... mens Frp-er advarer mot «flyktning-luksus»

KLAR TIL AVREISE: Syrerne Sef Shhadah (26) (t.v.) og Basher (22) kom til Norge for å søke asyl. Nå har de ombestemt seg. Mona Bentzen, initiativtaker til «Refugees Welcome to Norway» forsøker å overtale dem til å bli. Foto: Therese Alice Sanne , VG

Syriske flyktninger vil flykte fra Norge

OSLO BUSSTERMINAL (VG) Sef Shhadh (26) og kameraten Basher (22) synes det er så ille i dette landet at de ikke ønsker å være her lenger.

Artikkelen er over fire år gammel

De to kameratene står ved Göteborg-avgangen på Oslo bussterminal med en bag med alt de eier når VG møter dem søndag kveld. Basher og Sef Shhadh møttes i Hamburg i Tyskland, men fluktruten er nokså lik for begge mennene i 20-årene:

Syria, Libanon, Tyrkia, Hellas, Makedonia, Serbia, Kroatia, Slovenia, Østerrike, Tyskland, Danmark, Sverige, og så Norge.

Det tok dem 17 dager.

– Vi har vært uten søvn og mat, og vi har vært syke, sier Basher.

Har du lest? Brødrenes flukt fra krigen

Sier asylintervjuet var krevende

Rundt dem sitter tre representanter fra Facebook-initiativet «Refugees Welcome to Norway», med initiativtaker Mona Bentzen i spissen.

Nå har Sef og Basher vært i Oslo i over én uke. Kameratene synes det er så ille i dette landet, at de ikke ønsker å være her lenger. De norske aktivistene er her for å overbevise dem om å bli.

– Vi er blitt behandlet som dyr. Politiets utlendingsenhet ransaket meg som om jeg var en kriminell. De var rasistiske. De hadde ikke øyekontakt med meg under asylintervjuet, og politiet og tolken lo av det jeg sa – uten at jeg forsto noen ting, hevder Basher.

Les også: Syria-flyktningenes guide til Norge

OPPGITT: Sef Shadah (26) er skuffet og lei seg over måten han hevder å ha blitt behandlet på av utlendingsmyndighetene i Norge. Her er han på Espresso House på Oslo bussterminal. Foto: Therese Alice Sanne , VG

Ikke ute etter netter på hotell

Han og vennen har vært på Refstad transittmottak. De er misfornøyde med hvordan de ble møtt også der.

– På Refstad må kvinner og menn dele dusjer, og vi måtte bo på rom med flere fysisk syke personer. Vi måtte også gå langt for å vaske oss, hevder Bashir.

Det han forteller står i kontrast til den såkalte «flykning-luksusen» som Frp-politiker Helge André Njåstad har advart om. Han er redd for at nødmottakene på høyfjellshoteller og konferansesentre lokker flere flyktninger til landet.

Også de syriske kameratene på bussterminalen har tilbrakt et par netter på hotell ved siden av Politiets utlendingsenhet (PU) på Tøyen i Oslo. Men det var ikke nok for å danne et godt inntrykk hos dem.


– Vi kom til Norge for trygghet. Ikke for luksus, sier Sef oppgitt.

Har du lest? Betalte 2000 dollar for å komme til Norge

Ikke de eneste

Basher ser ned på skotuppene sine. Øyelokkene er tunge, og han virker sliten. 22-åringen påstår at da han fikk tilbake de få eiendelene sine, var hans 200 euro borte. Dermed har han ikke penger til å kjøpe bussbilletten til Göteborg, sier han.

For Sverige er målet for dem begge. De vil tilbake. Ikke bare over grensen, men flere skritt tilbake på fluktruten. Sef vil hjem til Syria, mens Basher sier han er forhindret i dette, og vil heller stanse i Tyrkia.

– Sverige var mye bedre enn Norge. Der var det noen fra Røde Kors som fulgte oss overalt, forteller mennene.

IKKE PENGER: De to kameratene oppholdt seg søndag kveld på bussterminalen i Oslo, men sier de ikke har penger til billett til Sverige. Basher (med ryggen til) ønsker ikke å bli identifisert av hensyn til familien i Syria. Foto: Therese Alice Sanne , VG

Les også: Her knuses Syria-sykler

22-åringen ville til Norge fordi han hadde hørt at det er gode fotballspillere her, og at han som fotballspiller kunne få jobb her. Sef ville hit på grunn av Norges gode rykte.

– Vi hadde hørt så mye bra om Norge, men idet vi satte føttene våre her på busstasjonen, ble alt annerledes. Det er statens feil, ikke det norske folk. På tv har jeg sett at Norge er et land som hjelper andre land, men nå ser vi ned på Norge.

Mona Bentzen i «Refugees Welcome to Norway» sier til VG at de har møtt flere syriske flyktninger de siste ukene som kommer til Norge helt uten å bli tatt imot av myndighetene. Dette er tilsynelatende scenarioet søndag kveld på Oslo bussterminal, der det har samlet seg flere syrere som ikke vet hvor de skal gjøre av seg. Aktivistene sier også at de har møtt andre flyktninger som etter dager eller uker i landet ønsker å flykte ut av Norge.

PU: Vil undersøke

Politiets utlendingsenhet er blitt forelagt uttalelsene fra de to syrerne. Kommunikasjonsrådgiver Arild Strømmen viser til at politiet har mulighet til å visitere asylsøkere og undersøke bagasjen deres og hensyn til sikkerhet og identifisering.

– Vi er opptatt av å ta imot alle asylsøkere på en god og verdig måte, og det er leit å høre at noen ikke har opplevd det slik. Vi tar alle klager på alvor, og vil undersøke påstandene nærmere, sier Strømmen.

Han oppfordrer videre 22-åringen til å klage hvis penger eller eiendeler er blitt borte under registrering.

– Politiet vil da foreta grundige undersøkelser i henhold til gjeldende rutiner.

– Separate toaletter og dusjer

Mottaksleder på Refstad, Balasubramaniam Venkatasamy, sier til VG at alle avdelingene har separate toaletter og dusjer for både kvinner og menn, men at det normalt kun bor kvinner i én avdeling.

– På vår D-avdeling bor det familier og enslige kvinner. Der har vi satt opp skilter for å vise hvilke doer og dusjer som er for menn og hvilke som er for kvinner. Men vi kan ikke stå der og kontrollere at alle følger skiltingen, sier han.

Han forteller også at mottaket har en egen helseavdeling som skal sørge for at asylsøkere med smittsomme sykdommer tas ut av mottaket og får bo et annet sted.

– Det kan forekomme at personer som er under utredning av helsepersonell bor på egne rom på mottaket, sier Venkatasamy.

Mottakslederen sier at foregår oppussing av dusjene og toalettene på den ene avdelingen deres, og at de som bor der er nødt til å gå over til avdelingen ved siden av.

– Men det er kun snakk om noen titalls meter, sier han.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

STOLT: Mottaksleder på Refstad transittmottak, Balasubramaniam Venkatasamy. Bildet er tatt av Venkatasamy var leder på Kasper transittmottak i 2013. Foto: Nils Bjåland , VG

Stolt av innsatsen

Venkatasamy sier han generelt er fornøyd med den innsatsen mottaket gjør for de mange asylsøkerne som kommer til Norge.

– Jeg mener vi i Norge har et godt mottakstilbud, hvor mottakene er godt bemannet og godt utstyrt. Samtidig har det de siste månedene vært svært store ankomster. Hos oss kommer det 150-200 nye asylsøkere hver dag. Derfor må vi prioritere å skaffe alle et tak over hodet, og har muligens fått mindre tid til den enkelte. Det har gått litt fort i svingene, men personlig er jeg stolt av den jobben vi gjør for asylsøkerne.

PS! Onsdag formiddag er kameratene Sef og Basher fremdeles i Norge. De befinner seg på det nye asylmottaket på Råde. De er blitt oppfordret til å søke om asyl på nytt.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder