Dæhlie: – Jeg er lei meg

Kommunen: – Vi tar en del av ansvaret

ORDNER OPP: Bjørn Dæhlies Hafjellhytte brant 17.oktober. Det var en forferdelig opplevelse, sier skikongen. Foto:Helge Mikalsen,VG

Dæhlie-hytta: Glemte å søke om ferdigattest

Alle dokumenter om hytta på Hafjell ble sendt til Øyer kommune i 2012. Men Bjørn Dæhlie og hans ansvarlige søker glemte å søke om ferdigattest. Det er han lei seg for.

 • Anne Stine Sæther
 • Ingvild Sagmoen

Artikkelen er over fem år gammel

– Hytta er bygd etter god norsk standard og alle fagansvarlige signerte på at arbeidet var ferdig. Jeg er svært lei meg for at søknad om ferdigattest ikke ble sendt kommunen, sier Bjørn Dæhlie til VG.

Hytta hans på Hafjell brant på kvelden fredag 17. oktober.

– Byggeprosjektet var et kvalitetsarbeid hele veien. Det var en spesiell hytte med stor takhøyde. Snekker- og betongarbeidet som ble utført var av høy kvalitet. Jeg var på Hafjell og fulgte arbeidet en dag i uken i ett år. Fra jeg tok hytta i bruk påsken 2012, har den vært brukt i ca. 200 dager. Jeg har levd i den tro at jeg hadde en midlertidig brukstillatelse, sier skilegenden.

Han har i dag hatt kontakt med Øyer kommune og fått bekreftet at alle de nødvendige dokumentene ble riktig undertegnet av de fagansvarlige i 2012.

– Alle ansvarlige håndverksfag har bekreftet at hytta var ferdig og bygd i henhold til forskriftene. Det gjorde de i 2012, sier Dæhlie.

Knut Arne Høyesveen, fagleder i Øyer kommune, bekrefter at kommunen mottok de komplette dokumentene fra byggeprosjektet i 2012 og at de er korrekt utfylt.

– Jeg ville med dette underlaget gitt ferdigtillatelse for hytta i 2012, sier Høyesveen.

Bjørn Dæhlie og kona Vilde Falck-Ytter var sammen med familiens to fuglehunder til stede på hytta da den brant.

– For meg er det ekstra leit og belastende at dette dukket opp etter brannen. Ansvarlig søker er like lei seg som meg for at søknaden om ferdigattest ikke ble sendt kommunen. Det var det ingen grunn til å la være. Det ble glemt og det er veldig dumt. Jeg har i dag fått kommunens bekreftelse på at de oppfatter selve prosjektet som gjennomført på en meget tilfredsstillende måte. Det er jeg glad for, sier Dæhlie til VG.

– Ble uteglemt

Ansvarlig søker Rolf Mobæk, som i dag er daglig leder i Dæhlie-selskapet Sjumilskogen AS, sier at han oppfattet at søknaden var i orden.

– Den ble registrert av Øyer kommune og godkjent men dessverre ikke journalført av kommunen, sier han til VG.

Ferdigattesten, som må være utarbeidet før hytta tas i bruk, ble også uteglemt av ansvarlig søker.

– Alle utførende med ansvar skal signere en samsvarserklæring når byggeprosessen er avsluttet. Denne erklæringen er grunnlaget for ferdigattesten. Før hytta ble tatt i bruk hadde alle signert og hele grunnlaget for bruk var i orden, sier Mobæk.

– Men den formelle biten med å sende inn søknadsskjema om å få ferdigattesten ble dessverre uteglemt.

– Tar en del av ansvaret

Seniorrådgiver Tor Falck i Øyer kommune forklarer at byggetillatelsen i utgangspunktet var i orden. Den ble bare aldri formelt godkjent.

Selskapet som i utgangspunktet skulle ha ansvaret for det formelle i byggeprosessen, hadde fått innvilget byggetillatelse, men like før bygging skulle iverksettes gikk de konkurs. Da overtok Rolf Mobæk AS som ansvarlig utførende.

–Søknaden ble godkjent av oss, men av en eller annen grunn aldri journalført eller ferdigstilt. Derfor gikk det aldri heller ut en formell godkjenning fra oss, og den ble heller ikke etterspurt. Til syvende og sist ligger ansvaret hos ansvarlig søker med å få godkjenning i orden, sier Falck til VG.

– Vi tar på oss en del av ansvaret og har gått videre.

Nå oppretter kommunen sak på den manglende ferdigattesten.

– Det finnes kontrollerklæringer og samsvarserklæringer fra alle aktører i byggeprosessen på at prosjektet er gjennomført på en god måte, og dette er noe som vil komme Dæhlie til gode, sier Falck.

Neste fredag vil kommunen holde et møte med Dæhlie om hva som skjer videre. Skilegenden risikerer straffegebyr, men ikke av den høyeste typen, sier Falck. Nivået på gebyrer for slike regelbrudd, ligger fra 10.000 kroner opp mot 400.000 i de alvorlige tilfellene.

– Det viktigste er å finne ut hva som har skjedd og hvordan det kunne skje. Dersom det viser seg å være en prosjekteringsfeil eller monteringsfeil på pipa som er årsak til brannen, er det forhold som kan slå tilbake på de som har prosjektert eller oppført hytta.

Les også

 1. Bjørn Dæhlies hytte totalskadet i brann

  Her jobber brannmannskapene med å slukke brannen i hytta til skikongen Bjørn Dæhlie (47).
 2. Bjærn Dæhlie fikk 50.000 i bot etter ulovlig trefelling

  (VG Nett) Skilegende Bjørn Dæhlie (45) får svi på pungen etter at han jevnet en rekke trær med jorden i en vernet hage…
 3. Dæhlie bodde ulovlig i brannrammet hytte

  Bjørn Dæhlie risikerer straffegebyr for å ha bygd og brukt den nedbrente hytta i Hafjell ulovlig.

Flere artikler

 1. Dæhlie bodde ulovlig i brannrammet hytte

 2. Bjørn Dæhlies pipesjakt var kledt med tre innvendig

 3. Bjørn Dæhlies hytte totalskadet i brann

 4. SINTEF: Vi godkjente aldri ildstedet til Dæhlie

 5. Kommuneansatt i Drammen siktet for grov korrupsjon

 6. Trysil tar opp langrennskampen

Fra andre aviser

 1. Bjørn Dæhlie risikerer straffegebyr etter hyttebrann

  Aftenposten
 2. Bjørn Dæhlie manglet ferdigattest på hytte

  Fædrelandsvennen
 3. Dæhlies hytte hadde pipesjakt kledd i tre

  Aftenposten
 4. - Folk må tenke seg om to ganger før de kjøper hytte i Søgne

  Fædrelandsvennen
 5. Rekkehus var ulovlig oppført: Avslørte falsk byggetillatelse

  Fædrelandsvennen
 6. Byggesaksleder godkjente brorens hus

  Fædrelandsvennen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder