TIDKREVENDE: Kripos overtok etterforskningen av flere av overgrepssakene i 2011 fordi de trodde det var en sammenheng mellom dem. Først tre år senere kom gjennombruddet. Foto:Fredrik Varfjell,NTB scanpix

Fikk treffe sin overgrepssiktede ektemann

Erkjente overgrepene først etter han ble forelagt DNA-bevisene

Før den overgrepssiktede mannen gikk inn i et fem timer langt avhør med Kripos, fikk han møte sin sjokkerte kone.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Møtet mellom ektefellene fant sted hos Kripos i Oslo i dag, før de begge skulle inn til sine respektive avhør med politiet.

– Det var et ønske han hadde og som jeg la frem for politiet, et ønske som de innfridde, sier Vaag, som legger til at det ikke var et krav.

Mannen i 40-årene har sittet varetektsfengslet siden han ble pågrepet i hjemmet sitt på Østlandet lørdag. Politiet mener han har begått en serie overgrep mot blant annet tre mindreårige jenter - overgrepene han er siktet for strekker seg tilbake til 2008, men han er også knyttet til en seksualforbrytelse i 2004.

– Fikk den reaksjonen jeg ville ha

– Jeg fikk møtt ham veldig kort. Det var to politibetjenter tilstede og vi fikk ikke snakke om saken, sier kona til VG.

Siktede er ilagt brev- og besøksforbud. Det er ikke klart hva som er bakgrunnen for at han fikk treffe sin nærmeste pårørende før politiavhøret.

– Jeg sitter igjen med veldig mange spørsmål, men de får jeg besvart først senere, fortsetter kona.

AVHØR: Forsvarer Kai Roger Vaag beskriver sin klient som samarbeidsvillig i avhør med politiet onsdag. Foto:Jan Petter Lynau,VG

Hun forteller at mannen hennes er veldig langt nede, og at han er preget av alvoret i saken.

– Jeg fikk den reaksjonen jeg ville ha, sier hun.

Erkjente overgrep etter DNA-bevis

Mannen ble pågrepet lørdag, men innrømmet først overgrepene i siktelsen etter at han ble konfrontert DNA-treffene. Erkjennelsen kom under rettsmøtet mandag.

– Innledningsvis så erkjente han ikke noe. Det var først under rettsmøtet mandag at han erkjente de fire forholdene i siktelsen, sier forsvarer Kai Roger Vaag til VG.

I dag har siktede sittet i et fem timer langt avhør med sin klient.

– Han har avgitt en nærmest fri forklaring. Alle sakene i siktelsen har vært et tema, sier forsvarer Kai Roger Vaag til VG.

Siktede erkjenner tre av de fire sakene i siktelsen fullt ut.

– Han mener beskrivelsen av hendelsesforløpet i den ene saken ikke er helt nøyaktig, sier forsvareren.

Han ønsker ikke å si hvilken av sakene dette dreier seg om.

Siktede har også erkjent at det var han som onanerte i buskene ved Ulsrudvann i 2004, et forhold som er foreldet og derfor ikke en del av siktelsen.

– I tillegg har episoden fra Ulsrudvann i 2004 vært et tema. Selv om han ikke er siktet for det forholdet, så kan man si at han også erkjenner at det var han, sier Vaag.

Støtter ham inntil videre

Politiet arbeider med å kartlegge mannens bevegelser for å se om han kan knyttes til andre uoppklarte forbrytelser. De gjennomgår også store mengder materiale fra beslaglagte datamaskiner, mobiltelefoner og fotoutstyr.

– Inntil jeg eventuelt får vite noe mer, støtter jeg ham, sier kona. Hun sikter til muligheten for at mannens hennes i fremtiden kan knyttes til flere overgrep.

VOLDTATT: I skogholtet til venstre ble en kvinne som da var 18 år, overfalt og voldtatt på vei hjem fra fest på Oppsal i Oslo i oktober 2011. Foto:Frode Hansen,VG

Hun har tidligere beskrevet ham som «en snill familiefar» og forteller at saken er en stor påkjenning for familien.

Kripos bekrefter møtet mellom kona og siktede, men ønsker ikke å kommentere dettte nærmere. På generelt grunnlag uttales det:

– Slike møter mellom siktede og familiemedlemmer finner sted, men det skjer med politiet til stede som kontrollerer at det ikke blir snakket om saken som er under etterforskning, sier politiadvokat Anne Merete Evenrud i Kripos til VG.

Hun henviser til siktedes forsvarer, advokat Kai Roger Vaag, for ytterligere kommentarer om møtet.

Politiet har jaktet en ukjent serieovergriper i en årrekke. Mannens DNA er påvist i sammenheng med tre av de fire overgrepene i siktelsen.

SKJETTEN, 21. SEPTEMBER 2008:

I september 2008 skal mannen ha lokket en seks år gammel jente inn i en hage på Romerike. Han skal deretter ha begått overgrep mot den lille jenta. Det er gjort DNA-funn som samsvarer med den siktedes DNA.

HAKADAL, FREDAG 6. AUGUST 2010:

Det neste overgrepet skal ha skjedd på Romerike i august 2010. Da mener politiet at han begikk overgrep mot en 13 år gammel jente. Mannens DNA er ikke funnet i denne saken.

HELLERUD, 8. OKTOBER 2011:

Høsten året etter, i 2011, slo den da ukjente mannen til igjen – denne gangen mot en 18 år gammel jente som var på vei for å møte kjæresten sin på Oppsal i Oslo. Hun ble ifølge siktelsen overfalt og voldtatt. Også her ble det sikret DNA-spor som samsvarer med mannen i 40-årene.

NITTEDAL, 28. MAI 2014:

Det siste overgrepet i siktelsen mot mannen skjedde i mai i år, mot en ni år gammel jente på Romerike. Mannen skal i følge siktelsen ha blottet seg for henne. Overgrepet skal imidlertid ha blitt avbrutt. I det samme tidsrommet så vitner en mann løpe fra stedet.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder