SLOTTSBERGET: I disse gamle lokalene til Dikemark psykiatriske sykehus i Asker, er det opprettet asylinnkvartering med et eget partytelt for måltider til de 202 beboerne. Adressen, Slottsberget 74, kan høres mer fasjonabel ut enn den er. Foto: Frank Ertesvåg , VG

Fremleie av asylplasser gir millioninntjening

Leier av Oslo kommune: 85.000 kroner i måneden

Leier videre til UDI: 4.000.000 kroner i måneden

Disse lokalene leier investor Ola Moe for én million i året fra Oslo kommune. Nå leier han det videre som asylmottak, til over fire millioner kroner - i måneden.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

VG har fått tilgang til kontrakten mellom investor Ola Moes selskap Scoop A/S og Oslo kommune ved Eiendoms- og byfornyelsesetaten.

Der står det at utleieprisen for lokalet i Slottsberget 74 på gamle Dikemark sykehus i Asker er på totalt 1.018.000 kroner i året, eller litt under 85.000 kroner i måneden. Kontrakten løper ut oktober 2017 og leiebeløpet er momsfritt, bekrefter Oslo kommune.

FJELLHOTELL: Gjøvik-investor Ola Moe har blant annet også en lukrativ avtale om asylplasser på Rondablikk Høyfjellshotell. Foto: Knut Storvik/GD ,

Dette lokalet videreleier et annet av Moes selskaper, det nyopprettede Norske omsorgsheimer AS, til Utlendingsdirektoratet (UDI), som akuttplasser for asylsøkere.

Moe er daglig leder og styreleder i Norske omsorgsheimer, men selskapets eierstruktur er foreløpig ikke offentlig tilgjengelig.

VG har også fått innsyn i kontrakten mellom Moe og UDI, der det spesifiseres at det skal tilbys kost og losji for 202 personer, i første omgang i perioden 7. november 2015 til 7. januar 2016.

Døgnpris per beboer er 650 kroner - det betyr at månedlig inntjening før utgifter er på rundt 4 millioner kroner.

Les også: OL-vinner ble asylinvestor

Nektet VG å ta bilder

VG besøkte den nye asylinnkvarteringen onsdag. Under en henvendelse til daglig leder Børje Bade i resepsjonen med spørsmål om å få ta bilder inne i den nye innkvarteringen, ble vi henvist til en telefonsamtale med Ola Moe.

– VG har ingen rett til å oppholde seg på denne eiendommen, og fotografering skal ikke finne sted noe sted på eiendommen, sa Moe til VG.

NØDINNKVARTERING: Fasaden på den nye asyl-innkvarteringen som Ola Moe driver for UDI på Vardåsen på gamle Dikemark sykehus i Asker. Foto: Frank Ertesvåg , VG

Moe har tidligere skrevet i en e-post til lokalavisen Budstikka at utbetalingene fra UDI skal dekke overnatting, mat, lønnskostnader og andre utgifter.

Bilder fra innsiden av asylinnkvarteringen i samme avis, viser rom med køyesenger og en generelt nøktern standard i det gamle teglsteinsbygget som er en del av det Oslo-eide, gamle Dikemark psykiatriske sykehus.

– Det er leid inn seks personer fra Robust drift AS til Dikemark, men de øker trolig med en del flere. Vi har fire personer tilknyttet driften i Norske omsorgsheimer. I tillegg kommer kokker (catering), vaktmester fra eksternt firma og så videre, skriver Moe til Budstikka.

Les også: Thon tar 35 ganger mer i husleie fra UDI enn fra Steinerskole

UDI legger seg ikke opp i avtaler med huseiere

Også UDI understreker at det slett ikke er kostnadsfritt å drive asylmottak.

AVTALEN MED UDI: Norske omsorgsheimers avtale med UDI inneholder en døgnpris pr. asylsøker på 650 kroner inkludert bemanning og måltider på asyl-innkvarteringen på gamle Dikemark sykehus i Asker. Foto: ,

– Hvordan ser UDI på at Ola Moe leier lokalet på Dikemark sykehus for én million årlig av Oslo kommune – og leier ut igjen til staten for et adskillig større beløp?

– Vi kjøper en totalpakke av leverandørene. Hvilke avtaler de har med huseiere og så videre, legger vi oss ikke opp i. Vi er imidlertid opptatt av hvilken pris vi betaler for tjenestene, skriver seniorrådgiver Christer Andreassen i UDI i en epost til VG.

– Det er veldig viktig at vi kommuniserer til disse journalistene at vi betaler for veldig mye mer enn selve bygningsmassen, legger han til i eposten og forklarer at det skal serveres tre måltider hver dag og en døgnkontinuerlig bemanning skal sikre at beboerne får hjelp og veiledning.

I tillegg nevner han renhold og vaktmesteroppgaver med mer.

– Husleien er bare en del av kostnadsbildet, om enn en viktig del, skriver Andreassen.

Bakgrunn: Akuttmillionærene håver inn på mottakskrisen

Svarte VG om hotellplasser

VG har tidligere omtalt Ola Moes selskaper Roomxpress og Landsbygg Norge, som tilbyr 416 asylplasser i henholdsvis Morgedal Hotell og Rondablikk Høyfjellshotell.

Basert på gjennomsnittsprisen på 781 kroner per døgn vil det gi 9,7 millioner kroner i månedlig inntjening.

Moe vil ikke svare VG på hva han får betalt for disse plassene, men UDI har forklart at hotellplassene er blant de dyreste akuttplassene.

Moe skriver til VG at «det er store kostnader og fortjenesten er liten».

Moe skriver at han i utgangspunktet forholder seg til avtalene om to måneders leie, som går ut i slutten av november og begynnelsen av desember.

Hotelloppkjøpene var planlagt «lenge før det kom flyktninger i denne skalaen», legger han til.

Raymond Johansen reagerer

Oslo kommune redegjør til VG at de ikke ser noe grunnlag for å avslutte kontrakten med Ola Moe om lokalene på Dikemark, men byrådsleder Raymond Johansen legger ikke skjul på at han «ikke synes noe om slike avtaler».

– Avtalen om utleie ble inngått av det forrige byrådet, og jeg må ta forbehold om at jeg ikke kjenner alle detaljene, men slik dette høres ut strider det nok mot folks oppfatning av hva som er en god måte for det offentlige å drive på, sier Johansen som svar på VGs opplysninger.

– Jeg ser at asylplasser nå er blitt en investeringsform, og når behovet er så akutt må vi få med private aktører, men at noen skal tjene millioner på andre elendighet, det strider mot mitt syn på hva som er riktig, fortsetter han.

Bjørnar Moxnes i partiet Rødt sitter i sosialkomiteen og i bystyret i Oslo. Han reagerer sterkt på avtalen kommunen har inngått med asylinvestor Ola Moe.

– Oslo er landets største kommune. Vi har en formidabel plan- og gjennomføringskapasitet, mye større enn noen asylbaron kan drømme om. Har vi politisk vilje, kan vi drive mottakene selv, og dermed sikre at overskuddet går til Oslos innbyggere og ikke til privat profitt, sier Moxnes.

Ola Moe: – Vil avvikle

Asylinvestor Ola Moe, som står bak akuttinnkvarteringen på gamle Dikemark sykehus i Asker, signaliserer at hans selskaper kommer til å gi seg med denne typen virksomhet.

Etter en rekke henvendelser på telefon og sms fra tirsdag fomiddag, svarte Moe VG og ba om å få spørsmål på epost. VG sendte onsdag ettermiddag over flere spørsmål, med utgangspunkt i forholdet mellom leieprisen han betaler til Oslo kommune og leien han mottar fra staten (UDI).

Moe har valgt å ikke svare på disse, men sender onsdag kveld VG uttalelser som indikerer at han vil avvikle denne delen av sin næringsvirksomhet.

– Det er ubehagelig at det skjer, og vi vil derfor avvikle denne type virksomhet og konsentrere oss om andre kundegrupper. Virksomheten er svært kostnadsintensiv og avkastning er etter noe tids erfaring ikke forenlig med våre krav, skriver Moe.

Han minner også om at hans selskaper er en helt nøytral og forretningsbasert drifter av nødinnkvartering og asylmottak.

– Vi er ikke en politisk aktør som ved utøvelse av vår virksomhet viser støtte til de politiske beslutningene som tas, understreker Moe i sin e-post til VG.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder