KAN IKKE KASTES: Tiltalte Rune Øygard forlot retten fredag ettermiddag etter at de mye omtalte Skype-meldingene ble lagt frem for retten. Foto: Geir Olsen, VG

Rune Øygard kan ikke sparkes som ordfører

Rune Øygard (53) kan ikke tvinges ut av ordførerstolen i Vågå, uansett utfall av straffesaken mot ham, slår kommuneloven fast.

Artikkelen er over syv år gammel

Den overgrepstiltalte Vågå-ordføreren har av et enstemmig kommunestyre blitt innvilget permisjon med full lønn mens rettssaken pågår, og han er nå under hardt politisk press for å trekke seg som ordfører.

Arbeiderpartiets partisekretær Raymond Johansen sa til NTB fredag at Øygard ikke bør fortsette som ordfører etter det som er avdekket under rettssaken mot ham. Øygard må i så fall gå frivillig, skriver Aftenposten. Et kommunestyre kan ikke avsette en valgt ordfører.

Kan søke om fritak

«Det er ikke mulig for et parti å skifte ordfører midt i en valgperiode. Ifølge kommunelovens paragraf 9 velger kommunestyret ordfører for hele valgperioden.», opplyser Kommunal- og regionaldepartementet til avisen.

Ifølge departementet kan derimot Øygard selv søke kommunestyret om fritak for et kortere tidsrom eller for resten av valgperioden.

Overfor sitt eget lokallag har Øygard imidlertid ikke ytret noe ønske om å gå av, opplyser lagets leder Live Langøygard.

- Jeg snakket lenge med Rune Øygard i ettermiddag. Da var det ikke noe tema at han ønsket å trekke seg, sa hun til Aftenposten lørdag kveld.

Avgjørelse mandag

Øygards forsvarer Mette Yvonne Larsen opplyste lørdag ettermiddag at det er uaktuelt for Øygard å bestemme seg for noe nå i helgen.

Vågå Ap har innkalt til ekstraordinært møte for å diskutere saken mandag.

- Mandag skal han snakke med Vågå Arbeiderparti på styremøtet der. Enten kan de eller han bestemme at han skal trekke seg, eller det kan være snakk om en omforent løsning, sa hans forsvarer, advokat Mette Yvonne Larsen, til NTB lørdag. Hun vil ikke gå nærmere inn på hva en slik løsning kan innebære.

Mer om

 1. Øygard-saken

Flere artikler

 1. Kjæresten og foreldrene til jenta vitner i morgen

 2. Rune Øygard nekter å trekke seg

 3. Øygard beskriver Skype-meldinger som «griseprat»

 4. Har allerede planlagt ankerunde mot Øygard

 5. Øygard vurderer å trekke seg som ordfører

Fra andre aviser

 1. Rune Øygard kan ikke sparkes som ordfører

  Aftenposten
 2. - Det vil være umulig for Øygard å ta opp igjen vervet som ordfører

  Aftenposten
 3. Øygard fastholder at han ikke trekker seg som ordfører

  Aftenposten
 4. - Øygard trekker seg ikke frivillig

  Aftenposten
 5. Kan ikke sparkes som ordfører

  Bergens Tidende
 6. - Øygard trekker seg ikke som ordfører

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder