UTE AV ENSOMHETEN: Jenny Tenmann (22) slapp utstøting og ensomhet da hun begynte på videregående skole. Nå studerer hun psykologi på Blindern og har det bra.

1 av 3 barn og unge har slitt med ensomhet

Nesten en av tre barn og unge har slitt med ensomhet. Det overrasker ikke Jenny Tenmann, som forteller at hun ble utstøtt av vennene som 15-åring.

En ny undersøkelse blant barn og unge mellom åtte og 19 år, viser at ensomhet er svært utbredt.

29 prosent av de spurte svarer at de ofte eller av og til er ensomme. Det tilsvarer over 180.000 barn og unge.

Skambelagt

Jenny Tenmann (22) hadde nesten trodd det var enda flere som slet med å være alene.

- Men mange synes nok dette er skikkelig skamfullt. De vil ikke dele med noen at de er ensomme og prøver å skjule det, sier Jenny til VG.

Hun vet hva hun snakker om. Siste året på ungdomsskolen fikk hun selv kjenne på ensomhet og hvordan det var å stå utenfor.

- Jeg prøvde å skjule det lenge, over et halvt år. Følelsen av å være totalt hjelpeløs overmannet meg. Jeg hadde en sterk opplevelse av at jeg ikke kunne gjøre noe for å komme ut av ensomheten, beskriver Jenny.

Utstøtt

Hun forteller at hun ble utstøtt fra vennegjengen. I ettertid fikk hun høre at det var en stående ordre at «dere får komme hvis dere ikke tar med Jenny».

Til tross for at hun var med dem på skolen, hadde hun ingen å snakke ordentlig med og ingen å sende meldinger til. Det var tydelig at hun ikke var velkommen. Situasjonen endret seg ikke før hun startet på videregående og ble en del av et nytt miljø.

- Faren er at selv om denne alene-tilværelsen er så alminnelig og hverdagslig, så er den helt grusom. Jeg trodde jeg skulle få mer tid til skolearbeid, men sannheten er at jeg ikke klarte å konsentrere meg så godt som jeg burde, sier Jenny.

Hun ønsker å bidra til at det blir mer åpenhet om ensomhet. For det er fortsatt så tabubelagt og skjult, mener hun.

Havnelid bekymret

Dette bekrefter undersøkelsen som er foretatt av Ipsos MMI for Røde Kors.

Både jenter (19 prosent) og gutter (10 prosent) forsøker ofte å skjule at de er ensomme. Andelen som ikke vil at andre skal vite at de er ensomme øker med alder, 42.000 (24 prosent) 16-19 åringer forsøker ofte å skjule at de er alene.

Generalsekretær Åsne Havnelid i Norges Røde Kors er bekymret over at så mange barn og unge føler seg ensomme i det norske velstandsamfunnet.

- Dette er et tabubelagt tema blant unge. Noen kan være ensomme i lengre perioder, mens andre kjenner på denne følelsen i kortere tid.

Havnelid tror det er lett å undervurdere ensomhet.

- Det er påvist en sammenheng mellom ensomhet og psykisk helse. Alle har et ansvar for at vi bryr oss om dette. Ensomhet er nok enda mer sårbart og tabubelagt blant barn og unge enn blant eldre, sier Røde Kors-sjefen til VG.

Skolebytte risikabelt

Hun mener vi må være ekstra observante på barn og unge som flytter og bytter skole.

- Da er det ikke alltid så lett å skaffe seg nettverk. Det er ikke det samme å sitte på sosiale medier og ha mange venner som å møte venner ansikt til ansikt. Ingenting kan erstatte de virkelige vennene, sier Havnelid.

Det skriver Jenny Tenmann under på.

Hun er blitt oppsøkt av noen av dem som støtte henne ut i den vanskelige tiden på ungdomsskolen.

- Det synes jeg var utrolig tøft gjort. Jeg tror mer bevissthet rundt hva utstøting og ensomhet gjør med et menneske, er viktig og noe samfunnet som helhet vil tjene på, avslutter Jenny.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder