Økt overvåkning: Full storm til orkan på Nord-Vestlandet i helgen

MER KULDE PÅ VEI: Isroser ble dannet på vindu i Bergen for bare en uke siden - nå ventes det mer kulde! Foto: HARALD VIKØYR, VG ,

Sterkere signaler om mer kald vinter: Ny kuldebølge kan vare til påske

BERGEN (VG) En kraftig storm feier inn over landet i helgen, og kan komme opp i orkan ytterst langs kysten. Men sterke signaler tyder på mer kald vinter som kan vare til påske.

  • Harald Vikøyr

Artikkelen er over fire år gammel

Et spesielt vinterlig værfenomen som gir kaldt og tørt vær har vært varslet i ukevis – og nå ser fenomenet ut til å inntreffe:

– Det ser nå ut til at vi får en forholdsvis kraftig og brå oppvarming av stratosfæren omkring 15. februar. Dette fører gjerne til at den store, kraftige polarvirvelen brytes ned – og i så fall har vi opplegg for kulderegime som gjerne kan vare lenge – kanskje til påsken, sier meteorolog Bjørge Jansen i StormGeo.

Og for ordens skyld: Påsken starter i år med palmesøndag 20. mars.

Les også: Stupetårn i kuldetrøbbel

Han jobber med månedsvarsel fra Det europeisk værsenteret i England – for StormGeos kunder i kraftmarkedet.

Send oss ditt vinterbilde!

Storm til helgen

Men aller først skal vi ha denne uken – som fortsatt er preget av vått og mildt vestavær – og som blir avsluttet med en storm i helgen, forklarer hans kollega Solbjørg Apeland i StormGeo:

KRAFTIG LAVTRYKK: Fredag kveld vil stormsenteret ligge utenfor Møre og Romsdal, men gi sterk vind både i Skagerrak og på Vestlandskysten. Foto: Kart: StormGeo ,

– Vi får full storm og sterk storm, og muligens vind i orkan styrke på de ytterste øyene på Nord-Vestlandet og i Sør-Trøndelag.

NB! Idag besluttet Meteorologisk institutt å opprette økt overvåking av stormen som kommer, og som kan gi vindkast helt opp i 40 meter i sekundet på Vestlandet og 45 meter i sekundet - over 160 km/t på kysten av Møre og Romsdal, Trøndelag og Helgeland.

Det kraftige lavtrykket – trykket kommer ifølge prognosene helt ned i 945 millibar i lavtrykkets sentrum – kommer inn fra vest fredag, og gir kuling og liten storm på Vestlandet. Vi kan også få uvanlig kraftig vind – sterk kuling – på kysten av Sørlandet og innover Skagerrak.

Mye regn i Nordland

– Stormsenteret beveger seg så nær kysten av Møre og Romsdal, og her når vinden opp til full og sterk storm i løpet av ettermiddagen og natten. Nå viser varslene at vinden dreier slik at den kommer mer fra sørvest, og dermed ikke når så langt inn i landet og fjordene som om den kom rett på kysten, sier hun.

Lørdagen har stormsenteret kommet seg nordover til Nordland, og vil fortsatt være en storm, men kan gi svært mye nedbør som regn lørdag – enkelte prognoser viser opp til 70–80 mm på døgnbasis.

Les også: Hvor var vi uten kulde? (Kommentar)

Mildvær eller kulde

Etter at denne stormen har passert, spriker månedsprognosene mye:

– Her har vi flere scenarioer – vi kan få mer vestavær, med vestlig og mild og fuktig vind – men også helt andre løsninger – noen av dem er ganske kalde, sier Bjørge Jansen.

En mulighet er at lavtrykkene får en mer sørlig bane inn over kontinentet – noe som vil gjøre at Skandinavia blir liggende i et kjølig og tørrere værregime.

– Det finnes altså flere løsninger som gir mer – skal vi si – normal vinter. Men det spesielle med det vi ser i februar, er at kuldeperioden kan bli såpass varig – og gjerne vare i mange uker. Kanskje er dette godt nytt for dem som tenker seg på fjellet i påsken.

Usikkert mildvær

Han presiserer at selv om værmodellene nå klart ser en brå oppvarming av høyere luftlag i midten av februar, så er det fortsatt ikke påvist at dette faktisk gir en nedbryting av den store polarvirvelen – som normalt styrer vestavær inn mot norskekysten:

– Derfor er det slik at vårt månedsvarsel gir inntrykk av en nokså mild værtype fram mot slutten av februar – mens vi meget mulig har en storstilt omlegging av værsystemet på gang, sier han.

Her er månedsvarselet:

Uke 1 (25.-31-januar): Kraftig lavtrykk ved Island. Sterk og mild vestlig vind over det meste av Sentral- og Nord-Europa. Lavtrykkene går hovedsakelig over Nordsjøen og sørlige Skandinavia. Temperaturer: 4–7 grader over normalen, mildest i Sør-Skandinavia.

Uke 2 (1.-7. februar): Fortsatt lavtrykk fra vest, men usikkert om de går rett inn mot Sør-Norge, noe som vil gi mer mildvær, eller om de tar en mer sørlig kurs mot kontinentet, noe som gi tørrere og kaldere Skandinavia.

Temperaturer: 1–3 grader over normalen i Sør-Norge, eller normalt.

Uke 3–4 (8. -21. februar): OBS: Det vil skje en stratosfærisk oppvarming rundt 15. februar, og dette kan føre til at polarvirvelen i stratosfæren brytes ned. Dette kan i så fall gi streng, kald og tørr vinter i mange uker. Dette vises ikke i månedsvarselet. Det betyr at månedsvarselet kan gi feil inntrykk – at vi får en omlegging til kaldt og tørt vær fra uke 4.

Månedsvarselet sier mer vestavær, men signalene er svakere og sprikende. Størst sannsynlighet 60 prosent – for nordvestlig og kjøligere og mindre våt værtype, men vi har også 30 prosent sannsynlighet for ordinært mildt vestavær. Men altså – dette varselet kan bli snudd på hodet innen kort tid!

Les også

Flere artikler

  1. Meteorolog: Kraftige signaler om kald og tørr vinter nå

  2. Pluss content

    Meteorolog: Kraftige signaler om kald og tørr vinter nå

  3. Kan få nytt kuldesjokk i februar

  4. Ny prognose: – Sannsynlig med stabil, tørr vinter til over påske

  5. Og kulda varer helt til påske

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder