Terje (68) har gårdsbruk under Veslemannen: – Håper fjellet kommer bit for bit

INNENRIKS

BERGEN (VG) – Jeg håper fjellet kommer ned i små porsjoner, ikke i ett stort ras. Da kan vi unngå skade på folk og eiendom, sier Terje Alnes (68).

Publisert: Oppdatert: 10.08.16 08:20

Alnes er født og oppvokst på en av gårdene som ligger under fjellet Mannen, like ved elva Rauma. Han og kona er bosatt i Åndalsnes, og de siste årene er gårdsbruket benyttet som feriebolig.

– Jeg har vært der mye i sommer, sier 68-åringen til VG.

Se saken fra 2014, historien om Mannen som ikke ville rase:

Ni personer evakuert

Etter massivt regnvær ble farenivået for et fjellparti av Mannemassivet, kalt Veslemannen, tirsdag ettermiddag hevet fra gult til rødt. Ifølge Romsdals Budstikke er elleve personer evakuert, seks fastboende og fem sesongarbeidere, og NSB har stengt toglinjen mellom Dombås og Åndalsnes.

– Vi anser det som sannsynlig at det kan komme et skred, muligens i løpet av det neste døgnet, sier seksjonssjef i Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE), Lars Harald Blikra, til VG.

VGTV: Direkte fra Mannen

1 av 18SELFIE: Mange turister stopper opp for å ta bilder av de vakre fjelltoppene på Åndalsnes i Møre og romsdal. Foto: Odin Jæger, VG

Bruket til Alnes ligger utenfor evakueringssonen, og vil ikke bli truffet om Veslemannen skulle rase. Men skulle elva bli demmet opp av stein og løsmasser fra et skred, med påfølgende høy vannstand, kan det forårsake en flom som kan ramme eiendommen hans og andre eiendommer oppover i dalen.

Geolog om Mannen: – Fjellet er vanskelig å tolke

Frykter demning i elva

Likevel er 68-åringen mest bekymret for det som kan skje nedover i dalen.

Ekspert: – Ville ikke sovet under Mannen

– Hvis det blir en demning i elva, og den brister, kan det skape en flodbølge som kan gjøre stor skade. Den vil gå helt til Åndalsnes, og det vil være veldig skummelt, sier han.

Alnes synes synd på de ni beboerne som nå evakueres for tredje gang på like mange år.

NVE: – Store bevegelser i fjellet

Rammes gang på gang

– Det er forferdelig for de som rammes gang på gang. De har ikke mange alternativene. Og hvis ikke fjellet raser, vil dette gjenta seg hver gang det kommer kraftig regn, sier han.

Les også: Derfor sprenger de ikke Mannen

For Alnes og de andre som har vokst opp under Mannen har ras alltid vært en naturlig del av hverdagen.

– Det har gått mange ras her, både snøras og steinras. Men de har alltid stoppet ved fjellfoten, i god avstand fra bebyggelsen. Det har alltid gått bra.

Ble vant med rasfaren

Alnes har vært ofte på Mannen, og han har selv sett sprekkene som følges med argusøyne av geologene.

– Jeg har vært der mange ganger, og er godt kjent med fjellet. Rasfaren var noe vi ble vant til å leve med. Det er en del av vår natur, sier han.

Her kan du lese mer om