SVARET ER JA: Helga Pedersen (Ap) sier at Listhaug bare kan sette i gang de varslede kursene i samfunnskunnskap og norsk kultur i mottakene. Foto: Berit Roald NTB scanpix

Ap: Det er bare å sette i gang, Listhaug

Sylvi Listhaug og Høyre-Frp regjeringen kan starte opplæring i samfunnsfag i asylmottakene med en gang, ifølge Arbeiderpartiet.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

– Det er bare å sette i gang. De trenger ikke å vente på Stortinget. Jeg vet ingen som er uenig i at nyankomne til Norge skal lære om norsk kultur og samfunnsfag. De eneste som har vært imot er Listhaugs egen regjering, som stoppet det i 2015, sier Helga Pedersen, hovedansvarlig i Ap for innvandring og integrering.

Lære folkeskikk

I VG fredag varsler innvandringsminister Sylvi Listhaug at regjeringen vil pålegge alle asylsøkere et obligatorisk kurs i norsk kultur og samfunnskunnskap, med en gang de ankommer et asylmottak.

Forslaget kommer i integreringsmeldingen som regjeringen har varslet til Stortinget i mai.

«Det er helt avgjørende at alle som kommer hit, skjønner norsk kultur, norske lover og norske regler, det vi gjerne sammenfatter som norsk folkeskikk.» sa Listhaug i VG-intervjuet.

Kuttet i tilbudet

Men Helga Pedersen sier at det var Listhaugs regjering som stoppet denne opplæringen:

– De tiltakene som Listhaug nå sier at hun vil satse mer på, har hun selv vært med på å kutte i. Dette er ikke noen ny satsing. Det er tilbake til start, sier Ap-representanten.

I 2013 og 2014 var norske mottak pålagt å gjennomføre såkalte antivoldkurs som skulle forebygge vold, seksualisert vold og seksuelle overgrep mot kvinner. Kursene rettet seg mot menn, og ble holdt som en del av introduksjonsprogrammet for nyankomne asylsøkere.

Kaster bort tid

Ved inngangen til 2015 ble den økonomiske støtten til tolkeutgifter kuttet, og mottakene har i ettertid måtte betale kostnadene selv.

– Det er bra hvis Sylvi Listhaug omsider har kommet til at det var feil å gjøre dette, og hun trenger ikke vente på integreringsmeldingen hvis hun ønsker å rette opp igjen feilene ifra i fjor. Hun kan bare legge pengene inn i revidert nasjonalbudsjett, så garanterer jeg at hun får støtte fra Stortinget, sier Helga Pedersen til VG.

Les også: VG var med på voldtektsforebyggende kurs

Ap viser til at regjeringen sitter med et stort oppdrag fra Stortinget med 64 punkter fra integreringsavtalen mellom partiene fra desember i fjor.

Helga Pedersen beskylder regjeringen for å ha kastet bort verdifull tid mens det aldri har vært så mange uavklarte asylsøkere i norske mottak:

– Det haster veldig med å komme i gang, både med norskopplæring og med tiltak rettet mot kommunene etter hvert som flyktningene skal bosettes, sier hun.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder