Erna Solberg (H): – Redd for at strømmen i enda større grad skal komme til Norge

NYE TILTAK: Som følge av at Sverige i dag har trappet opp grensekontrollen, innfører Norge og statsminister Erna Solberg (H) nye tiltak. Her er hun avbildet i forkant av klimatoppmøtet i Paris. Foto: Harald Henden , VG

Bred støtte til økt grensekontroll

Det er bred politisk enighet om å trappe opp grensekontrollen på ferger
fra Europa og på innfartsveiene fra Sverige. Heller ikke
asylorganisasjonene synes det er problematisk.

 • NTB

Artikkelen er over fire år gammel

Fra torsdag morgen må man vise fram identitetspapirer på ferger fra Tyskland, Danmark og Sverige til Norge, pluss på innfartsårer på svenskegrensa. Den utvidede grensekontrollen varer i første omgang i ti dager.

Beslutningen kom som følge av at Sveriges statsminister Stefan Löfven tirsdag sa at landet ikke lenger kan håndtere flyktningsituasjonen, og at de vil iverksette tiltak for å redusere tilstrømmingen av flyktninger.

– Når Sverige strammer til mer, er vi redd for at strømmen i enda større grad skal komme til Norge, sier statsminister Erna Solberg (H) til NRK.

Kontroll på fergene

Solberg har bedt justisminister Anders Anundsen (Frp) om å innføre tiltakene. Blant annet vil det bli foretatt identitetskontroller på busser og tog til Norge, og fergeselskapene må kontrollere alle sine passasjerer.

Les også: Frp og Høyres velgere vil ha strengere grensekontroll

– Det har fergeselskapene en plikt til når vi innfører grensekontroll. Da har de plikt til å sørge for at de ikke tar med folk som ikke har reisedokumenter, sier Solberg til TV 2.

Statsministeren understreker at innstrammingene ikke fjerner asyladgangen, men gjør det lettere å stanse folk som ikke har krav på beskyttelse.

– Det vi oppnår, er at personer som kommer hit og som ikke har adgang til riket, kan stoppes raskt. En person som har søkt asyl i et annet land først, kan sendes rett til det landet, sier Solberg til NRK.

Hun sier ytterligere innskjerping av grensekontrollen på land blir vurdert fortløpende.

Får støtte

Solberg sier at regjeringen vil kontakte EU for å uttrykke bekymring over det hun kaller en manglende opprettholdelse av Schengens grenser.

Les også: EU-enighet om skjerpet yttergrensekontroll

Tiltaket møter støtte hos opposisjonen. Senterpartiet er spent på hva slags virkning innstrammingen får, mens Arbeiderpartiet mener det er viktig å ha tiltak som er tilpasset situasjonen landet nå står i.

– Det har også en viktig signaleffekt, mener kommunalpolitisk talsperson Helga Pedersen.

KrF er opptatt av at de som trenger det, fortsatt skal få søke asyl, men er ikke bekymret for at kontrollen vil gjøre det vanskeligere.

– Nei, i utgangspunktet er jeg ikke redd for det. Jeg tror det er et viktig tiltak, og jeg støtter statsministeren fullt ut i det hun sier, sier KrFs Kjell Ingolf Ropstad til NRK.

Uproblematisk for organisasjonene

Verken Flyktninghjelpen eller Norsk organisasjon for asylsøkere (NOAS) ser noe problem med innstrammingen. Det viktigste er at adgangen til å søke asyl opprettholdes, understreker de begge.

– Folk som vil søke asyl i Norge, må få komme inn. Men hvis de ikke har lovlige papirer eller ikke har tenkt å søke asyl her, er det greit at de avvises, sier seniorrådgiver Pål Nesse i Flyktninghjelpen til NTB.

Han mener likevel skjerpingen neppe vil endre bildet i særlig grad.

– Det er få som drar via Norge for å søke asyl i et annet land. Poenget kan ikke være å få ned antallet som kommer hit så lenge man aksepterer retten til å søke asyl, sier Nesse.

NOAS mener regjeringen er bekymret for at tilstrømmingen fra Tyskland vil øke nå som Sverige har skjerpet sin kontroll. I Tyskland er det store grupper asylsøkere fra for eksempel Balkan som ikke har reelt beskyttelsesbehov.

– Hvis de ikke kommer videre til Sverige, tolker jeg det som at norske myndigheter ønsker å sikre seg mot at de får adgang hit, sier generalsekretær Ann-Magrit Austenå.

Les også

 1. Frp og Høyres velgere vil ha strengere grensekontroll

  93 prosent av Frp-velgerne og 83 prosent av Høyres velgere vil at regjeringen skal innføre midlertidig grensekontroll…
 2. Vil snu asylsøkere på russergrensen

  Regjeringen vil skaffe seg rett til å snu flyktninger på grensen og sende dem tilbake til Russland, opplyser…
 3. Carl I. Hagen: – Steng russergrensa øyeblikkelig

  Regjeringen vil ikke stenge grensen til Russland, men det vil Carl I. Hagen (Frp).
 4. Asylsøkere til politiet: «Norge har invitert oss. Dere skulle jo ta imot 8.000»

  STORSKOG/KIRKENES (VG) Når politiet spør asylsøkere om hvorfor de kommer til Norge, får de et noe overraskende svar fra…

Mer om

 1. Flyktningkrisen i Europa

Flere artikler

 1. Politidirektoratet om grensekontroll:  – Ha med pass

 2. Frp og Høyres velgere vil ha strengere grensekontroll

 3. Solberg varsler fortsatt grensekontroll

 4. Venter ny flyktningstrøm i 2016

 5. Flyktninghjelpen om asyl-forslagene: - Et kappløp mot bunnen

Fra andre aviser

 1. Strengere grensekontroll i Norge

  Bergens Tidende
 2. Strengere grensekontroll i Norge

  Fædrelandsvennen
 3. Strengere grensekontroll i Norge

  Fædrelandsvennen
 4. Regjeringen innfører grensekontroll på alle ferger til Norge

  Aftenposten
 5. Slik skjerpes grensekontrollen fra torsdag kl. 08

  Aftenposten
 6. Slik trappes grensekontrollen opp i praksis

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder