… for bruk dersom de blir funnet omkommet

ID-GRANSKER: Per Angel leder ID-gruppa i Kripos. Bildet er fra 2010. Foto: Frode Hansen , VG

Vil DNA-registrere savnede asylsøkere

Kripos ønsker at asylsøkere som forsvinner fra mottakene skal registreres med DNA, fingeravtrykk og informasjon fra tannjournaler.

 • Magnus Braaten
 • Nilas Johnsen

Artikkelen er over fire år gammel

I forbindelse med at Kripos ønsker at man åpner for en ny definisjon på hvem som skal lagres i savnetregisteret, tar leder av ID-gruppen i Kripos, Per Angel, til orde for at dette også skal gjelde for asylsøkere.

– Asylsøkere som forsvinner fra mottak bør registreres på samme måte som andre savnede i Norge, sier Angel.

Kripos mener at definisjonen som nå brukes, nemlig at man må være «antatt omkommet» for å lagres fullstendig som savnet etter såkalt «Interpol-standard», er for snever.

– Det kan også gjelde norske personer, som forsvinner eller er savnet, men som av ulike årsaker ikke er «antatt omkommet».

Les også: Slik skal farlige asylsøkere lukes ut

Forsvunnet i mer enn 3 md.

Kripos har tatt dette opp i sin høringsuttalelse til endring av politiregisterforskriften og politiregisterloven. Høringen omhandler alle personforsvinninger eldre enn 3 måneder.

– Noen ganger kan vi anta at en person har stukket av frivillig fra et asylmottak. Vi ser det ikke som aktuelt å registrere alle som forlater et mottak frivillig. Men, dersom vi får gjennomslag for høringsuttalelsen, vil vi ha hjemmel for å legge inn en ID-profil på personen.

– Det kan vi for eksempel gjøre ved å dra dit personen bodde og hente inn DNA fra tannbørste eller barberutstyr. Hvis vedkommende har vært hos tannlegen, kan vi også hente inn tannjournaler.

VG skrev i november at over 1.500 personer er registrert som forsvunnet fra norske asylmottak mellom januar og oktober i år.

Utlendingsdirektoratet (UDI) har forklart at det er frivillig å bo i mottak, men at man som asylsøker er lovpliktig å melde inn ny adresse, men det blir ofte brutt. Like fullt blir kun mindreårige meldt til politiet som savnet av UDI.

Les også: Dette frykter PST ved asylstrømmen til Norge

Ikke med i savnetregisteret

– På grunn av definisjonen om «antatt omkommet» blir ikke disse registrert i savnetregisteret. Da har vi ikke treff å sammenligne med dersom det skulle bli funnet et ikke-identifisert lik, eller kroppsdeler.

– Er det et utbredt problem at det man finner omkomne som man antar har vært asylsøkere, men som man ikke har i savnetregisteret?

– Det har ikke vært mange slike saker, men det kan bli et stort problem på sikt. Ingen lever evig, og dersom mange personer forsvinner i Norge eller i andre land i Europa, så får vi i mange tilfeller store utfordringer med å identifisere kroppene.

– La oss si at et lik blir funnet for eksempel i Tyskland, og de ikke klarer å identifisere det. Da undersøker de kroppen og sender informasjonen blant annet til Norge. Deretter vil vi kunne søke i vårt register over savnede personer, og se om det matcher med informasjonen som er hentet inn i Tyskland.

Les også: Druknede flyktninger legges i anonyme graver

Kraftig økning

Angel understreker at dette kun gjelder i saker der lik eller kroppsdeler skal identifiseres. Savnetregisteret kan ikke brukes i andre straffesaker, og registreringen vil heller ikke kunne brukes av Politiets utlendingsenhet i forbindelse med asylsøkere med endelig avslag og utreiseplikt.

«Interpol-standard» innebærer at man lagrer profil av fingeravtrykk, DNA, tannregistrering (odontologi) og kroppslige kjennemerker som arr eller tatoveringer. Det norske savnetregisteret har 1.800 slike profiler, og går helt tilbake til 1947.

– Det vil bli en voldsom økning dersom dere årlig skal registrere opp til 1500 asylsøkere som forsvinner fra mottak. Har dere ressursene til det?

– Dette gjelder kun saker der personen ikke har kommet til rette innen 3 måneder og det er ikke snakk om å registrere alle som forsvinner frivillig. Ressurskravet må man komme tilbake til, men innhenting kan i stor grad gjøres av politidistriktene, og registreringen bør være overkommelig.

Les også: Slår alarm om vergemangel for asylbarn

NOAS: Viktig for etterlatte

Norsk organisasjon for asylsøkere (NOAS) mener initiativet fra Kripos er en god idé.

– Det er positivt dersom det kan bidra til å identifisere omkomne, slik at etterlatte i hjemlandet kan få beskjed, sier generalsekretær i NOAS, Ann-Magrit Austenå.

– Jeg kan ikke se noen problemer med det, dersom denne registreringen kun skal brukes på en slik måte, men Kripos må sikre at objektene de henter DNA fra virkelig stammer fra rett person. Jeg ser for meg at det kan bli krevende og uoversiktlig på et asylmottak.

Les også

 1. Syriske flyktninger er blitt kasteballer i norsk-russisk «asylkrig»

  De tre syriske kvinnene flyktet til Norge via Russland med transittvisum. På Storskog ble de forsøkt sendt tilbake.
 2. Druknede flyktninger legges i anonyme graver

  LESBOS (VG) Det er ingen blomster på den lille jentas grav. Heller ikke noe navn. Det er fordi ingen vet hvem hun er.
 3. Politidirektoratet om grensekontroll:  – Ha med pass

  POLITIDIREKTORATET (VG) Fra torsdag morgen forsterkes grensekontrollen på ferger fra Europa og innfartsveiene fra…
 4. Organisasjoner: Vil komme flere barnebruder til Norge

  Åtte barnebruder har kommet til Norge så langt i år. Ifølge UDI har de fleste ektefellene vært menn som allerede har…
 5. Bred støtte til økt grensekontroll

  Det er bred politisk enighet om å trappe opp grensekontrollen på ferger…

Mer om

 1. Flyktningkrisen i Europa

Flere artikler

 1. UDI: Over 1500 asylsøkere «forsvunnet» fra mottakene

 2. Pluss content

  1500 asylsøkere er borte

 3. PU-sjef om asylregistrering: – Vi får bare gjort et minimum

 4. Slik jobber Kripos for å identifisere ofrene etter helikopterulykken

 5. Slik havner forsvunne asylsøkere i kriminelle miljøer

Fra andre aviser

 1. Over 1.500 asylsøkere borte fra norske mottak

  Fædrelandsvennen
 2. I 2010 ble ulovlig DNA-register avslørt - fortsatt ligger uskyldiges DNA-profiler ulovlig lagret

  Aftenposten
 3. Nesten 1.000 Storskog-asylanter har forsvunnet

  Fædrelandsvennen
 4. Det mørkeste sviket

  Fædrelandsvennen
 5. Savnede asylbarn skal ettersøkes og letes etter

  Bergens Tidende
 6. Her ble den navnløse kvinnen gravlagt etter sju år

  Fædrelandsvennen

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no