Børre Knudsen er død

Filmskaper tok farvel med Knudsen for tre dager siden

Prest og abortmotstander Børre Knudsen døde i sitt eget hjem med familien rundt seg i dag - 76 år gammel. Han var sterkt svekket av Parkinson de siste månedene.

  • Magnus Wright Jacobsen
  • Camilla Norli
  • Camilla Tryggestad Visjø
  • Øystein Larsen-Vonstett
ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Knudsen sovnet stille inn i sitt hjem i Meistervik i Balsfjord kommune søndag morgen, opplyser prest Olav Berg Lyngmo til avisen Dagen.

I vår ble dokumentarfilmen om Børre Knudsens liv, «En prest og en plage», vist på norske kinoer. Den kompromissløse abortmotstanderen har i en årrekke markert seg med aksjoner mot abort og motstand mot liberale synspunkter i Den norske kirke.

Filmskaper Fridtjof Kjæreng var i går tilstede under Amanda-utdelingen i Haugesund der filmen var nominert i klassen Beste dokumentarfilm, og han forteller til VG at han fikk tatt skikkelig farvel med Knudsen for tre dager siden.

- Vi har jo vært klare over at det har gått mot slutten, og jeg har besøkt ham tre ganger de siste par månedene. For tre uker siden viste jeg ham materiale til DVDen, og da lyste han opp - og ble stolt. Siste gang ble for tre dager siden, da var jeg hjemme i hytta der han bodde og fikk tatt farvel. Han var sterkt svekket på slutten, forteller Kjæreng som sender varme tanker til familien.

TOK FARVEL: Fridtjof Kjæreng fulgte Børre Knudsen tett i to år i forbindelse med dokumentarfilmen «En prest og en plage». Han fikk tatt farvel med Knudsen for tre dager siden. Foto/Copyright:f(x) productions,

- Tankene min går til familien, og jeg er glad for at han kunne dø hjemme i hytta i Meistervik med familien rundt seg.

Kjæreng fikk dødsbudskapet rett etter at Knudsen sovnet stille inn søndag morgen. Han fulgte abortmotstanderen tett de siste to årene.

- Vi har hatt en skikkelig stor reise sammen. Familien hans kalte det for filmterapi, for det er klart at hans kamp har hatt store kostnader for familien og barna. Vi utviklet nok et spesielt forhold gjennom denne tiden, og det var litt rart å sitte i Haugesund på Amanda i går da jeg visste at han lå for døden. Men familien ønsket at jeg skulle delta, sier Kjæreng som vil beskrive Knudsen et ydmykt menneske.

- Jeg var jo selv ladet med fordommer da vi startet med prosjektet, men jeg lærte ham å kjenne som et ydmykt menneske - og jeg lærte at man må se to ganger på et menneske før man dømmer. Han hadde noe som er større enn ham selv, og det var Vår herre, og for meg var dette utfordrende og lærerikt å sette seg inn i.

Ifølge Kjæreng var Knudsen sterkt svekket av Parkinson sykdom de siste månedene.

LES OGSÅ:Intervju med datteren til Børre Knudsen.

DØDE 76 ÅR GAMMEL: Børre Knudsen døde med familien rundt seg. Her er han med kona Ragnhild foran hytta si i Meistervik - der dokumentarfilmen om ham ble filmet. Foto/Copyright:Fridtjof Kjæreng,

Kamp mot abortloven

Børre Arnold Knudsen ble født 24. september 1937 i Vennesla i Vest-Agder. Knudsen ble ordinert som prest i 1967 i Bergen, og på 1980-tallet ble han landskjent for sin kamp mot abortloven som ble vedtatt i 1978.

Året etter la Knudsen ned den statlige delen av sitt embete, i protest mot abortloven, og nektet å motta lønn, skriver Dagen. Presten fortsatte imidlertid å utføre kirkelige embetsplikter.

SE OGSÅ:Bildeserie fra filmen «En prest og en plage».

Etter at staten ved kirkeminister Einar Førde siden 1980 hadde forsøkt å få Børre Knudsen avskjediget for embetsforsømmelse, fradømte Høyesterett i 1983 Knudsen sogneprestembetet i Balsfjord kommune. Han fikk da beholde sine presterettigheter og fortsatte som prest i det selvproklamerte Strandebarm prosti.

Ludvig Nessa

Knudsen fortsatte sin kamp mot abortloven gjennom ulike aksjoner på 1980- og 90-tallet, sammen med andre profilerte abortmotstandere som Ludvig Nessa.

Sogneprest Olav Berg Lyngmo i Kautokeino ble avsatt etter at han i 1997 brukte Kautokeino kirke til å vigsle Knudsen til biskop av Strandebarm prosti av Den norske kirke i eksil.

I 2001 besluttet biskopen i Nord-Hålogaland å frata Knudsen retten til å være prest.

NTB/VG

BLE 76 ÅR: Prest Børre Knudsen døde søndag. Foto: Arkivfoto:Bjørn Reese,

OMSTRIDT: Presten Børre Knudsen (i midten) har vært omstridt. Sammen med Ludvig Nessa (t.v.) protesterte han mot abort og tok i bruk sterke virkemidler. Her demonstrerer de utenfor Røde-Kors klinikken. Foto:Klementsen Gøril,

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder