DØD: Kurt Oddekalv døde mandag. Foto: Hallgeir Vågenes, VG

Kurt Oddekalv gikk gjennom isen og døde

Miljøaktivisten Kurt Oddekalv (63) døde etter han gikk gjennom isen på Bahusvatnet på Kalandseidet utenfor Bergen mandag.

 • Jostein Matre
 • Vilde Elgaaen
 • Frank Ertesvåg
 • Stella Bugge
 • Thea Rosef
Publisert:

Det opplyser politiet i en pressemelding mandag kveld.

De pårørende er varslet om dødsfallet, og navnet frigis i samråd med dem.

Familien vil komme med en uttalelse i løpet av de nærmeste dagene, opplyser politiet.

Politiet meldte først om at de undersøkte om en person hadde gått gjennom isen i en pressemelding klokken 17.17. En snau halvtime senere kom meldingen om funnet en omkommet person.

Klokken 21.52 kom nok en pressemelding, der politiet opplyste om hvem den omkomne var.

Erna kondolerer

Statsminister Erna Solberg er fra Bergen - og husker Oddekalv fra mange diskusjoner og opptredener.

– Det var en veldig trist melding å få. Jeg vil sende mine kondolanser til familien. Kurten var en tydelig miljøverner som sa ifra så alle hørte det, og jeg har hatt mange diskusjoner med ham i over 30 år. Hans engasjement var ekte, og han jobbet utrettelig for de sakene og ideene han trodde på. Oddekalv var kontroversiell, men det er ingen tvil om at miljøbevegelsen har mistet en tydelig stemme, sier Erna Solberg via en tekstmelding til VG.

ULYKKE: Alle nødetatene rykket ut, inkludert luftambulansen og dykkere, da det mandag kom meldinger om at en person hadde gått gjennom isen. Foto: Ørjan Deisz, Bergens Tidende

– Veldig trist

Klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn (V), omtaler Oddekalvs miljøengasjement som utrettelig:

- Det var en trist beskjed å få. Oddekalv hadde et livslangt miljøengasjement. Han var en utradisjonell type som skapte mange kontroverser, men engasjementet for naturen var utrettelig. Miljøbevegelsen har mistet en tydelig stemme, sier klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn.

Gustav Bahus, leder av Vestland Frp, har vært en nær venn av Oddekalv i mange år.

- Dette er veldig trist. Han er en nær venn av meg. Jeg har hatt veldig mye å gjøre med Kurten i mange år. Han bodde ved Bahusvannet, jeg fikk nettopp meldingen om at han hadde omkommet der. Nei, dette er sørgelig, sier Bahus til VG.

– Kurt har vært en kontroversiell kriger, men langt foran sin tid på mange områder. En god venn og en stor samfunnsdebattant er borte, legger Bahus til.

– Et hjerte for dem som trengte det

Forretningsmannen Trond Mohn kjente Kurt Oddekalv svært godt og har støttet Miljøvernforbundet med rundt 100 millioner kroner opp gjennom årene.

– Så leit, så leit. Han hadde alltid et hjerte for dem som trengte det og en forstand for miljøet og de store sammenhenger. Uredd sto han opp for sine meninger og alltid med full integritet, sier Mohn til Bergens Tidende.

SV-leder og bergenser Audun Lysbakken, omtaler også Oddekalvs store miljøengasjement.

– Det var trist å høre at Kurt Oddekalv er død. Enig eller uenig, du fikk med deg hva han hadde å melde. Han hadde et utrettelig engasjement for natur og miljø, og bidro til å sette mange slike saker på dagsorden, sier Lysbakken til VG.

MDG-nestleder Arild Hermstad skriver på Facebook at dette var en sørgelig nyhet om en kompromissløs miljøforkjemper.

– Kurten og jeg var ikke alltid enige om alle saker, men han var 100 % ekte i sitt engasjement. Han viet hele livet sitt til å tale naturens sak, og han nådde frem til en del folk som ikke alltid følte seg hjemme andre steder i miljøbevegelsen. Dessuten var han modig og oppfinnsom og ganske rå. Han kunne ringe på de underligste tidspunkt, og jeg husker at en gang på fleip truet med å senke snekken min om jeg ikke ble med på å protestere mot dumping av gift i Oslofjorden, skriver Hermstad, som legger til at Oddekalv etterlater seg et stort savn.

Husker du dette? Oddekalv klippet slipset til minister Gabrielsen etter et innlegg om sikkerhet til sjøs:

Omstridt

Oddekalv, som var utdannet tømrer, var leder av Norges Miljøvernforbund, som han opprettet i 1993. Han startet sin aktivistkarriere i Naturvernforbundet, men ble kastet ut derfra etter interne uenigheter. Det var da han startet sin egen organisasjon.

Blant sakene han er kjent for er hans kamp mot sprøytemidler i jordbruket, motstand mot Hardangerbrua og hans fokus på oppdrettsnæringen.

Han var en omstridt miljøaktivist - også internt i miljøvern-miljøet - som utførte en rekke stunt, og var flere ganger på kant med loven. Blant annet i 2011 da han sprøytet en melkeblanding mot et oppdrettsanlegg, som han hevdet til media var giftig. For dette ble han ilagt en bot på 50.000 kroner.

Oddekalv etterlater seg fire barn.

Fylkesordfører Jon Askeland (Sp) i Vestland, kjente Oddekalv.

– Dette var veldig trist. Vi ble litt fattigere når Kurten nå er borte. Han var omstridt og tøff, men samtidig veldig raus, sier Askeland som omtaler Oddekalv som en type Vestlandsfanden med glimt i øyet.

les også

Stort VG-intervju fra 2019 - fortalte om livet etter slagene

Pluss content

I VG-intervju: - Hatt jævlig mye moro

I et intervju med VG gjort for litt over et år siden, i november 2019 reflekterte Oddekalv over livet, etter å ha gått gjennom to hjerneslag:

– Alle har sin tid. Jeg har hatt jævlig mye moro. Jeg synes jeg er heldig som har vært her og fått gjort så mye gøy, sa han.

Han sa også han tar livet som det kommer, og fortalte at han var lykkelig med det meste. Og at han ikke angret på noe.

– Nei. Jeg har aldri angret i hele mitt liv. Det er bare tull. Livet er for fantastisk til å angre på ting, sa han.

Oddekalv fikk det første hjerneslaget i 2016 mens han var på tokt langs norskekysten med katamaranen «Miljødronningen» for å filme 44 oppdrettsanlegg. Det andre slaget kom i våren 2019. Etter disse var han erklært 60 prosent ufør.

I intervjuet fortalte han også at han etter slagene hadde glemt sine svømmeferdigheter, noe han oppdaget etter at han kastet seg i vannet en sommerdag.

Publisert:

Mer om

Norges Miljøvernforbund

Flere artikler

 1. Minnes Oddekalv: Oppvekst som innflytter og minstemann skapte miljøkrigeren

 2. Norge får 67.000 doser av ny coronavaksine i januar og februar

 3. Frp krever krisetiltak: – For svakt

 4. Statsforvalteren hadde innsigelser mot nabofelt i Gjerdrum – ombestemte seg

 5. Kronerulling for rammede familier: Har samlet inn over 1,6 million på få timer

Fra andre aviser

 1. Kurt Oddekalv er død

  Aftenposten
 2. Miljøaktivisten Kurt Oddekalv er død

  Aftenposten
 3. Kurt Oddekalv (63) er død

  Bergens Tidende
 4. Sønnen fant Oddekalv

  Bergens Tidende
 5. Nestleder: – Vi fortsetter i Kurts ånd

  Bergens Tidende
 6. Han viste oss at man ikke kødder med miljøet

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no