UREDD: Viacheslav Datsik (33) sjokkerte med å gjøre nazihilsen i retten da han ble fremstilt for fengsling. Foto: Bjørnar Tommelstad
UREDD: Viacheslav Datsik (33) sjokkerte med å gjøre nazihilsen i retten da han ble fremstilt for fengsling. Foto: Bjørnar Tommelstad

Det høyreekstreme Norge: Høyreekstreme knyttes til kriminelle - PST slår våpenalarm

INNENRIKS

(VG) Forbindelser mellom høyreekstreme og kriminelle med tilgang til våpen, er utviklingstrekk i det nye høyreekstreme Norge som bekymrer politiet.

Publisert: Oppdatert: 14.03.11 20:24

Koblingene mellom høyreekstreme og kriminelle miljøer, har fått alarmen til å gå i politiet landet rundt og hos Politiets sikkerhetstjeneste (PST): «Det er indikasjoner på kontakt mellom norske høyreekstremister og organiserte kriminelle miljøer. Dette kan gi det høyreekstreme miljøet lettere tilgang på våpen og dermed øke voldspotensialet», heter de i PSTs årlige risikovurdering.

Mangler ledere

PST peker på at flere aktører ønsker å revitalisere det høyreekstreme miljøet, men at mangelen på sterke lederskikkelser har begrenset veksten av miljøet.

- Vi registrerer at ekstreme miljøer i England og Russland har en viss påvirkningskraft på de norske miljøene. Samtidig ser vi kontakt mellom norske høyreekstremister og organiserte kriminelle miljøer.

LES OGSÅ: Frykter terrorrekruttering på Facebook

Slavisk union

Dette kan gi det høyreekstreme miljøet lettere tilgang på våpen og øke voldspotensialet, sier PST-sjef Janne Kristiansen. Pågripelsen av den høyreekstremisten Viacheslav Datsik ga innsikt i et nytt russisk miljø kalt Slavisk union som har fått fotfeste i Norge.

Les også:

Også fremveksten av den anti-islamistiske gruppen Norwegian Defense League, med bånd til England, har gitt innsikt i nye og ytterliggående miljøer.

Politiet på flere steder i landet forteller om kontakt mellom høyreekstreme og MC-miljøet. Uavhengig av denne utviklingen har Oslo-politiet de siste månedene beslaglagt 19 våpen i og rundt Hells Angels lokaler på Alnabru.

- Når flere av miljøene samles, er det en kime til bekymring. Vi ser på miljøene isolert og hvem som kommuniserer sammen, sier stabssjef Johan Fredriksen i Oslo-politiet.

Voldspotensialet

Eirik Jensen har ledet Oslo-politiets gjengprosjekt og gir denne beskrivelsen av nazistmiljøet i hovedstaden:

- Nynazistene har ikke hatt åpne og etablerte holdepunkt på mange år før den norske forlengelsen av English Defense League og de russiske nazistene nå dukker opp, sier han.

EKSTERN LENKE: Her er PSTs trusselvurdering

Kripos følger utviklingen av kriminelle MC-gjenger og risikosupportere som kalles casuals.

Gruppeleder for etterretning Gordon Petterson mener risikomiljøene har fellestrekk som gruppelojalitet, symboler og ønske om territoriell kontroll.

- Ved fremvekst av slike miljøer er voldspotensialet stort og veien kan være kort til konfrontasjoner, sier Petterson.

Les også: Hun vil lede Norwegian Defence League

Fotballcasuals

Grupper i flere av de største byene som identifiserer seg med de lokale fotballklubbene har møttes for å slåss i forbindelse med de store oppgjørene, og bannlyses av klubbene.

Saken fortsetter under bildet


Det var ingen store hendelser i 2010, og politiet har en god oversikt over de forskjellige risikosupportergrupperinger.

Fremstår løst organisert uten samlende ideologi. Isko Boys (Oslo), Tjuaguttene (Bergen) og Sportsklubbens fineste (Lillestrøm) er tre av miljøene som holdes under oppsikt.

- Vi anser dem som risikosupportere, og det er en felles holdning at risikosupportere og deres aktivitet er uønsket. I noen tilfeller har de vært en fare for utenforstående, men i en større sammenheng utgjør de et marginalt problem, sier Gordon Petterson i Kripos.

Anti-islamistene

Relativt nye grupperinger som Stopp Islamiseringen av Norge (SIAN) og Norwegian Defence League (NDL) har blitt synlige i løpet av kort tid.

NDL er tydelig inspirert av English Defence League som har tilknytninger til hooligan-miljøet.

I Norge har organisasjonen vært preget av maktkamp og uenighet om hvem som representerer den engelske moderorganisasjonen.

Lena Andreassen er en lederkandidat.

- Jeg har jobbet hele døgnet de siste ukene for å renske opp, og vi har kastet ut en lang rekke nynazister, sier Lena Andreassen.

Sian er ledet av Arne Tumyr (77). Han avviser koblinger til nynazister.

- Jeg har ikke gransket alle våre medlemmer, men de er like anstendige som i alle andre organisasjoner, sier Tumyr.

Saken fortsetter under bildet


Mc-klubbene

I byer som Stavanger og Kristiansand har politiet registrert bånd mellom høyreekstreme miljøer og MC-klubbene.

- Personer fra Support 81 Stavanger kom regelmessig ned hit for å rekruttere unge høyreekstremister, sier stasjonssjef Ole Hortemo i Kristiansand-politiet.

Hells Angels (HA) har den siste tiden strammet grepet og prøver å oppnå sterkere kontroll gjennom etablering av supportgrupperinger.

Gordon Petterson i Kripos karakteriserer supportgrupperingene som løpegutter med lav terskel for å utøve kriminalitet.

- De kriminelle MC-gjengene forsøker å distansere seg fra kriminalitet.

Derfor trenger de fotsoldater som kan gjøre jobben, sier Petterson.

Saken fortsetter under bildet


Høyreekstreme

De høyreekstreme miljøene har de siste årene vært lite synlige. Organisasjonen Vigrid ble lagt ned i 2009 etter at grunnleggeren Tore Tvedt trakk seg.

- Jeg har trukket meg vekk fra all offentlig virksomhet med unntak av en nettside med navnet Vigrid som jeg driver selv, sier Tvedt.

Rene nynazistiske grupperinger har også ligget lavt.

Disse miljøene har ikke hatt samlende lederskikkelser og virker løsere organisert enn tidligere.

De har derfor søkt andre miljøer, mener Eirik Jensen som har ledet Oslo-politiets gjengprosjekt.

Voldelige russiske nynazister

Etter at russeren Viacheslav Datsik (33) meldte seg for norsk politi med et skarpladd våpen i et forsøk på å søke asyl ble det rullet opp et miljø rundt et tatoveringsstudio i Oslo.

Miljøet knyttes til Slavisk union som ble forbudt i Russland. Lederen for den høyreekstreme organisasjonen, Dmitry Demuskin, oppgir at de har 15-20 medlemmer i Norge.

- Jeg er ikke en nasjonalist. Jeg er en rasist, har Datsik uttalt.

BAKGRUNN: - Bare et spørsmål om tid før det eksploderer

Slik vurderer leder i PST, Janne Kristiansen, miljøet:

- Vi ser et miljø i Oslo med russere og nordmenn som har samme ideologi. De har en helt annen holdning enn det vi er vant til og er voldelige.

Her kan du lese mer om