I KANTINEN: Helseminister Jonas Gahr Støre kjøper grovbrød og yoghurt i Helsedepartementet, sammen med leder for utdanningskomiteen på Stortinget, Marianne Aasen. Foto: Roger Neumann/VG

Støre om foreldrebetaling av skolemat: «35 kroner dagen er en billig penge»

Jonas Gahr Støre (Ap) mener foreldre kan betale 700 kroner måneden for barnas skolelunsj. Selv kan han spise billigere i subsidiert regjeringskantine.

ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

- At skolebarna får i seg sunn mat har åpenbart store fordeler både læringsmessig og helsemessig, sier helseministeren fornøyd til VG, mens han spiser grovbrød og yoghurt i Helsedepartementets kantine.

Men Støre er klar på at foreldrene må regne med å betale en viss egenandel:

Da han nylig besøkte kantinen på Hundsund skole på Snarøya, forklarte han til lokalavisen Asker og Bærums Budstikke at de 35 kronene den varme lunsjen kostet der var en «billig penge».

Ikke urimelig

- Hvis vi kunne fått så god mat i Helsedepartementet hver dag, så hadde jeg sagt ja takk til det. For 35 kroner dagen, så synes jeg det er en billig penge faktisk, sa Støre.

Les også: Støre vil la foreldrene betale for skolelunsj

Men i departementets kantine er lunsjen billigere - ettersom den er subsidiert.

- Her er lunsjen subsidiert med noen kroner, og arbeidsgiver har sett at det inspirerer meg til å spise her. Man kan se på løsninger for skolelunsjen der jeg mener visjonen må være at det offentlige tar et finansieringsansvar, men en viss egenbetaling fra foreldrene er ikke urimelig, sier Støre.

Ifølge opplysninger VG har fått fra Departementenes servicesenter, kan Støre og de ansatte i Helsedepartementet kjøpe varm lunsj til 26,50 kroner.

Uten subsidiene, ville lunsjtilbudet ha kostet 42,50 kroner. Lunsjstøtten tilsvarer 1800 kroner per ansatt årlig.

Støre sier til VG at de 35 kronene foreldrene på Snarøya må betale som daglig sum ikke er mye - selv om han er enig i at prisen fremstår høyere når man ganger den opp til en månedspris på 700 kroner.

Mindre konkret

- Foreldrebetaling bryter med prinsippet om at skolen skal være gratis?

- Mat er ikke en del av skolens lovpålagte ansvar. Foreldrene betaler for skolematen i dag også. Gjennomsnittsprisen på å lage matpakke er 25 kroner har jeg lest, og mange barn får med seg penger hjemmefra, sier Støre.

Åtte år har gått siden SV gikk til valg med løfter om varm skolemat, og Støre vedgår at forslaget han støtter er mindre konkret.

- Debatten om skolemat har blitt sittende fast mellom to grøfter. På den ene siden SVs løfte om «varm laks til alle», til en stor kostnad og på den andre siden Høyres totale avvisning. Men matpakke hjemmefra, som mange enten ikke får eller ikke spiser, er ikke et godt svar for en lang skoledag, sier Støre til VG.

Støre skal fronte saken under Aps landsmøte til helgen, sammen med leder for utdanningskomiteen på Stortinget, Marianne Aasen. I forslaget står det at Ap vil: «Tilrettelegge for at både daglig fysisk aktivitet og sunn mat skal bidra til å sikre godt læringsmiljø i skolen.»

Blant opposisjonen er meningene delt, og svinger fra Høyre som sier tvert nei til all skolemat, samt bygging av kantiner, og til Frp og KrF som vil vurdere ulike former for lunsjtilbud.

Les også: Høyre vil ta frukten fra skolebarna

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder