GOD KONTAKT: Sinnasnekker'n Otto Robsahm har lagt stor vekt på å knytte nære bånd til sine egne barn. Her sammen med døtrene Dina Isabel og Lindsay Natalie i 2010. Foto: JAN PETTER LYNAU

Sinnasnekker'n: Mannen bør få tilbake sine domener

Likestillingen har gått for langt, mener Sinnasnekker'n

Ikke tegn til at likestilling skaper konflikter i parforholdet, sier ekspert

Menn har blitt for like damer, mener Sinnasnekker'n Otto Robsahm (46).

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Robsahm, som er kjent fra TV-serien Sinnasnekker'n på TVNorge, mener vi i for liten grad anerkjenner at det er forskjeller mellom kjønnene.

- Damer er bedre på interiør og farger. De fikser håret, er flinke med klær og flinke til å fornye både seg selv og huset. Mennene har den samme frisyren og klesstilen i 10 år, og er ikke interessert i om veggen er blå eller hvit, sier Robsahm.

Men nå har det blitt et press på at alle skal gjøre alt, mener han.

Fysisk sterkere

- Likestillingen har gått for langt. Mannen har blitt for lik damene, men det er et faktum at de fleste menn er fysisk sterkere enn kvinner. Det er en grunn til at menn går lengre på ski, sier han.

Drammens Tidende presenterte et intervju med Robsahm om temaet torsdag, og siden har ikke telefonen stått stille.

Men selv om han presiserer at han ikke er imot likestilling som sådan, så mener han at mannen bør få tilbake sine domener, på samme måte som kvinnene bør få ha sitt.

Har fått pepper

- Jeg har fått mye pepper for uttalelsene mine i dag. Jeg forstår at folk blir provosert. Jeg gikk langt i uttalelsene mine, men føler også at ting er tatt ut av sammenheng, sier Robsahm, og legger til:

- Det jeg mener er at mannen noen ganger bør ligge unna design og interiør i huset, han trenger ikke blande seg i det hun er best på og har mest interesse for. Det samme gjelder for kvinnen. Det skaper helt unødvendige konflikter, mener Robsahm.

Økt konfliktnivå

For når begge parter skal mene noe om alt, så bidrar det til økt konfliktnivå, mener snekkeren.

- Og noen ganger kan dette være en av faktorene som er med på å utløse en skilsmisse, sier Robsahm.

Men noen ganger bør kvinnen faktisk ta i en hammer eller sag, for å få litt bedre innsikt i hva mannen faktisk bidrar med, mener Robsahm.

Kvinnen krever

- Mange kvinner krever og krever, uten å skjønne hvor mye jobb det er. Derfor presser jeg ofte fruen i huset i TV-programmene til å kjenne litt hvordan det er å jobbe fysisk. Da ser hun hvor vanskelig det er og hvor lang tid det tar, sier Robsahm.

Slik kan hun bevisstgjøres på hva hun egentlig ber om, mener snekkeren.

- For de fleste menn ønsker å levere og gjøre henne fornøyd, sier Robsahm.

Følger egen filosofi

Robsahm, som er samboer med Marion Teig (36), lever også privat etter sin egen filosofi.

IKKE PAPPAPERM: Otto Robsahm tok ikke pappaperm da verken Lindsay Natalie (her avbildet i 2010) eller hans andre tre barn var små. Foto: JAN PETTER LYNAU


- For oss har det beste vært at hun er hjemmeværende. Og hun styrer alt med farger og interiør, det legger ikke jeg meg borti. Samtidig kan ikke hun være hårsår hvis jeg ikke legger merke til endringer og hva hun har gjort, men jeg mener jo ikke at det bør være slik for alle, sier Robsahm.

Tok ikke pappaperm

Robsahm har fire barn, og har aldri tatt ut pappaperm.

- Jeg er ikke ekspert på dette feltet, men jeg mener altfor mange tar ut pappaperm for å få fri fra jobben, og det blir helt feil. Det er ikke noe poeng for faren å være hjemme de aller første månedene. Da trenger babyen moren sin. Det er først når barnet er litt større at faren kan få skikkelig kontakt og skape en tilknytning, sier Robsahm.

Han understreker at han mener de som tar ut pappaperm på slutten av svangerskapspermisjonstiden, når barnet er rundt ti måneder, kan få mye ut av det.

- Da kan de få en kontakt med barnet, sier Robsahm.

Kjernen er samliv

1. februar går søknadsfristen ut for en ny program-runde med Sinnasnekker`n. Otto Robsahm skal være med å velge ut deltakerne, og målet er å bidra til å redde andres parforhold i tillegg til å hjelpe til med opppussingen.

- Kjernen i programmet er samliv. Vi bygger forhold, gjennom å få dem til å stå sammen og fullføre det de har begynt, sier Otto Robsahm.

Klager ikke over likestilling

Solveig Vennesland som har lang og bred erfaring som familieterapeut, opplever ikke at menn klager over å være likestilte.

- Men fra mannens ståsted kan det nok oppleves som at de har mistet noen av sine hovedarenaer. Nå har de begge gode inntekter, begge kjører bil og de tar seg ofte av de store tingene ute sammen, sier Vennesland.

MINDRE KONFLIKT: - Likestillingen løser flere konflikter enn den skaper, sier sier familieterapeut Solveig Vennesland. Foto: JO STRAUBE


Når kvinner i tillegg suser forbi mennene på prestigefylte utdanninnger, kan noen menn oppleve det truende, mener hun.

- Mannsrollen har sånn sett blitt mer ynkelig, sier Vennesland.

Men hun har ikke inntrykk av at økt delaktighet fra mannen i hjemmet skaper mer konflikter.

- Mitt inntrykk er at likestillingen løser flere problemer enn det skaper. Spesielt det at menn har blitt så gode fedre, er svært positivt for foreldreskapet og barna, sier Vennesland.

Tredjeprioritet

Hennes største bekymring for dagens par, er at parforholdet kommer på tredjeplass på prioriteringslisten.

- Foreldreskapet har fått førsteprioritet i dagens samfunn. På andre plass har vi jobben, og ofte blir det da ikke nok tid og oppmerksomhet til partneren som har kommet på en tredjeplass, sier Vennesland.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder