I SYKESENGEN: Dette bildet ble tatt av Reidar Osen på Haukeland sykehus fredag, etter at han skal ha blitt kidnappet og mishandlet i forrige uke. Foto: Kjell Kvamme ,

Politiet ber om hjelp til å finne Reidar Osens sko og mobil

Da mangemillionæren ble bortført i forrige uke, mistet han mobiltelefonen og sin høyre sko. Nå ber politiet folk som vandrer i området Kaland/Søfteland utenfor Bergen om hjelp.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Onsdag i forrige uke ble Reidar Osen kidnappet i sin egen bil i Bergen sentrum av ukjente gjerningsmenn. Ifølge ham selv mishandlet kidnapperne ham i tre timer.

Osen mener mennene som gjorde dette var ute etter pengene hans.

Fredag fortalte Osen til VG hvordan han hadde unnsluppet kidnapperne, etter at de hadde forsøkt å begrave ham levende. Dette skal ha skjedd på Søfteland, en rundt 25 minutters kjøretur utenfor Bergen sentrum.

LETER ETTER SKO: Dette er Reidar Osens venstre sko som han hadde på seg da han ble kidnappet. Politiet etterlyser nå den andre skoen, som er av merket MBT. Foto: Politiet ,

Osen har forklart at han mistet sin høyre sko og mobiltelefon på stedet. Politiet har tatt beslag i den venstre skoen, og ber nå publikum om hjelp for å finne disse gjenstandene.

– Skoen og mobiltelefonen er interessant for oss, ikke bare for eventuelt å sikre spor, men også for å konkretisere et av stedene disse alvorlige hendelsene har funnet sted, sier politioverbetjent Jannike Bermar Johannessen til VG onsdag.

Hun ber folk som vandrer i området Kaland/Søfteland om å være oppmerksomme på dette, og melde fra til politiet i Hordaland om de skulle se gjenstandene.

Ble også ranet i 2009

Da Osen ble kidnappet var det ikke første gang han ble utsatt for noe kriminelt.

Slik ser Reidar Osen ut etter at han skal ha blitt kidnappet og banket opp i forrige uke Foto: Privat ,

En natt i februar 2009 oppdaget Reidar Osen og hans kjæreste at uvedkommende hadde tatt seg inn i deres hjem som fungerte som galleri, kontor og privatbolig.

Osen skadet hoften under ranet, men fikk truet en av de ubudne gjestene med en startpistol.

Til Bergens Tidende (BT) sa han den gangen:

– Den lager et høyt smell, men den kan ikke skade noen.

Osen ble oppsøkt av en av tyvene noen dager senere, og ble tilbudt å kjøpe tilbake tyvegodset. Han skal ifølge BT han nektet dette, og skal dermed ha blitt truet av raneren som utga seg for å være torpedo.

Osen valgte å kontakte politiet, og i november samme år ble mannen – som da var 40 år – dømt til to år og tre måneders fengsel.

Retten la ifølge BT vekt på at innbruddet var profesjonelt utført ved at alarmer ble demontert, og at tyvene brukte hansker og hodelykter.

BLE KIDNAPPET: Kunstsamler og gallerist Reidar Osen, her tidligere avbildet i en cabriolet i Bergen. Foto: Hallgeir Vågenes , VG

- Var lokale kriminelle

Han tror ikke at overfallet i forrige uke har noen forbindelse med ranet han ble utsatt for i 2009:

– Dette var lokale kriminelle, som jeg fikk et visst forhold til under straffesaken. Vi har et greit forhold i ettertid. En av dem er jeg faktisk på hils med.

Osen forteller at han hadde 13 000 i kontanter på seg da han ble ranet, og at de truet med å kutte fingrene av ham:

KUNSTSAMLER: Reidar Osen har samlet på kunst i mange år, og sier til VG at eiendelene hans til sammen er verdt en del penger. Foto: Hallgeir Vågenes , VG

– De viste meg en svært sånn fiskekniv. Så skulle de vise kjæresten min fingrene. Det var klart at de skulle sjokkere meg så veldig, med alle slagene, og ved å kaste meg i grøften. Og jeg var ingen helt – jeg var en åpen bok, ga dem nøkler til galleriet og kode til safen. Forklarte at der lå det rundt ti tusen euro i ulik valuta. Men de var ute etter større penger, sa de.

Han sa at han fikk uante krefter da han oppdaget at karene var gått ut av bilen, mens nøklene sto i:

– Selv om jeg knapt kunne gå, så jeg en mulighet til å redde livet, og fikk veldige krefter, slik at jeg klarte å komme meg inn i førersetet.

Politiet: Ingen forbindelse mellom hendelsen i 2009 og nå

Politioverbetjent Johannessen sier de ikke har mistenkte i saken.

– Det er fortsatt veldig tidlig i etterforskningen, og derfor har vi ingen konkrete spor i saken. Vi avhører nå vitner og gjør undersøkelser av Osens bil.

Bremar Johannessen sier at det ikke er noen vitner som har sett den konkrete hendelsen.

– Vi leter nå etter mulig DNA fra gjerningsmennene, men det kan ta noe tid å avdekke dette, sier Bremar Johannessen og legger til:

– Dette er en spesiell sak, vi snakker her om grovt ran og frihetsberøvelse. Men foreløpig ser vi på dette som en enkelthendelse, så folk behøver ikke være redde for at noe lignende skal skje dem.

– Osen ble ranet i sitt hjem i 2009, ser dere en forbindelse mellom de to hendelsene?

– Nei det gjør vi ikke. Det er også alt for tidlig å kunne si noe om motiv.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder