NYTT KJØKKEN: Eyvind Hellstrøm varmer opp sin egen ferdigmat hjemme i leiligheten på Frogner. Foto: Krister Sørbø

Ferdigmat-refser Hellstrøm klar med egen ferdigmat

Eyvind Hellstrøm (65) har langet ut mot industrimat og ferdigmat i flere år. Nå kommer han selv med ferdigmat i dagligvarebutikkene.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Allerede til uken vil Eyvind Hellstrøm smile til deg fra kjølediskene på Coop og Ica. Fransk fiskegrateng, cocotte med lam og ovnsbakt svinenakke i armagnac-saus - alt skal bare varmes opp i vannbad, i ovn eller i mikrobølgeovn.

VG inviterte fire matproffer til å teste rettene. Her kan du lese deres dom.

- Hva skjer, Hellstrøm, er ikke dette mot alt du har stått og messet om i årevis?

- Jeg gjør dette med formål og ambisjon om å få hele den norske matindustrien til å fornye seg. De må bli bedre! Vi har fått til et produkt som revolusjonerer industrien. Produktene er uten tilsetningsstoffer, konserveringsmiddel og kunstige midler. Her er det ingen kjemikalier. Det er motsetningen til alt jeg har kritisert i norsk matindustri, produkter som du ikke skjønner hva inneholder, produkter som er tilsatt masse for å få lang holdbarhet og som ikke har smak. Mitt produkt er et kvalitetsprodukt som helt sikkert vil utfordre den norske matindustrien.

- Men altså: Hellstrøm med ferdigmat?

- Jeg kaller det ikke ferdigmat, jeg kaller det varme ferdigretter, hahaha - eller mer serveringsklare varmretter. Selvfølgelig er det ferdig.

- Kunne du gjort dette for 5 år siden?

- Nei, jeg kunne vel ikke det. Mye har skjedd fra Bagatelle-tiden og frem til nå. Jeg har lært mye og sett så mye. Jeg skjønner mer om hvordan folk har det, og jeg har fått empati for folks usikkerhet rundt matlaging. Nå har jeg ingen problemer med å komme med et alternativ for folk, sier Hellstrøm.

- Du har sagt: «Jeg mener det norske folk burde konsentrere seg litt mer om det man finner i fiskedisken, på grønnsakstorget og fokusere på å lage en god middag hver dag.»

- Ja, jeg håper virkelig jeg har sagt det - og det vil jeg fortsette å si. Det jeg håper er at mine produkter vil bidra til at matindustrien skjerper seg, ikke at folk skal slutte å lage mat.

- Du har også sagt: «Folk vet ikke lenger hvordan de skal lage mat, de er overlatt til matindustrien. Det er tragisk».

I FORM: Hellstrøm varmer opp fransk fiskegrateng som kommer i en keramikkform. Foto: Krister Sørbø

- Ja, det er fortsatt tragisk. Men noen vil aldri lære seg å lage mat, noen vil alltid være usikre. Da kan dette komme inn som en inspirasjonkilde. De kan oppleve smak - kanskje blir de inspirert til å lage noe selv.

- Eller bare kjøpe en «Hellstrøm» og varme opp?

- Ja, de dagene de ikke har energi, ja, da er jeg der i hylla med mitt beste smil, ler Hellstrøm.

Serverer ferdigmat

Så når VG har fått lov til å komme på hjemmebesøk, så er det altså ferdigmat Hellstrøm serverer. Han har et splitter nytt kjøkken - med noen ovner som overgår fantasien til de fleste kjøkkenelskere. Men i dag blir den keramiske ovntoppen, som Hellstrøm omtaler som sitt Steinway piano, bare brukt til å varme opp posemat i vannbad.

- Er dette like bra som å lage mat fra bunnen av?

- Ja, det vil jeg si - når jeg ser hvor mye nøling det er rundt omkring så kan dette være like bra - i alle fall når man har dårlig tid og lite energi og blodsukkeret er på vei nedover. Jeg mener ikke at man skal gjøre dette 7 dager i uka.

- Ville du servert dette til gjester hjemme?

- Ja! Med fine tallerkener, salat, lys og vin. Hadde jeg ikke sagt noe, så tror jeg heller ikke at folk ville tenkt at dette var en rett fra et storkjøkken. Det smaker godt. Og det har vært utrolig viktig for meg hele veien.

- De ville tatt det for en Hellstrøm spesial?

- Haha, ja. Alle jeg har servert det til hittil er begeistret.

Det var for over to år siden at ideen ble sådd hos Eyvind Hellstrøm. Han reiste rundt med «Hellstrøm rydder opp hjemme».

- Det er en verden der ute som jeg har sett innsiden av. Jeg har sett hvor håpløst det er, hvor trist og dårlig det står til med matsituasjonen hos folk. En familie som spiser røkte kjøttpøser seks dager i uken og lapskaus fra boks den 7. dagen. Folk fortjener f... meg mer, mener Hellstrøm.

Fransk mesterkokk

Samtidig får Hellstrøm vite at verdens mest meritterte Michelin-chef, Joël Robuchon - som Hellstrøm kjenner og respekterer høyt - har samarbeidet med selskapet Fleury Michon utenfor Nantes i Frankrike i 25 år. Han ble imponert.

- Rucuchon står for kvalitet, kvalitet, kvalitet - og i 25 år har han vært involvert i firmaet og levert oppskrifter og utviklet retter satt inn i et stort system. Jeg ble imponert. Det smakte godt - og var i tillegg uten tilsetningsstoffer og konserveringsmidler.

Nå har Hellstrøm fulgt i Rubuchons fotspor - og innledet samarbeid med Fleury. I rundt to år har han jobbet med utvikling av rettene for det norske markedet.

- Med hånden på hjertet: Jeg står 100 prosent inne for dette. Jeg har vært med hele veien fra a til å. Jeg har over en toårsperiode reist opp og ned til Fleurys prøvekjøkken for å utvikle rettene.

Tre produkter

Foreløpig er tre produkter klare for butikkene. De koster fra 67 til 87 kroner. Holdbarheten er fra 4-6 uker.

- Når dere ikke tilsetter noe, hvordan får dere maten til å holde seg såpass?

- Det har med temperatur å gjøre. Det skjer en pasteurisering som er bra for holdbarheten. Men akkurat hvordan - det er en forretningshemmelighet, sier Hellstrøm.

- Det er franske, og ikke norske råvarer?

- Foreløpig, ja. Den franske stoltheten rundt kvalitet på produkter gir meg en trygghet. Kvalitet ivaretas hele veien. Det er ikke noe hestekjøtt i lasagnen her, for å si det sånn. Ikke noe palmeolje heller.

- Dette er ikke akkurat slankemat?

- Nei, absolutt ikke. Det har aldri vært meningen. Det er sunne gode råvarer, og det smaker godt, men jeg blir bare trist av slankemat, sier Hellstrøm.

- Her snakker vi big business?

- Ja, selvfølgelig, men fra min side er det mest spennende å være med på utviklingen av dette. Og så er det jo hyggelig om det blir igjen én krone til meg. Jeg tror ikke jeg er vinneren her. Min ambisjon er ikke å bli rik. Jeg har en helt annen ambisjon. Jeg skal utvikle 12 retter som jeg kan stå inne for. Noe som er et alternativ til den eksisterende matindustrien.

Han vil ikke være med på at dette vil gi mindre matglede for folk.

- Ingenting er mer naturlig enn å stå hjemme og lage mat. Legge vekt på smaker, næring, råvarer - få med barna på matlaging på kjøkkenet. Dette har jeg jo messet om. Men nå er jeg ikke så naiv at jeg tror at folk har tid, kunnskap eller lyst til det hver dag. Jeg vil si at dette er nettopp er matglede, bare i pakningsform. For folk som ikke har tid, folk som bor alene. eldre som ikke lager mat lenger, barn som skal avgårde på trening, sier Hellstrøm som er spent på mottakelsen:

- Det er et stort marked der ute, og det går jo på folks smak. Jeg er i alle fall selv begeistret for det jeg har fått til. Og så har jeg en ny stor drøm - om å nå ut til enda flere. jeg skulle gjerne ha fornyet institusjonsmaten rundt om i Norge, sier Hellstrøm.

- Men først skal du altså bli ferdigmatkonge?

- Nei, men kanskje den nye Reitan? Neida. Jeg har en helt annen ambisjon. Jeg skal utvikle 12 retter som jeg kan stå inne for. Noe som er et alternativ til den eksisterende matindustrien.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder