FIKK BEHANDLING: I 2012 fortalte Turid Birkeland til VG at stamceller fra en ukjent donor reddet henne fra sykdommen. Her er hun fotografert i forbindelse med intervjuet.
FIKK BEHANDLING: I 2012 fortalte Turid Birkeland til VG at stamceller fra en ukjent donor reddet henne fra sykdommen. Her er hun fotografert i forbindelse med intervjuet. Foto: Karin Beate Nøsterud , VG

Turid Birkeland (53) er død

INNENRIKS

Tidligere kulturminister og direktør i Rikskonsertene, Turid Birkeland (53), er død.

Publisert: Oppdatert: 25.12.15 23:25

– For oss er dette svært tragisk. Det kom brått og uventet, selv om Turid har vært syk en stund. Vi er i dyp sorg og ber om ro, sier Birkelands bror Roar Birkeland til NRK.

Birkeland fikk diagnosen myelofibrose for i overkant av fire år siden. Roar Birkeland opplyser til VG at hun døde som følge av en infeksjon som kom i forbindelse med sykdommen.

Myelofibrose gjør at benmargen omdannes til bindevev og mister evnen til å danne blodceller. Stamcellene forsøker å danne blodceller andre steder enn knokkelvevet.

I et stort invervju med VG Helg i 2012 fortalte Birkeland at hun hadde gjennomgått en smertefull behandling med stamceller fra en ukjent donor.

– Denne opplevelsen har ikke gjort meg redd for døden ... jeg er bare redd for å miste livet, jeg, sa Birkeland til VG om den smertefulle behandlingen.

– Tragisk og ufattelig

Dødsfallet preger store deler av Kultur-Norge første juledag.

– Jeg har mistet en av mine aller nærmeste og alt for tidlig. Det er tragisk og ufattelig, sier forfatteren Roy Jacobsen.

Pianisten Leif Ove Andsnes kjente Turid Birkeland godt gjennom arbeidet med Risør Kammermusikkfestival.

– Jeg kjente henne godt og dette er både tragisk og forferdelig, selv om vi alle har visst at hun har vært syk det siste halve året, sier en tydelig preget Leif Ove Andsnes.

Kulturministeren: Vil bli dypt savnet

Birkeland tiltrådte stillingen som direktør i Rikskonsertene i februar 2012. Hun har jobbet der frem til sin død.

Kulturminister Linda Hofstad Helleland (H) vil huske Birkeland som en kunnskapsrik, engasjert og sprudlende kulturarbeider i mange posisjoner.

– Dette var et svært trist budskap å motta. Mine tanker går først og fremst til Turid Birkelands familie og venner. Jeg hadde sett fram til å jobbe sammen med Turid, men slik blir det dessverre ikke, sier Helleland til VG.

Hun legger til at Rikskonsertene og norsk kulturliv nå har mistet en svært dyktig leder og et flott menneske – som vil bli dypt savnet.

– Hun satte spor etter seg – som leder av flere sentrale kulturinstitusjoner, som kulturpersonlighet og som en dyktig politiker.

Ap preget av sorg

Aps leder Jonas Gahr Støre sier til VG at han er takknemmelig for alt Birkeland har gjort.

– Hele Arbeiderpartiet er i dag preget av sorg ved Turid Birkelands bortgang, men også takknemlighet for alt hun gjorde, alt hun brant for og all den varmen hun spredte til mennesker hun engasjerte seg med, sier han til VG.

– Hvordan husker du henne?

– Som varm og engasjert.

Støre trekker frem at hun selv med sykdom nominerte seg til bystyret.

– Det sier noe om hennes engasjement for demokratiet og om hvordan hun arbeidet for de sakene hun trodde på, sier Ap-lederen.

Stoltenberg: Tenker på sønnen

– Turid vil bli dypt savnet, sier tidligere statsminister for Ap, nåværende generalsekretær i NATO, Jens Stoltenberg til VG.

– Hun ga så mye glede, strålte for så mange og hennes humør smittet alltid, sier Stoltenberg.

– Turid var en politisk leder som kombinerte engasjement, kunnskap og handlekraft, fortsetter han.

– Mine tanker går til sønnen Gabriel og hennes nærmeste, sier Stoltenberg.

– Stort tap for norsk kulturliv

Tidligere statsminister Thorbjørn Jagland, som hentet Turid Birkeland inn i sin regjering, tar nyheten om hennes bortgang med sorg.

– Det er et stort sjokk for meg og et stort tap for norsk kulturliv. Hun var alltid en veldig nyskapende person for norsk kulturliv, sprudlende glad og la vekt på å få frem nye krefter, som avantgardekulturen og underskogen som skulle komme etter hvert. Jeg minnes henne på en veldig positiv måte for norsk kulturliv, og ikke minst AUF og Det norske arbeiderparti. Hun var også viktig for Risør kammermusikkfestival og fikk til mye nytt der, sier Jagland, som nå er generalsekretær i Europarådet, til VG.

– Jeg var klar over at hun hadde en alvorlig sykdom, men trodde den var inne i en roligere fase nå, sier Jagland.

Kleveland: – En fighter

Turid Birkeland overtok jobben som kulturminister etter Åse Kleveland, og tilfeldighetene ville også ha det til at Birkeland overtok jobben som direktør for Rikskonsertene da Kleveland ga seg i 2012.

– Jeg traff henne i Operaen for bare noen få uker siden. Jeg ble veldig glad, jeg visste sykdommen hadde kommet tilbake, men hun så så godt ut, dermed håpet jeg behandlingen hadde hjulpet. Det var ingenting som tilsa at dette skulle skje så raskt. Det er fryktelig og et sjokk å få i dag, sier Kleveland.

– Hun var en fighter i ordets beste forstand. Det er visse mennesker man har følelsen av at klarer det meste og hun var et slikt menneske.

– Hun var varm, raus og alltid med en vilje til å finne løsninger med en optimistisk tilnærming. I lederjobber som hun hadde kan man komme i konflikter og diskusjoner, men hun hadde en latter som kunne løse opp i mange floker.

Kleveland sier Birkeland har kjempet for at Rikskonsertene skulle få en overordnet rolle for alle kulturuttrykkene i den kulturelle skolesekken. Prosessen hadde akkurat startet opp.

– Nå må andre fullføre den jobben, men Turid var sentral i å utmeisle dette, sier hun.

– En fantastisk person

Byrådsleder Raymond Johansen i Oslo har kjent Birkeland i mange år, og beskriver henne med en rekke positive ord.

– Det var usigelig trist å motta budskapet i dag morges. Turid var en fantastisk person som jeg har kjent siden videregående. Hun var klok, kunnskapsrik og hadde et utrolig vinnende vesen. Et kjempestort og godt smil.

Birkeland sa ja til å bidra på Oslo APs liste i høst. Det er noe Johansen satte stor pris på.

– At hun sa ja til å stå på listen og vende tilbake til Oslo AP for å bidra etter disse årene gjorde meg veldig glad. Jeg gledet meg til å samarbeide med henne og spørre henne til råds.

– Du kjente henne også privat, hvordan var hun som menneske?

– Et fint menneske. Alltid blid og imøtekommende, og hun var oppriktig glad i andre. Når Turid kom inn og ga deg en klem var det fordi hun likte deg, det var aldri noe tilgjort ved Turid. Hun hadde en ekthet ved seg, og det er mange som tenker på Turid nå.

– En stor tragedie

Skuespiller og tidligere kulturminister Ellen Horn beskriver Birkeland som en ressurssterk, glad og flott kollega.

– Det er en stor tragedie, jeg er i sjokk og fremdeles lamslått. Jeg kan nesten ikke tro det er sant, sier Horn til VG.

– Hun var en fantastisk inspirator, hun var en nytenkende gledesspreder, utrolig full av pågangsmot og løsninger. Hun så alltid etter løsninger og var en skikkelig fighter. Jeg hadde håpet hun skulle klare å vinne over sykdommen, men slik gikk det dessverre ikke. Tankene i dag går særlig til sønnen hennes.

– Hva vil du huske best?

– Latteren hennes! Gleden, man ble alltid oppløftet av å være i samme rom som Turid.

AUF: Har mistet et stort medmenneske

AUF er i dyp sorg over nyheten om Turid Birkelands bortgang.

– Det er med stor sorg vi har mottatt budskapet om Turid Birkelands bortgang. Hun var en sentral skikkelse i organisasjonen vår gjennom 80-tallet og ikke minst som leder i AUF fra 1989 til 1992. Senere har vi hatt god kontakt og godt samarbeid med Turid i kraft av posisjonene hun har hatt i Arbeiderpartiet, sier AUF-leder Mani Hussaini.

– Våre tanker går først og fremst til de nærmeste. Norge har mistet en dyktig politiker, kulturpersonlighet og et stort medmenneske, avslutter AUF-lederen.