HETSET: NRK-programleder Haddy N'jie mener hun tåler kommentarer som den hun mottok tidligere i høst. Her avbildet på Aker Brygge i en annen sammenheng. Foto: KYRRE LIEN , VG

NRK-profilen Haddy N'jie utsatt for grov rasistisk hets

Christian Rosland (34) står for innholdet

«Din frekke motbydelige halvape» er en av karakteristikkene som brukes om NRK-programleder Haddy N'jie (36) på Facebook. Avsenderen har gjort seg landskjent tidligere.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Meldingen ble skrevet på N'jies Facebook-side 6. oktober i år, men ble først delt av NRK-programlederen i form av en skjermdump tirsdag ettermiddag.

«Denne så jeg ikke før nå. Dette er aller første gang jeg får en sånn kommentar på fb-siden min, og det bekrefter det jeg alltid har ment: folk flest er ikke troll,» skriver 36-åringen.

VG har tirsdag kveld vært i kontakt med Haddy N'jie. Hun ønsker ikke å kommentere hetsen utover det hun allerede har skrevet på sin Facebook-side, men gir VG tillatelse til å gjengi det hun selv skriver.

Les også: Slik svarer Erna Solberg nett-trollene

«Kom deg ut av landet»

DELT MYE: Ved 15-tiden tirsdag la Haddy N'jie ut en skjermdump av meldingen hun mottok 6. oktober i år. Sent tirsdag kveld var Facebook-posten delt nesten 1400 ganger. Foto: SKJERMDUMP ,

Kommentaren bærer preg av grov rasistisk hets, og det har haglet med sterke reaksjoner i kommentarfeltet under posten i timene etter at N'jie publiserte den.

Kommentaren er sendt fra en Facebook-profil som lyder navnet Christian Rosland, med profilbilde av Sarah Palin. Han skriver:

«Gratulerer har du klart å ligge deg til permanent oppholdstillatelse. Hvorfor kan du ikke ta med deg familien din å flytte tilbake til Afrika. Hvorfor kan du ikke vise såpas respekt, det er ikke krig der dere kommer fra. Din frekke motbydelige halvape. Kom deg ut av landet. Jævla Nigger».

Vil at identiteten skal komme ut

På Facebook forklarer N'jie hvorfor hun valgte å legge ut kommentaren da hun ble oppmerksom på den.

«Jeg kjenner ikke deg, Christian Rosland, det er kanskje like greit, men jeg lar kommentaren din ligge her, så ser alle at du finnes,» skriver hun.

Tirsdag kveld var VG i kontakt med Christian Rosland (34) på telefon. Han bor i Oslol og bekreftet at det var han som hadde skrevet kommentaren.

– Meldingen er grovt rasistisk og sjikanerende. Hvorfor skrev du den?

– Det har jeg ingen kommentar til.

– Står du for det du skrev?

– Det gjør jeg.

Fikk du med deg dette: Karpe Diem tar oppgjør med «nettroll» – får massiv hets

Kalte TV2-reporter «muslimjævel»

Da VG forteller ham at mange har reagert kraftig på sjikanen etter at N'jie publiserte skjermdumpen på Facebook tirsdag, og spør hva han tenker om det, avbryter Rosland samtalen.

Det er imidlertid ikke første gang 34-åringen ytrer seg på en grov måte overfor ikke-etniske nordmenn. I januar i år kalte han TV2-reporter Kadafi Zaman for «muslimjævel» under en direktesending i forbindelse med en antiislamsk demonstrasjon i regi av Pegida.

UTSKJELT: TV 2s reporter Kadafi Zaman ble utskjelt på direkten av Christian Rosland (34) under Pegidas marsj mot islam 12. januar i år. Foto: SKJERMDUMP, TV2 ,

Den gangen forsøkte VG gjentatte ganger å komme i kontakt med Rosland, både ved hjelp av telefon og ved å møte opp på døren der han bor. Via sin mor avviste han å la seg intervjue.

TV2-reporter Kadafi Zaman sier til VG at han reagerte på det som ble skrevet om N’jie.

– Hvis dette er samme fyr som kalte meg en «muslimjævel», så er jeg ikke overrasket over at han fortsatt sprer hat, sier Zaman.

– Det er mange tragiske mennesker der ute, man kan ikke gå rundt og hisse seg opp over alle, legger han til.

Slik svarte TV2-reporteren på hetsen han ble utsatt for i januar.

«Jeg tåler dette»

Et par timer etter at N'jie publiserte skjermdumpen av den sjikanerende kommentaren, gikk hun selv inn i kommentarfeltet og takket for støtten fra følgerne sine.

«Takk for gode ord, venner. Og takk for at dere holder dere for gode til å svare ham med trusler og usakeligheter.»

Videre skriver 36-åringen at hun tåler innholdet i kommentaren, og viser til sin alder og at hun har et «godt nettverk». Hun er imidlertid tydelig bekymret for at andre som får slike meldinger ikke tar det like pent.

«Men jeg tror denne fyren sender meldinger til fler enn meg, og kan kanskje treffe hardere blant noen som er yngre eller mer sårbare,» skriver hun.

Til slutt kommer hun med et stikk til Rosland.

«Da håper jeg mottakeren er innom her og ser at dette ikke representerer folk flest, men bare en bitteliten, stusselig minoritet.»

Kunnskapsministeren: Dette kan netthets føre til

Kan være straffbart

EKSPERT: Advokat Jon Wessel-Aas. Foto: ERLEND AAS , NTB scanpix

Advokat Jon Wessel-Aas har skrevet bok om jus og sosiale medier. Han mener det er nærliggende å vurdere innlegget på N’jies Facebook-side opp mot bestemmelsen i loven om hatefulle ytringer, eller det vi kaller rasismeparagrafen.

– Kjernen i den er egentlig ytringer som inneholder elementer av trusler, eller oppfordringer til å gjøre noe straffbart mot noen på grunn av rase, religion, eller seksuell legning. Vi er ikke der med denne ytringen, men vi har høyesterettspraksis med at kvalifiserte rasistiske ytringer, som blir sagt direkte til en person i nærvær av andre mennesker, kan straffes selv uten slike trusler, sier Wessel-Aas.

Han viser til en høyesterettsdom i 2012, der en 39 år gammel mann ble dømt til 18 dager i fengsel og en bot på 15.000 kroner for rasistiske ytringer mot en dørvakt i Stavanger. Mannen ropte blant annet «jævla neger» og «jævla svarting» flere ganger.

– Isolert sett går det som er skrevet på Facebook-siden til N’jie lenger, og ettersom den siden er åpen, høres dette absolutt ut som noe som i henhold til rettspraksis går over streken, sier Wessel-Aas, som legger til at det likevel kan være andre ting som kan tale for at mannen ikke blir straffet.

– Vi vet jo ikke om han er strafferettslig tilregnelig, for eksempel.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder