ØKNING I BEVÆPNING: For Oslo-politiet har antallet bevæpningstillatelser økt fra forrige år. Foto: Krister Sørbø, VG

ØKNING I BEVÆPNING: For Oslo-politiet har antallet bevæpningstillatelser økt fra forrige år. Foto: Krister Sørbø, VG

Politibevæpning over tusen ganger i Oslo

I løpet av årets første elleve måneder måtte politiet i Oslo bevæpne seg over 1.000 ganger. Flere ganger har ubevæpnede politifolk måttet slåss mot væpnede forbrytere.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Tall fra Oslo politidistrikt viser at politipatruljene i hovedstaden i gjennomsnitt må bevæpne seg mellom to og tre ganger hver eneste dag, skriver Dagsavisen. I 2012 ble det registrert 981 bevæpningstillatelser, og fram til begynnelsen av desember i år er det gitt slik tillatelse over 1.000 ganger.

- Generell bevæpning

- Nå må politikerne sørge for at politifolk i operativ tjeneste får våpen som en del av sin utrustning. Jeg frykter at politifolk må miste livet før samfunnet innser at generell bevæpning må innføres i Norge, sier lederen for Politiets Fellesforbund (PF), Sigve Bolstad.

Politifolk i hovedstaden opplever også stadig oftere å stå ubevæpnet foran bevæpnede personer. Senest i november opplevde en politipatrulje som oppsøkte en mann i en boligblokk i sentrum etter mistanke om at han hadde en stjålet bil, at mannen mens de snakket med ham inne i leiligheten, plutselig trakk fram en ladd og avsaget hagle og rettet den mot dem.

- Politifolk nær å bli skutt

- Situasjonen var ekstremt farlig. Her var politifolk skremmende nær ved å bli skutt. De reddet livet som følge av flaks, lang politierfaring og resolutt handling. De klarte å hindre mannen i å få fingeren på avtrekkeren, sier Lars Mortvedt, tillitsvalgt ved Oslo politidistrikts hundepatrulje.

PF gikk i november i fjor inn for at norsk politi skal bevæpnes. Norge er ett av fem land i verden som har ubevæpnet politi. De andre er Storbritannia, Irland, Island og New Zealand.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder