimsgaard-Ofstad ble mishandlet av IS-terroristene, opplyser utenriksminister Børge Brende.
 5. IS hevder å ha drept norsk gissel

  Opplysningene om nordmannens dødsfall legges frem i en ny utgave av et propaganda-magasin fra IS.
 6. IS – gammel vin på gamle flasker?

  Internasjonal politikk akkurat nå gir oss en følelse av…
 7. Se oversikten: Disse områdene er under IS-kontroll

  Dette er terrorgruppens siste erobringer: Nå vaier gruppens svarte flagg over oldtidsruinene i Palmyra.
 8. Slik bruker IS fangene som propaganda

  Da kidnappingen av Ole Johan Grimsgaard-Ofstad (48) ble offentliggjort, ble bildet av ham en del av terrorgruppens…
 9. Syria-ekspert: Mindre grupperinger tar gisler og selger dem videre til IS

  Flere islamistgrupperinger holder til i området der nordmannen Ole Johan Grimsgaard-Ofstad ble tatt som gissel.
 10. Ledende gissel-ekspert: Trolig norske IS-krigere involvert i forhandlingene

  En av verdens ledende gisselforhandlere mener at det med unntak av løsepenger finnes svært få måter å frigi den…
 11. Eks-FBI-agent: Slik forhandler man med gisseltakere

  NEW YORK (VG) Christopher Voss har forhandlet med gisseltakere i en rekke kjente kidnappingssaker.
 12. Slik jobber Norge med å frigi det norske IS-gisselet

  Gjennom topphemmelige møter og ved å trekke på alt som er av kompetanse i landet forsøker norske myndigheter…
 13. Tidligere gisselforhandler: – Man må ikke se ned på gisseltagerne

  Å være ærlig, ikke manipulere og å behandle sin motpart som…
 14. Forhandlingsekspert om IS-gisselet: Lite sannsynlig med direkte kontakt

  At IS har valgt å publisere bilde av gisselet Ole Johan Grimsgaard-Ofstad, kan bety at terroristene mener situasjonen er…
 15. De ble tatt som gisler av IS

  IS har tatt livet av minst ti utenlandske gisler de siste årene. Mye tyder på at kinesiske Fan Jinghui (50) og…
 16. VG mener om gisselsituasjon: Norge settes på prøve

  Da opprøret startet i Syria for vel fire år siden kunne det virke fjernt fra norske virkelighet. I dag vet vi bedre.
 17. ** Statsminister Erna Solberg: Ble varslet i januar
  ** UD har satt krisestab: IS har tatt norsk gissel

  Terrorgruppen IS hevder å holde nordmannen Ole Johan Grimsgaard-Ofstad (48) som gissel i Syria.
 18. Derfor navngir VG gisselet

  VG har i kveld valgt å identifisere Ole Johan Grimsgaard-Ofstad, som terrorgruppa IS hevder å holde som gissel i Syria.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder