TREFF FOR FIRE AV SEKS: Geir Lippestad, Frode Kyvåg, Turid Birkeland og Thorvald Stoltenberg ble kumulert inn. Birgitte Skarstein og Ulrik Imtiaz Rolfsen fikk ikke nok personstemmer. Foto: VG/MONTASJE GISLE ODDSTAD ,

Raymonds kjendiser skviset innvandrere

Ingen med afrikansk bakgrunn fikk plass i bystyret for Oslo

Ap

Raymond Johansen fikk inn fire av sine seks kjendisprofiler.
Samtidig røk nær halvparten av innvandrerpolitikerne ut.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

– Oslopolitikken skriker etter mer synlighet for å løfte de viktige politiske sakene frem, sa Raymond Johansen til VG, da han lanserte kjendislaget sitt i VG i november i fjor.

«Oslo-profilene», som Johansen selv kaller dem, som advokat Geir Lippestad og Norway Cup-general Frode Kyvåg var aktive i valgkampen. Lippestad var ute og konfronterte ordfører Fabian Stang (H), mens Kyvåg slo tilbake på Aps vegne i debatten om eiendomsskatt.

Begge ble belønnet med plass i bystyret, takket være personstemmer. Også tidligere kulturminister Turid Birkeland og tidligere utenriksminister Thorvald Stoltenberg kom inn takket være kumuleringer.

Av de seks kjendisnavnene var det bare Birgitte Skarstein fra «Ingen grenser» og filmregissør Ulrik Imtiaz Rolfsen som ikke rykket helt fram på fast plass.

Sinte innvandrerpolitikere

Men de mange personstemmene de kjente profilene til sammen har dratt, har medført at mange politikere med innvandrerbakgrunn har mistet sine faste plasser i bystyret.

MISTET PLASSEN: Norsk-somaliske Bashe Musse Foto: Heiko Junge , NTB scanpix

I forkant av Aps landsmøte kunne VG avdekke at det var kraftig misnøye i deler av partiet over at bare én kandidat med innvandrerbakgrunn sto på forhåndskumulert plass, og var sikker. Misnøyen gikk nettopp på at alle kjendisene kunne «ta kumuleringer» fra innvandrerpolitikere.

– Vi som sitter i bystyret nå har levert mye god politikk, på flere områder. At det ikke er representativt på de sikre plassene, med bare én av ti med minoritetsbakgrunn i en flerkulturell by som Oslo, er et dårlig signal, sa norsk-nigerianske Elvis Chi Nwosu, til VG.

Han ble satt på 39. plass, og mistet sin faste plass i bystyret.

Ingen fra Afrika

– Jeg skjønner at majoritetsbefolkningen skal utgjøre flertallet av de sikre plassene, men det burde vært mer enn én med innvandrerbakgrunn på sikker plass, sa norsk-somaliske Bashe Musse.

MISTET PLASSEN: Norsk-nigerianske Elvis Chi Nwosu Foto: Line Møller , VG

Musse var satt på 61. plass på listen, og mistet også sin plass i bystyret. Etter å ha gått ut i VG i vår, er begge forsiktige i uttalelsene nå.

– Klart jeg er skuffet. Men livet går videre. Gratulerer til dem som kom inn, jeg var ikke god nok til å mobilisere, sier Nwosu nå.

– Jeg vet nesten ikke hva jeg skal si. Jeg fikk 2300 personstemmer, men det var ikke nok. Vi var skuffet over prosessen, men det ligger bak oss. Det er synd at ingen med afrikansk bakgrunn fikk plass, det er uheldig for mangfoldet, sier Musse.

Den tredje bystyrerepresentanten med afrikansk bakgrunn, den eneste norsk-somaliske kvinnelige politikeren med plass i bystyret, Fatima Ali Madar, mistet også plassen.

– Det er synd at utfallet ble slik, fordi jeg var et forbilde for mange somaliske kvinner, som så at det gikk an å lykkes i politikken. Men det er folket som avgjør, sier Madar.

Taktisk og strategisk

MISTET PLASSEN: Norsk-somaliske Fatima Ali Madar Foto: Privat ,

Hun sier hun forstår at Oslo Aps valgkomité plasserte mange med innvandrerbakgrunn ned på listen.

– Det var jo et strategisk og taktisk valg av partiet, for da jobbet vi hardt for å mobilisere stemmer for partiet. Jeg håper jeg får delta aktivt som vararepresentant, sier hun.

Etter valget i 2011 ble det snakket om et «innvandrerkupp», og leder i Oslo Ap, Jan Bøhler, klaget på manglende forutsigbarhet. Nå har andelen innvandrere med fast plass gått fra å være 11 av 20 til å være seks av 20. Det er mer representativt synes Bøhler.

– Seks av 20 tilsvarer omtrent 30 prosent, som tilsvarer andelen med innvandrerbakgrunn i Oslo, så de faste plassene våre i bystyret er mer representativt, sier Bøhler.

– Vi har fått inn representanter som har fått mange personstemmer, som har stor sjanse for å bli hørt, sier han om kjendisene.

Ser ikke hudfarge

Av de seks med innvandrerbakgrunn som fikk plass, har alle bakgrunn fra Sør-Asia: Fire norskpakistanere, en norsk-inder og en med bakgrunn fra Sri-Lanka. Bøhler sier representantene med afrikansk bakgrunn som har mistet fast plass er vararepresentanter, og sånn sett har stemmerett i Aps bystyregruppe.

HUDFARGEBLIND: Oslo Aps Jan Bøhler Foto: Frode Hansen , VG

– Selv ser jeg ikke på hudfarge, og vi har heller ikke styring på hvordan personstemmene fordeler seg. Men vi er glade for at mange vil fortsette å ha innflytelse, sier han.

Byrådslederkandidat Raymond Johansen har ikke vært tilgjengelig for å kommentere saken, siden han jobber for å få til en avtale med MDG om å overta styringen i Oslo, men før valget sa han at det var et sunnhetstegn når mange ble skuffet.

– Nominasjonskomiteen har ikke vært bevisste på at de ikke ønsker flere med innvandrerbakgrunn. Det som er viktig er å bredde ut politikken. Derfor ønsket nominasjonskomiteen flere med forskjellig erfaringsbakgrunn, sa Johansen den gangen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder