ÅPNER DØREN: Familien på Dal i Oslo tar gjerne imot besøk på julaften igjen. Fra venstre: Ann Elin Røise (40), Lucas Oliver Røise Kokkvoll (2), Jan Gunnar Kokkvoll (49), Ida Anine Røise Kokkvoll (3) og Vilde Annie Røise Kokkvoll (5). Foto: MATTIS SANDBLAD
ÅPNER DØREN: Familien på Dal i Oslo tar gjerne imot besøk på julaften igjen. Fra venstre: Ann Elin Røise (40), Lucas Oliver Røise Kokkvoll (2), Jan Gunnar Kokkvoll (49), Ida Anine Røise Kokkvoll (3) og Vilde Annie Røise Kokkvoll (5). Foto: MATTIS SANDBLAD

#Julesentralen: Oppfylte Livs store juledrøm

INNENRIKS

Takket være familien Røise/Kokkvoll fikk Liv Evensen (64) i fjor den julekvelden hun hadde ønsket seg så sterkt.

Publisert:

Da Evensen tok kontakt med Røde Kors gjennom #Julesentralen i fjor, ba hun om å få feire julaften hos en familie med mange barn. Det ønsket ble oppfylt - og det til gangs.

- Det ble full fart og en veldig god opplevelse, sier Evensen om selskapet hjemme hos Jan Gunnar Kokkvoll (49) og Ann Elin Røise (40) på Dal i nærheten av Mortensrud i Oslo.

De har barna Lucas Oliver (2), Ida Anine (3) og Vilde Annie (5) sammen, i tillegg til Kokkvolls to eldre sønner.

REGISTRER DEG I ÅRETS UTGAVE AV #JULESENTRALEN HER!

- Litt trist

Som så mange andre bestemte Evensen seg for å registrere seg i Julesentralen da hun leste om Reidun Synnøve Orest, som i fjor ga et ansikt til ensomhet i julen gjennom sin annonse i Aftenposten.

Har du en relevant historie i forbindelse med #Julesentralen? Ta kontakt med VGs journalist

Evensen forteller at hun er mye ute og farter ellers i året, men at hun har opplevd julaften som ganske spesiell.

- Det å vandre gjennom Oslos gater på ettermiddagen etter julegudstjenesten, og ikke se en eneste bil eller et menneske, det er litt trist. Særlig hvis man tenker på alle familiene som har det veldig hyggelig og som koser seg rundt middagsbordet, sier 64-åringen.

Invitert i år også

Etter julaften i fjor har Evensen hatt jevnlig kontakt med vertene, særlig mor Ann-Elin. I løpet av førjulstiden i år skal de møtes for å spise julemiddag på Kumlegaarden i Drøbak.

LES OGSÅ: Slik fungerer julesentralen

I år skal imidlertid julaften feires sammen med en fetter, til tross for at hun ble invitert til den samme familien igjen.

- Det var vanskelig å takke nei, for de er så sjenerøse, sier Evensen.

- Koste seg veldig

Da VG kommer på besøk til familien Kokkvoll/Røise er de minste barna i full gang med å innta dagens middag foran barne-TV.

Mor og far byr VG på smørbrød, mineralvann og kaffe ved det store spisestuebordet. På julaften i fjor stod imidlertid ribbe med tilbehør på menyen.

- Det virket som Liv koste seg veldig, og vi fikk god kjemi med en gang. Hun ønsket seg jo en barnefamilie, så da kom hun til rett sted, sier far Jan Gunnar Kokkvoll.

Har alltid hatt lyst

Det var et innslag på radioen på vei til jobb som fikk mor Ann Elin Røise til å bestemme seg for å åpne hjemmet sitt på julaften.

- Jeg har alltid tenkt at jeg har lyst til å gjøre noe. Vi har jo en veldig stor og fin familie, men jeg vet at det er mange som ikke har det like bra som oss. Derfor sa jeg til Røde Kors at det ikke spilte noen rolle for oss om det var én eller flere som kom, sier Røise.

Selv om ikke Evensen kommer i år, så åpner Kokkvoll for at det kan komme noen andre enn den nærmeste familien på julaften.

- Det er bestandig plass til en stol til, sier han.

- Spesielt uten barn

Siden #Julesentralen åpnet i forrige uke har flere personer fortalt om sine opplevelser rundt det å være alene, og hva et tiltak som en slik «møteplass» kan bety.

Tirsdag fortalte Oslos ordfører Fabian Stang at han kjente litt på ensomheten den første julen etter han var gjennom en skilsmisse. Han syntes det var spesielt å være uten barna på julekvelden.

Steinar Halleland, mannen bak venneklubber som er opprettet over hele landet, har også fortalt at han bare har hatt positive opplevelser med å fortelle om den perioden i livet der han følte seg alene.

Her kan du lese mer om