Støttegruppen: – Pårørende reagerer på Elden-utspill

DÅRLIG IDÉ: Advokat John Christian Elden mener utstillingen bør flyttes til kriminalmuseet i Trondheim. Foto:Helge Mikalsen,VG

Elden vil ikke ha «Breivik-museum» i Oslo

Advokat John Cristian Elden mener ansatte som har vært forsøkt drept, bør slippe å minnes om gjerningsmannen daglig.

  • Axel Støren Wedén

Artikkelen er over fire år gammel

Restene av bombebilen som den terrordømte massedrapsmannen Anders Behring Breivik brukte for å sprenge Høyblokka for fire år siden, skal stilles ut i det nye informasjonssenteret i Høyblokkas første etasje, skriver Aftenposten.

– Dette kommer til å bli sterk kost for mange besøkende, sier lederen for den nasjonale støttegruppen etter 22. juli-hendelsene, Lisbeth Kristine Røyneland til NTB.

Les denne: Breiviks bombebil stilles ut

– Hensyn må tas

Utstyrskofferten som Breivik hadde med seg til Utøya er også blant gjenstandene som skal stilles ut. Også Breiviks falske ID-kort og politiemblemer er blant de øvrige gjenstandene som folk kan få se i utstillingen som offisielt åpner 22. juli.

Les også: Anders Behring Breivik saksøker Norge

Advokat John Christian Elden reagerer på plasseringen av utstillingen. Tirsdag tvitrert han følgende:

– Breivikmuseum i Regjeringskvartalet? Nei takk.

Han legger vekt på at hensyn må tas til at gjenlevende ofre hver dag må gå på jobb samme sted som den nye utstillingen skal stå.

– Ansatte som har vært forsøkt drept, bør slippe å minnes om gjerningsmannen daglig. Det er fornuftig å ha et minnested så vi husker hva vi må unngå i fremtiden, men vi bør minnes ofrene og ikke gjerningsmannen, skriver Elden i en sms til VG.

Han legger til:

– Jeg tror innholdet er lite gjennomtenkt, og anbefaler i stedet at politiets bevismidler fra Breivik sendes rettsmuseet i Trondheim som pleier å håndtere slikt, sier han.

Les også: Alle beredskaps-toppene fra 22. juli er nå byttet ut

– Må fortelle det på en ærlig måte

Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H) legger vekt på viktigheten ved å fortelle historien på en ærlig måte.

– For alle som opplevde 22. juli er dagen og hendelsene et åpent sår som fortsatt gjør vondt, men vi må formidle denne vonde delen av vår nære historie på en ærlig måte. Senteret viser det som faktisk skjedde, sier Sanner til Aftenposten.

Utstillingen er inndelt i flere atskilte rom og vil bestå av bilder, filmer, tekster og objekter som knytter seg direkte til angrepene eller bearbeidelsen av dem. Utstillingen skal stå i minimum fem år.

Breiviks historie: Fra fødsel til 22. juli

– Kjenner ikke innholdet

AUF reagerer sterkt på Eldens kritikk av plasseringen av informasjonssenteret. Leder Mani Hussaini mener advokaten ikke kjenner til innholdet i senteret.

– Det er utrolig synd at en så kunnskapsrik advokat uttaler seg om 22. juli-senteret som han ikke har kunnskap om. Det er ikke et minnested eller et Breivik-senter, men et 22. juli-læringssenter, som skal fortelle den sanne historien om det som har skjedd – men også utfordre det politiske tankegodset som motiverte ham, sier Hussaini.

Lisbeth Røyneland, leder av Den nasjonale støttegruppen etter 22. juli-hendelsene, deler synet.

– Vi har fått reaksjoner fra berørte som hadde Elden som advokat som mener han må holde seg for god for å uttale seg, sier hun.

Mer om

  1. Anders Behring Breivik

Flere artikler

  1. Breiviks bombebil stilles ut

  2. Har fjernet Breiviks utstyrskoffert fra 22.juli-senteret

  3. Slik blir 22. juli-markeringen

  4. Slik blir nye Utøya

  5. Regjeringen vurderer nytt minnested ved Utøya – naboer reagerer kraftig

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder