TATOVERTE «SMUGET»: Knuten ga Pelle Poppe 10.000 kroner ekstra til russetiden Foto: Privat

Tok Pelle årets villeste russeknute?

Slik er årets russeknuter

Årets hovedstyre i Stavanger ønsket å lage en minneverdig og kreativ russeknute. Pelle Poppe tok utfordringen på strak arm, og fikk et minne for livet.

Maiken Svendsen
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Russetiden er snart over for 97-kullet. De røde og blå buksene har for lengst gjort sitt inntog i bybildet. En viktig del av russetiden har for mange vært russeknutene.

Russeknutene består av et antall «fellesknuter» som hvert hovedstyre kan velge blant, i tillegg kan man legge til noen egne lokale knuter. I Stavanger ønsket de å gjøre noe nytt og kreativt. Russepresident Kristoffer Gjerde tror de har gjort seg selv minneverdige med årets «crazyknute»: tatovering av logoen til utestedet Smuget.

En det garantert blir minneverdig for, er Pelle Poppe.

– Jeg tror nok dette er Norges villeste knute, sier Gjerde.

Rebusløp: Russ ble dynket i brennbar væske og satt fyr på

Ideen kom i et samarbeidsmøte med utestedet Smuget, som også ga 10.000 kroner til den første som tok tatovering. Knuten kunne ikke tas før 8. April, og allerede klokken 17.00 den dagen hadde Pelle Poppe tatovert logoen til utestedet på underarmen.

– Det skjedde ganske spontant og raskt egentlig. En kompis av meg sendte melding om at ingen hadde tatt den enda, så da tenkte jeg at jeg fikk gjøre det da, forteller Poppe.

Husker du? Disse guttene som byttet ut russebilen med tråsykkel

Penger

Pengene var hovedmotivasjonen for å ta knuten, og det var verdt det, sier Poppe. Foreldrene hans har ikke reagert noe særlig på tatoveringen heller.

– De mener det finnes verre tatoveringer, og venner syns bare det er artig, forteller Poppe.

Den litt spesielle russeknuten har fått mye oppmerksomhet i lokale medier, og blant russen og foreldrene. I Stavanger er russeknutene en viktig del av russetiden, forteller Kristoffer Gjerde.

Derfor har de valgt å beholde de tradisjonelle knutene som handler om sex og alkohol, samtidig som de har gitt alternativer til de som ikke ønsker å drikke. De prøver også å finne på noen helt egne og kreative nye knuter.

– Vi prøvde å lage noe nytt og unik, men samtidig noe for alle. Crazyknuten har satt standarden for de kreative knutene, forteller russepresidenten.

Skamklipp

Om du ønsker et mindre drastisk alternativ kan du få et lykketroll (Oslo) eller plastsaks (Kristiansand) i luen om du lar en medruss skamklippe eller «skinne» deg.

I Tromsø har de en knute hvor de skal gi en tilfeldig person en torsk, og be den «holde torsken».

I Kristiansand kan du få en vaffelkjeks i lua, om du kjøper is og spør betjeningen om de tror på enhjørninger før du fester isen i pannen.

Blant de tradisjonelle knutene er å ha radarkontroll med hårføner og refleksvest fortsatt med. Sitte under en pult i en skoletime, gå til nærmeste vinmonopol på ski og ha sex i skogen er også blant fellesknutene. Drikke en kasse med øl på 24 timer for en ølkork i luen, eller drikke en flaske vin på 20 minutter for en vinkork, er også blant gjengangerne.

Fikk du med deg? Ole Ivars debuterer med russesang

Selv om de fleste knutene er kjent for å være grove, og alkoholiserte har russen i år også inkludert holdningskampanjer. Blant dem er Amnestys «Nei er et Nei», som sier at sex uten samtykke er voldtekt. Hovedstyrene oppfordrer også til ikke-vold i løpet av russetiden.

«Foreldrerulling»

Russens kreative stunt for knuter i luen blir ofte mottatt med varierende hell. I flere av knutene står det oppført hvilke konsekvenser de forskjellige kan få. I Stavanger opplyser hovedstyret at Arkaden kjøpesenter tidligere har vært negative til at en rekke med russ krabber fra en ende av senteret til den andre.

Et fenomen russen praktiserer er «foreldrerulling» altså at foreldrene får være med å feste i bussen en natt. Det gjorde selveste kronprinsparet i år. I år kan du få en russeknutene for å ta med læreren på «rulling».

Hverken lærere, «førstiser» eller skoletiden slipper unna kreative påfunn i mai. En knute er og aktivt delta i en første klasse time, en annen er at du skal svare feil på alle spørsmålene læreren stiller. I tillegg kan du få en post-it lapp om du låner bort luen din til en lærer i en time.

Sitte under pulten i en skoletime er kjent for mange, men du kan også få knute for å kidnappe en pult som en førsteklassing bruker.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder