Terje (68) har gårdsbruk under Veslemannen: – Håper fjellet kommer bit for bit

BERGEN (VG) – Jeg håper fjellet kommer ned i små porsjoner, ikke i ett stort ras. Da kan vi unngå skade på folk og eiendom, sier Terje Alnes (68).

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Alnes er født og oppvokst på en av gårdene som ligger under fjellet Mannen, like ved elva Rauma. Han og kona er bosatt i Åndalsnes, og de siste årene er gårdsbruket benyttet som feriebolig.

– Jeg har vært der mye i sommer, sier 68-åringen til VG.

Se saken fra 2014, historien om Mannen som ikke ville rase:

Ni personer evakuert

Etter massivt regnvær ble farenivået for et fjellparti av Mannemassivet, kalt Veslemannen, tirsdag ettermiddag hevet fra gult til rødt. Ifølge Romsdals Budstikke er elleve personer evakuert, seks fastboende og fem sesongarbeidere, og NSB har stengt toglinjen mellom Dombås og Åndalsnes.

– Vi anser det som sannsynlig at det kan komme et skred, muligens i løpet av det neste døgnet, sier seksjonssjef i Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE), Lars Harald Blikra, til VG.

VGTV: Direkte fra Mannen

Bruket til Alnes ligger utenfor evakueringssonen, og vil ikke bli truffet om Veslemannen skulle rase. Men skulle elva bli demmet opp av stein og løsmasser fra et skred, med påfølgende høy vannstand, kan det forårsake en flom som kan ramme eiendommen hans og andre eiendommer oppover i dalen.

Geolog om Mannen: – Fjellet er vanskelig å tolke

Frykter demning i elva

Likevel er 68-åringen mest bekymret for det som kan skje nedover i dalen.

Ekspert: – Ville ikke sovet under Mannen

– Hvis det blir en demning i elva, og den brister, kan det skape en flodbølge som kan gjøre stor skade. Den vil gå helt til Åndalsnes, og det vil være veldig skummelt, sier han.

Alnes synes synd på de ni beboerne som nå evakueres for tredje gang på like mange år.

NVE: – Store bevegelser i fjellet

Rammes gang på gang

– Det er forferdelig for de som rammes gang på gang. De har ikke mange alternativene. Og hvis ikke fjellet raser, vil dette gjenta seg hver gang det kommer kraftig regn, sier han.

FØLGER SITUASJONEN: Geolog Lars Harald Blikra (t.v.) har varslet at Veslemannen kan rase i løpet av det kommende døgnet. Her er han fotografert i oktober 2014, sammen med Rauma-ordfører Lars Olav Hustad og justis-og beredskapsminister Anders Anundsen (t.h.) ved foten av fjellet. Foto: Terje Pedersen NTB scanpix

Les også: Derfor sprenger de ikke Mannen

For Alnes og de andre som har vokst opp under Mannen har ras alltid vært en naturlig del av hverdagen.

– Det har gått mange ras her, både snøras og steinras. Men de har alltid stoppet ved fjellfoten, i god avstand fra bebyggelsen. Det har alltid gått bra.

Ble vant med rasfaren

Alnes har vært ofte på Mannen, og han har selv sett sprekkene som følges med argusøyne av geologene.

– Jeg har vært der mange ganger, og er godt kjent med fjellet. Rasfaren var noe vi ble vant til å leve med. Det er en del av vår natur, sier han.

NY RAS-ALARM: For tredje gang på tre år er det fare for at deler av fjellet Mannen i Rauma kan rase ned. For å overvåke situasjonen har geologene installert en rekke sensorer som følge fjellets bevegelse. De ni innbyggerne nedenfor er evakuert. Foto: Tore Meek NTB scanpix

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder