PARTIBYGGER: Carl I. Hagen var formann i Frp fra 1978 til 2006. Fra kontoret i Oslo rådhus følger han spent med på om partiet får nok til i regjering. Foto: TROND SOLBERG

Carl I. Hagen: - Klokt av Siv å droppe meg som statsråd

Partinestor Carl I. Hagen mener Frp har fram til 2016 på å vurdere om partiet får nok ut av regjeringsdeltagelsen.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

- Hvordan vurderer du regjeringens innsats så langt?

- Jeg hadde forventet noe raskere resultater, men samtidig hadde de jo lite tid på seg til å forandre på statsbudsjettet fra de rødgrønne.

- Er Frp innhentet av at byråkratiet er tungrodd når man er i regjering?

- Det er ikke bare byråkratene som kan få fortgang i saker. Jeg ville likt å se for eksempel arbeidet med investeringsselskapet for veiutbygging ferdigstilt. Der kunne man hentet inn juridisk bistand fra konsulenter for å få avklart juridiske spørsmål.

LES OGSÅ: Vil ha folkeavstemning om innvandring

- Kan det bli en fremgangsmåte i flere saker?

- Dersom departementet sier at kapasiteten er sprengt, og det forsinker gjennomføring på viktige områder, så bør bistand fra privat ekspertise vurderes på prosjektbasis. Men politikken må statsrådene ha full råderett over.

Hagen: - Frp-statsråder fått til mer en Høyres statsråder

- Hvilken sak har de lyktes best med?

- De har jo hatt få saker, men generelt har Frp-statsrådene klart å markere seg og har fått til mer enn Høyres statsråder.

- Hvor har regjeringen sviktet?

- Det var skuffende at de ikke fikk innført et nasjonalt tiggeforbud, når både Høyre og Frp var for, og Senterpartiet sa seg villige til å støtte dem i Stortinget.

- Før valget kom du med en liste på ti krav . Føler du at de er blitt innvilget?

- Det var en ønskeliste, ikke en kravliste, og ingen får alle sine ønsker oppfylt. Men avtalen er inne på mye av det samme som jeg ba om.

LES OGSÅ: - Lær barna norsk eller mist støtte

Får svar i 2015

- Du har advart mot at Frp i regjering ville bli svekket dersom gjennomslaget ble for lite. Har man fått til nok?

- Det er først i statsbudsjettet for 2015 vi får svaret på om Frp får nok gjennomslag. Hvis Frp føler at man ikke får nok gjennomslag, og meningsmålingene er dårlige over tid, så er våren 2016 et tidspunkt hvor man kan diskutere om man er tjent med å sitte i regjering.

- Frps valgløfte har vært et «enklere liv for folk flest». Tror du folk flest føler livet er blitt enklere med Frp i regjering?

- Igjen, det er for tidlig. Men arveavgiften er fjernet, og man jobber med å fjerne boplikten og mange statsråder har saker på gang.

-Har du personlig merket noen endring av at Frp er i regjering?

- Nei, men det hadde jeg ikke forventet.

Hagen: - Klokt av Siv å droppe meg som statsråd

-Før landsmøtet i fjor sa du at du fortsatt hadde en drøm om å bli eldreminister . Hvor tungt var det at den drømmen ikke ble oppfylt ?

- Jeg visste det ikke var realistisk, og jeg synes det var klokt av Siv å droppe meg som statsråd. Hadde en tidligere partiformann gjennom 28 år sittet i regjeringskonferanser og vært uenig med nåværende partileder, så kunne de andre Frp-statsrådene følt at de var i en lojalitetss-kvis.

- Har Siv Jensen ringt deg for å få råd etter at hun ble finansminister?

- Jeg har snakket med Siv en rekke ganger etter hun ble statsråd, men dersom jeg hadde noe jeg ville være kritisk til, så ville jeg sagt det under fire øyne til Siv, og ikke nevnt det for deg.

- Siv Jensen blir kritisert for å ha vært for lite synlig. Hvordan vurderer du hennes innsats?

- Det er forståelig at hun er lite synlig, fordi hun jobber med statsbudsjettet for 2015. Når det legges fram får vi se om det er politisk ledelse eller «skredder og vever»-økonomene i Finansdepartementet som styrer.

- Det går mot et landsmøte preget av få konflikter , mens det i din tid som leder var en rekke knallharde oppgjør. Hva tenker du om det?

- Konfliktene i min tid strakte seg jo over en lang periode, det var jo slettes ikke konflikt hele tiden. Vi har bygd partiet gjennom lang tid, og nå er man fornøyd med at Frp har kommet i regjering.

Vil gjenvelges

Carl I. Hagen sier til VG at han har tenkt å stille til gjenvalg i bystyret i Oslo i 2015. Det har han varslet nominasjonskomiteen i Oslo Frp om.

- Jeg må ha noe å gjøre i alderdommen, sier 69-åringen til VG med et glimt i øyet. Hagen har hatt plass der siden han gjorde «comeback» i politikken i 2011, etter å ha trukket seg fra gjenvalg til Stortinget to år tidligere.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder