SÅ SKADENE MED EGNE ØYNE: Statsminister Jens Stoltenberg besøkte flomområdene på Kvam torsdag. Foto: DANIEL SANNUM LAUTEN

Stoltenberg måtte besøke Kvam - igjen

KVAM (VG) Statsminister Jens Stoltenberg berømmer innbyggerne på Kvam før å ha handlet raskt og riktig.

ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

Regnet plasket ned da statsministeren og olje- og energiminister Ola Borten Moe ankom den lille bygda i helikopter torsdag ettermiddag.

- Det vi har sett i dag er mektige naturkrefter. Vi har alltid hatt flom i denne landet, men mye tyder på at skadeomfanget øker, sier Stoltenberg.

Til tross for at både mennesker og gravemaskiner har jobbet på spreng for å rydde opp etter flommen, er det fremdeles tydelige spor etter vannets herjinger. Enorme vannmasser renner fortsatt gjennom deler av bygda torsdag kveld.

Kjent gjest i Kvam

Trær, asfalt, steiner og eiendeler ligger spredd, og fremdeles er mange av innbyggerne evakuert. Stoltenberg berømmer alle involverte for å ha handlet både raskt og riktig.

- Folk har vært tidlig ute, blitt varslet om flom og evakuert. Det har gjort at ingen menneskeliv har gått tapt og at de materielle skadene er betydelig mer begrenset enn hvis man ikke hadde reagert så fort, sier han.

Det er langt fra første gang statsministeren er på besøk på Kvam. Senest i 2011 var han og hilste på innbyggerne, etter at flommen hadde tatt flere hus og skapt store ødeleggelser.

Til de som nok en gang er rammet av flommens herjinger, sier han følgende:

- Omsorg og medfølelse fra storsamfunnet. Vi føler alle med dem. Vi bor i et land der vi bryr oss om hverandre. Når noen blir rammet, så angår det oss alle.

- Kan ikke hindre flom

Han mener flomsikringen har blitt bedre de siste to årene, men understreker at det fremdeles er et stykke igjen.

- Det er åpenbart behov for ytterliggere å trappe opp innsatsen, både når det gjelder forebygging og varsling, men også måten vi planlegger på, med veier og boligområder, sier han, og understreker:

- Vi skal fortsette å gjøre mer for å forebygge, men vi kan aldri hindre flom.

På Kvam har både voksne og barn søkt tilflukt på Kirketeigen, hvor frivillige er på plass for å hjelpe til.

Statsministeren roser både kommuner, frivillige og organisasjoner for innsatsen de har gjort.

- Det er veldig mange der ute som har gjort en helt fantastisk jobb, og stått på for å hjelpe de som er rammet, sier han.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder