Universitetsykehuset i Oslo: Ebolasmittet kvinne fraktet i kuvøse til sykehuset

Leger Uten Grenser: – Det ser mer dramatisk ut enn det er

Den norske ebolasmittede kvinnen har nå ankommet Universitetetsykehuset i Oslo i kuvøse. Alle rundt henne bærer fullt beskyttelsesutstyr.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

I dag like etter 12 ankom den ebolasmittede norske kvinnen kom hjem i et jetfly som er ombygd til en flygende ambulanse.

VERNEUTSTYR OG AMBULANSER: Flere ambulanser og helsearbeidere i smittevernutstyr møtte flyet da det landet på norsk jord. Foto:Jorgen Braastad,

Flere ambulanser og helsearbeidere kledd i fullt smittevernutstyr var ute ved Cessna C550 flyet da det landet på den millitære delen av Oslo Lufthavn Gardermoen.

– Hun kom med et fransk ambulansefly. Det de gjør er å isolere den type smittepasient i en kuvøse for voksne, som er en barriere mot smitte. I tillegg vil de som tar henne imot ha en barriere i form av beskyttelsesutstyr, drakter, hetter og briller som beskytter dem. Det er en dobbeltsikring. Hun vil bli transportert i denne kuvøsen fram til høyisolatposten på Oslo universitetssykehus, opplyste overlege Terje Strand ved Ullevål sykehus ved ankomsten.

Etter det VG kjenner til tok flyet av fra Lungi-flyplassen i Freetown i Sierra Leone klokken 23 mandag kveld norsk tid, og det var planlagt to mellomlandinger underveis.

Se bilder fra innsiden av et slikt tilsvardende ombygd ambulansefly her.

Evakuering går som planlagt

Kommunikasjonssjef i Leger Uten Grenser, Jonas Hågensen, sa tirsdag formiddag at alt gikk etter planen med syketransporten.

PREGET: Det var en preget kommunikasjonssjef i Leger Uten Grenser, Jonas Hågensen, som møtte pressen på Oslo Lufthavn tirsdag. Foto:Jorgen Braastad,

– Evakueringen går som planlagt og vår feltarbeider er ved godt mot, sier han til VG på en provisorisk tilstelt pressekonferanse på Gardermoen like før flyet landet.

Han advarte videre om at scenene med helsepersonell i fullt smittevernberedskap så mer dramatisk ut enn det det er.

Kvinnen, som jobbet for organisasjonen i det ebola-rammede landet, er den første nordmannen som er smittet av ebola.

Vurderer eksperimentelle medisiner

Et et større medisinsk team står nå klare for å ta imot kvinnen.

Avdelingsleder for infeksjonsmedisin ved Oslo universitetssykehus, Dag Kvale, opplyste overfor VG mandag at det første de vil gjøre med pasienten er å kartlegge kvinnens tilstand ved å ta blodprøver, samt gjennomføre en enkel klinisk undersøkelse.

Samtidig utredes muligheten for å anskaffe noen av de eksperimentelle medisinene som tidligere er brukt i behandlingen av viruset i andre land.

KLARE: Denne Twittermeldingen la OUS ut et par timer før kvinnen ankom Norge. Foto: Skjermdump: TWITTER,

Et av behandlingsalternativene som vurderes er den amerikanske medisinen Zmapp, som består av antistoffer som skal styrke kroppens forsvarsmekanismer.

– Et tredje alternativ er å se etter plasma fra pasienter som har overlevd. I tillegg er det, på litt mer eksperimentelt nivå, blitt brukt en del influensamedikamenter, uttalte Kvale til VG mandag.

Leger Uten Grenser: Hun er sårbar

Under VGTVs direktesending tirsdag morgen forteller generalsekretær Anne-Cecilie Kaltenborn i Leger Uten Grenser at de har vært i kontakt med sin kollega i løpet av natten, samt hennes familie og pårørende hjemme i Norge.

Hun ønsket ikke å si noe om kvinnens tilstand, men understreker at de er sikre på at kollegaen vil få «den best tilgjengelige behandlingen» fra det medisinske teamet på Ullevål sykehus.

– Jeg vil generelt be om at media her i Norge er varsomme i forhold til omtale av vår medarbeider, som nå er pasient og sårbar. Vårt primære fokus nå er at evakueringen, innleggelsen og behandlingen kan starte så raskt og i så rolige omstendigheter som mulig, sier Kaltenborn.

Hemmeligholdt mellomlanding

På grunn av frykten for at det ville skape panikk dersom det ble kjent at et fly med en ebola-pasient var på bakken for å tanke, er det blitt hemmeligholdt hvor de to mellomlandingene fant sted.

Det er Leger Uten Grenser som har inngått avtalen med firmaet som skal hente kvinnen i Freetown i Sierra Leone.

LES OGSÅ: Slik har det gått med de ebola-smittede hjelpearbeiderne

I flyet skal det ligge pasienter i et innvendig plasttelt, hvor vedkommende kan bli stelt av helsepersonell underveis. Besetningen og pasienten puster i separat luft.

(VG/NTB)

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder