STORMFULLT: Det er fredag mye sjø ved Ferkingstad på Karmøy i 09-tiden fredag. Foto:Tor André Johannessen,

Flere veier stengt, fergeavganger innstilt

Storm, regn, sludd og snø i vente

Meteorolog: – Man kan lett bli tatt av vinden

Fra Bergen og så langt sør som til Lindesnes kan det blåse
opp til full storm i løpet fredag.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Meteorologisk institutt har sendt ut det de betegner som uvanlig mange OBS-varsler:

Det er fredag og natt til lørdag ventet sterk vestlig vind på Vestlandet og kraftig vestlig vind i Sør-Norge. I Agder ventes

Det er ventet periodevis full storm langs kyst- og fjellområdene i Rogaland, Hordaland, Skagerrak, Agder-fylkene, Telemark, Buskerud, Vestfold og Østfold, Sogn og Fjordane og Møre og Romsdal.

PROTOKOLL:Del dine uværsbilder med VGs lesere

I Hordaland og Rogaland er det allerede en del vind, men i løpet av natten dreier vinden mot vest og vil komme opp i full storm.

Vakthavende meteorolog, Trond Thorsteinsson, sier til VG at det har begynt å komme meldinger om sterk vind i Rogaland og Hordaland.

– Nå har det begynt å blåse. Ved 08-tiden ble det meldt om nesten liten storm ved Eigerøy fyr. Det er ventet å øke på. I kveld kan det komme full storm i deler av Rogaland og Hordaland, sier Thorsteinsson til VG.

Innstilte ferger

Er du rammet av uværet? Kontakt VGs journalister her.

I Sør-Norge er flere av Color Lines avganger innstilt. 10.00-avgangen MS «Bohus» mellom Sandefjord og Strømstad er kansellert på grunn av værforholdene. Det samme gjelder avgangen 13.30 fra Strømstad.

Også MS «Superspeed 2» fra Kristiansand til Hirtshals 08.00 er innstilt på grunn av uværet. Også avgangen Hirtshals-Larvik klokken 12.15 er kansellert.

Bildet er tatt fra et av Statens vegvesens webkameraer langs E39 ved Fidjane. Rogaland er et av fylkene hvor det ventes full storm. Foto: STATENS VEGVESEN,

Også Fjordlines avganger mellom Sandefjord og Strömstad er kansellert på grunn av uvær fredag morgen, mens selskapets rute mellom Hirtshals og Stavanger er forsinket som følge av været.

Strekningen Mortavika-Årsvågen på E39 nord for Stavanger ble stengt fredag morgen, men ble besluttet åpnet noen timer senere, skriver Stavanger Aftenblad.

Stengt flere steder i fjellet

Trafikkoperatør Gun Aaserudhagen i Statens vegvesen anbefaler folk som skal ut på veiene om å følge med på været.

– Det går forholdsvis greit foreløpig, men om det dårlige været som er meldt slår til, kan det bli skikkelig ille fredag morgen. Det ser ikke bra ut, og vi venter at det kan bli vanskelige kjøreforhold, sier Aaserudhagen.

Fredag formiddag var dette status på fjellovergangene mellom øst og vest i Sør-Norge:

** På E6 Dovrefjell ved Dombås bom meldes det at fare for glatte partier.

** Hardangervidda: Stengt for kjøretøy med totalvekt under 7,5 tonn, kolonnekjøring for kjøretøy med totalvekt over 7,5 tonn.

** Hemsedalsfjellet: Åpen, men redusert sikt og vanskelige kjøreforhold. Kolonnekjøring kan innføres på kort varsel.

** Haukelifjell: Vanskelige kjøreforhold og fare for glatte partier. På Ev 134 er det kolonnekjøring på grunn av uværet. Statens Vegvesen advarer om at det kan bli stengt på kort varsel.

** E16 Filefjell: Stedvis vanskelige kjøreforhold.

** Hol-Aurland: Stengt inntil videre på grunn av uvær.

Det kan komme opp mot 30 centimeter snø på Hovden og Vallen-heiene fredag kveld og lørdag, men det avhenger av når temperaturen i området faller. Det meldes også om betydelig skredfare i fjellet. Varselet omfatter blant andre Røldal, Sauda, Suldalsheiene og Haukelifjell.

På fjellet i Buskerud og Telemark meldes det om liten storm med vanskelige kjøreforhold på grunn av snø og snøfokk. I lavlandet i Telemark er det i tillegg mulighet for lokale vindkast opp mot 20 meter per sekund.

Kommer fra vest

Meteorolog Olsen forklarer at vinden kommer fra vest, som vil si at den vil ta godt for seg innover landet.

– Hvis man er i områder hvor det er full storm, vil man ha problemer med å stå oppreist. Det er vanskelig å forestille seg hvor mye vind det egentlig er, men man kan lett bli tatt av vinden, sier Anne-Mette Olsen, vakthavende meteorolog i Bergen, til VG torsdag kveld.

Sjekk været der du er på Pent.no!

Hun poengterer at de fleste ikke vil oppleve å få vinden på sitt kraftigste, fordi den slår hardest til på kysten og i fjellområdene.

– At vinden kommer fra vest, vil likevel føre til kraftige vindkast som man vil merke veldig godt, sier meteorologen.

GOD VIND: Det kommer til å blåse godt på Vestlandet fredag. Foto: Illustrasjonsfoto:HALLGEIR VÅGENES,VG

Ifølge Olsen skal vinden minke fredag formiddag, men bare til sterk kuling. Det blir en del vind på lørdagen – da ligger det an til stiv kuling fra nordvest. Søndagen blir det mindre vind, da er det meldt om nordvest frisk bris.

Også trønderne kan få sin del av stormen.

– Vi er litt usikre på hvordan vinden blir, men den kan komme opp i en liten storm også her fra i morgen ettermiddag. Om ikke, ligger det an til stiv kuling i Trøndelag, sier Olsen.

Det blir skiftende vind i Møre og Romsdal, som øker ut over fredagen til vestlig stiv kuling og sterk kuling om ettermiddagen.

Temperaturene synker

– Vi har veldig varmt vær nå. På Flesland er temperaturen åtte grader, mens både i Haugesund og på Sola er temperaturen ni grader, sier hun.

Temperaturene synker fredag formiddag. Lørdag ligger det an til sluddbyger langs kysten.

Har du video av uværet?

Vakthavende meteorolog i Oslo, Anita Ager-Wich, forklarer at det er lavtrykket som passerer Sør-Norge i løpet av natten som vil føre til den kraftige vinden på Østlandet.

Ager-Wich forklarer at det kan blåse opp i Oslo, Akershus og Lillehammer også, men det blir ikke like kraftig.

– Det kommer til å roe seg i løpet av morgendagen, men det kommer fremdeles til å blåse mye, sier hun.

Skal du over fjellet mellom øst og vest? Vegvesenets trafikkmeldinger finner du her!

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder