FÅR KJEFT: Fredrik Skavlan skapte klagestorm med sitt intervju med den sykmeldte lederen for Sverigedemokratarna, Jimmie Åkesson (til venstre), på fredag. Foto:,

Carl I. Hagen om Skavlans utskjelte intervju: – Journalister tror de kan ta rotta på oss på den måten

Tidligere Frp-leder Carl I. Hagen ble sjokkert over Fredrik Skavlans intervju med Jimmie Åkesson, men er overbevist om at Sverigedemokraterna ler sist.

  • Ingrid Hvidsten
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

– Skavlan virket nesten dum, mener den mangeårige Frp-lederen om fredagens utskjelte intervju.

OPPRØRT: Tidligere Frp-leder Carl I. Hagen mener Fredrik Skavlan oppførte seg som en bølle. Foto:Krister Sørbø,VG

Carl I. Hagen og kona Eli satt og fulgte med på Skavlan fredag kveld, da blant andre Gunhild Stordalen og Jimmie Åkesson, som leder det svenske partiet Sverigedemokratarna, gjestet programmet.

Etter et ellers hyggelig program snudde stemningen da Skavlan ble sittende alene igjen med Åkesson, og stilte en rekke konfronterende spørsmål om blant annet uttalelser fra partifeller. Reaksjonene etter programmet lot ikke vente på seg: Hos NRK og Kringkastingsrådet har det vært klagestorm hele helgen, og intervjuet omtales som «ren mobbing» og trakassering. Klokken 22 søndag kveld har Kringkastingsrådet mottatt 2520 klager.

Hagen er heller ikke nådig i sin kritikk:

– Begynnelsen på intervjuet var greit, men så oppførte Skavlan seg som en ufordragelig bølle. Han skaffet nok Sverigedemokratarna en prosent eller to til med oppslutning. Makan til oppførsel! Det er helt greit at Skavlan er uenig i politikken, men det går an å oppføre seg som en voksen. Han stilte spørsmål og ga ikke tid til å svare, og så insinuerte han at Åkesson var ansvarlig for hva 10.000 medlemmer måtte finne på å si, tordner den tidligere Frp-lederen.

– Tullinger i ethvert parti

Hagen mener Åkesson ble utsatt for noe han selv også har opplevd gjennom sin tid i norsk politikk, men som ledere av de mer etablerte partiene slipper:

– Dette er jo det samme som har skjedd med Frp. I ethvert parti er det tullinger, men det er ingen som konfronterer Erna Solberg, Knut Arild Hareide eller Jens Stoltenberg med medlemmers uttalelser på den måten. Jeg har ofte blitt det, hevder Hagen, som tror Sverigedemokratarna vil vinne på intervjuet:

– Journalister tror de kan ta rotta på oss på den måten, men de har jo bare skaffet oss flere velgere. Folk flest er ikke så dumme som journalister tror.

– Men blant disse medlemmene Skavlan trakk frem sitater fra, var blant andre nestlederen i Sverigedemokratarna?

–Ja, for noe han sa for 13 år siden! Hadde det vært for fem dager eller en måned siden, men noe han sa i 2002! Det går ikke an!

– Vet ikke hva de er vant til

– Må man ikke tåle som partileder å konfronteres med andre tillitsvalgtes ordbruk?

– Jo, selvsagt må man det – men da må man få sjans til å svare! Han fikk jo ikke det. I tillegg kommer at Åkesson har vært sykmeldt, og er på vei tilbake. Det er greit med skarpe spørsmål, men de må være relevante. Og man må få svare, sier Hagen.

– Åkesson er jo på vei tilbake på jobb, og valgte å stille til intervju helt i slutten av sykmeldingen. Må man ikke tåle mer som partileder?

- Ja, hadde han brukket beinet hadde det vært én ting, men når man vet han har vært utslitt mentalt... Og det går an å stille spørsmål om politikken. Skavlan avkledde bare seg selv, og styrket Sverigedemokratarna.

Hagen vil ikke spekulere rundt hvorfor programmet skapte langt sterkere, og helt andre, reaksjoner i Norge enn i Sverige. «Skavlan» sendes både på svensk og norsk TV.

– Jeg aner ikke hva de er vant til i Sverige, det kan hende de er vant til ubehøvlede pøbler.

Vil ikke boikotte Skavlan

Sverigedemokratarna uttalte lørdag til VG at de har hatt et mer positivt inntrykk av norsk presse, men at Skavlan «oppførte seg som en svensk journalist» i fredagens program. Carl I. Hagen sier han har hatt «tilsvarende opplevelser» med norske journalister i sin tid som partileder, men ikke så mange ganger.

– Jeg har hatt masse feider med journalister, når jeg har blitt feilsitert og så slaktet for ting journalistene vet jeg ikke mener. Vi kan være som hund og katt på jobb, men når vi drikker kaffe, er det noe annet. I Sverige vet vi jo at Sverigedemokratarna er frosset ut av det gode selskap. De andre politikerne i Sverige har oppført seg med disrespekt for velgerne. Men det er Sverigedemokratarna som vinner på det, mener Hagen.

Han har selv vært gjest hos Skavlan flere ganger, og hatt gode opplevelser både som gjest og seer, sier han.

BOIKOTTER: Christian Tybring-Gjedde (Frp). Foto:Håkon Mosvold Larsen,NTB scanpix

– Jeg syns Skavlan stort sett har vært romslig og grei, av og til litt på kanten – men på fredag fikk vi sjokk. Det har vært et koseprogram. Hvis man sammenligner den første sekvensen med Stordalen, da han var lyttende og forståelsesfull, med hva som skjedde da han gikk i gang med Jimmie Åkesson... Jeg syns Åkesson var flink, som holdt seg rolig og ble sittende, sier Hagen.

Hans partikollega Christian Tybring-Gjedde rykket fredag ut på Facebook med et illsint innlegg, der han blant annet skrev «Aldri mer «Skavlan»!». Hagen ler av VGs spørsmål om han slutter seg til partifellens boikott:

– Neida. Vi ser på Skavlan av og til, når det er interessante intervjuobjekter.

– Ville du kunnet boikotte journalister?

– Det har jeg gjort. Det var en gang jeg ikke snakket med Eirik Mosveen på et år. Men tiden leger alle sår. Det var også en tid da jeg var aktiv politiker, i stedet for avdanket.

Svarte på kritikken

Fredrik Skavlan sa lørdag at han var forberedt på reaksjoner, men ikke graden av engasjement, etter intervjuet av Sverigedemokraternas partileder.
– Det var ikke vår hensikt å overkjøre eller trakassere Åkesson, men å ta tak i det harde politiske klimaet han selv bruker som forklaring på sin utbrenthet, sa Skavlan til VG.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder