NYTT ARBEID: Etterforskningen av de norske narkoaktørene på det mørke nettet har vært nybrottsarbeid for Kripos. Her ser du politiadvokat Richard Beck Pedersen og etterforskningsleder Olav Røisli. Foto: Mattis Sandblad/ VG

Narkohandel på nett: 15 siktet i Norges største narkoaksjon på det mørke nettet

Hundrevis av norske kjøpere

Fant marihuanaplantasje i kjeller

15 kvinner og menn er siktet i den største norske etterforskningen mot narkosalg på det såkalte mørke nettet - en hemmelig del av internett.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Fem av personene, alle menn, regnes av politiet for å ha vært de største norske narkobaronene på det mørke nettet. De er alle siktet for grove narkoforbrytelser eller medvirkning til dette.

Tre av mennene er i tillegg siktet etter den såkalte mafiaparagrafen fordi politiet mener narkokriminaliteten var organisert.

De fem hovedmennene har operert i to ulike grupperinger, og har gått under dekknavnene «Alfa&Omega», «Deeeplove» og «Kvalitetsbevisst» på ulike markedsplasser på det mørke nettet, hovedsakelig på det nedstengte markedet Silkroad.

Ved bruk av omfattende teknologisk kamuflasje har de siden 2012 solgt cannabis, kokain, amfetamin og MDMA for millioner av kroner til flere hundre nordmenn landet rundt. Narkoen har blitt bestilt med et tastetrykk før det har blitt sendt rett hjem i postkassen til kjøperen.

– Disse mennene er i svært liten grad kjent for politiet fra tidligere, opplyser politiadvokat ved Kripos, Richard Beck Pedersen til VG.

Han har ledet Operasjon Marco Polo, som er den første og største norske etterforskningen mot organisert narkokriminalitet på det mørke nettet.

Adresseavisen har hatt flere avsløringer rundt narkotikahandelen på det mørke nettet de siste årene, og har fulgt operasjon Marco Polo.

Flere hundre nordmenn

Operasjonen startet i det små for to år siden, og Kripos har, sammen med andre deler av politiet, siden siktet 13 menn og to kvinner som de mener enten har solgt eller kjøpt betydelige mengder narkotika på internett.

Kjøperne som er siktet i saken skal ha kjøpt narkotikaen for å selge den videre i sitt nærmiljø, opplyser Pedersen.

Sett denne?: Se hvordan politiet avslørte cannabisplantasje i Norge

– Dette er nybrottsarbeid for oss. Teknologien de siktede har benyttet for å skjule seg har gjort - og gjør - fortsatt etterforskningen vanskelig for oss, forteller Pedersen.

Etterforskningen har sitt utspring fra den nedstengte markedsplassen Silkroad, som så dagens lys på det mørke nettet for første gang i 2011.

Nettbutikken vokste i rekordfart, og i en rapport utgitt av Sirus anslås det at markedet gikk fra å omsette for 15 millioner dollar i 2012 til nærmere 89 millioner allerede året etter. Det ble imidlertid stengt av FBI i 2013, men en andre versjon av det populære markedet åpnet snaue to uker senere. Det ble raskt verdens største nettbutikk for kjøp og salg av narkotika.

Les også: Sammenligner norsk narkonettverk med Silkroad

Det var først da amerikanske myndigheter i 2014 lyktes med å stenge markedsplassen at de fikk tilgang til en enorm database som inneholdt omfattende informasjon om kjøpere og selgere som hadde operert på den populære nettbutikken.

På listen var det hundrevis av norske selgere og kjøpere, og dette gjorde at Kripos satte igang en etterforskning her til lands som de ga navnet «Marco Polo».

– Tre av de siktede er knyttet til hverandre, og de har i tillegg til å ha operert på etablerte markedsplasser også hatt sin egen nettbutikk hvor de har omsatt narkotika, opplyser Pedersen.

De første fire siktelsene kom i juni i fjor da vi gikk til aksjon. Så var det sju siktelser i forbindelse med aksjonen i Salten i august i fjor. De siste siktelsene i saken kom i oktober/november 2015.

Spanet på norske narkokonger

OVERVÅKET: De siktede ble spanet på under den skjulte delen av Kripos' etterforskning. Foto: KRIPOS

Etter en lengre kartlegging tok etterforskerne i bruk flere skjulte metoder for å knekke narkonettverket. De spanet, avlyttet og kartla bevegelsene til de norske narkokongene på nett.

På bildet ser du en av mennene som nå er siktet i saken. Bildet er tatt fra et overvåkingskamera på et kjøpesenter og viser en av de siktede som poster en konvolutt. Postforsendelser er en del av moduset på hvordan narkotikaen har blitt levert fra nettbutikken.

Den unge mannen vet ikke at overvåkningsbildene senere havner i hendene til etterforskerne hos Kripos, som i lengre tid har holdt både ham og flere andre nordmenn under oppsyn for å knekke de to største norske narkonettverkene på det mørke nettet.

Fant marihuanaplantasje i kjeller

I juni 2015, etter flere måneders skjult etterforskning, gikk politiet til aksjon. I kjelleren i et bolighus i Skien fant politiet det Pedersen betegner som en godt bygget marihuanaplantasje med rundt 150 planter i ulike dyrkingsstadier.

Enorm økning: Norge oversvømmes av livsfarlig narkopost

– Vi kan fortsatt ikke slå fast med sikkerhet at narkotikaen de har solgt har stammet fra egen produksjon, men vi mener plantene vi fant var til dette formålet, sier etterforskningsleder Olav Røisli.

PLANTASJE: I en kjeller i et bolighus i Skien fant politiet en profesjonell marihuanaplantasje med rundt 150 planter. Foto: Kripos

Politiet har til sammen tatt beslag i 80 digitale lagringsmedier, deriblant datamaskiner, minnepinner og harddisker. Materialet gjennomgås nå av Kripos, men nettopp fordi de siktede har operert på skjulte nettsider med høy grad av anonymitet, er mye av bevismateriale utilgjengelig for etterforskerne.

Flere helt sentrale bevis er krypterte, og Kripos har lite håp om noen gang å få tilgang til materialet.

Les også: Sindre (18): – Slik selger vi narko på Facebook

– De siktede har i liten grad samarbeidet med politiet. De har brukt kryptering av en grunn, nettopp fordi de ikke ønsker at vi skal få tilgang til informasjon om hva de har holdt på med, forteller Pedersen.

OMFATTENDE: Kripos har tatt beslag i om lag 80 digitale lagringsmedier i forbindelse med etterforskningen i operasjon «Marco Polo». Mye av informasjonen er utilgjengelig for etterforskerne. Foto: Kripos

At det blir brukt digitale valutaer for å betale for dopet byr også på utfordringer for etterforskerne. Jakten på pengestrømmen, som hovedsakelig bestå av såkalte bitcoins, er en sentral del av etterforskningen.

– Det er en utfordring at kryptovalutaen går gjennom flere ledd som er spesielt designet for at man ikke skal kunne følge pengestrømmen, sier Røisli.

VG+: Slik skjuler norsk ungdom narkobruk

Han opplyser at de har sendt rettsanmodninger til ni ulike land, deriblant USA og Kypros, i et forsøk på å finne ut hvor den digitale valutaen er omsatt i ekte penger.

Nye og kyndige narkokunder

Duoen er ikke i tvil om at nettmarkedene når frem til en kundegruppe som ikke nødvendigvis ville ha kjøpt narkotika om det ikke hadde vært fordi teknologien legger til rett for det.

Les også: Kokainsmuglere brukte James Bond-utstyr

Mange av kjøperne er unge mennesker fra Agder i sør til Finnmark i nord, gjerne fra steder hvor tilgangen til et fysisk narkomarked er begrenset. Kripos har foreløpig ikke valgt å konsentrere etterforskningen mot kjøperne, da de i de aller fleste tilfeller dreier seg om små kvantum som er bestilt.

– Det er ikke alle som ville ha tatt seg turen til plata i Oslo. Men her trenger du ikke ha kontakt med et etablert rusmiljø fordi du kan sitte hjemme på gutterommet og bestille dopet rett hjem i postkassen. Det gjør at spredningsfaren er enorm, og man kan nå ut til en voldsom kundegruppe i alle krinkler og kroker i landet, sier Røisli.

Etterforskningen er forventet ferdig innen sommeren.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder