Øygard: Jeg har aldri sett henne naken, aldri hatt seksuell kontakt med henne

FORKLARER SEG: Overgrepstiltalte Rune Øygard startet sin forklaring i Sør-Gudbrandsdal tingrett torsdag. Foto: Geir Olsen

Overgrepstiltalt Ap-ordfører forlot retten i tårer: - Jeg lot meg rive med på Skype

LILLEHAMMER (VG Nett) Overgrepstiltalte Rune Øygard er tydelig på at han er uskyldig, men han erkjenner å ha oppført seg uanstendig i Skype-samtaler med jenta.

 • Bjørnar Tommelstad
 • Tor-Erling Thømt Ruud
 • Jarle Grivi Brenna
 • Kari Tone Flågen
 • Synnøve Åsebø
 • Gordon Andersen

Artikkelen er over syv år gammel

Øygard startet sin forklaring i Sør-Gudbrandsdal tingrett ved 10.45-tiden torsdag. Han snakker med klar og tydelig røst fra vitneboksen. Han går umiddelbart til angrep på vitnemålet til den unge jenta.

- Som alle andre som havner i en slik situasjon er det en rar situasjon. Når jeg sitter og hører på dette er det nesten som å høre en roman, sier Øygard om forklaringen til den unge jenta.

16-åringen titter bort på bistandsadvokat Nina Emilie Braathen Hjortdal, som sitter ved siden av henne. Noen ganger himler hun med øynene, skriver notater på en lapp som hun viser til bistandsadvokaten.

VG DIREKTE: Følg oppdateringer fra rettssaken

- Aldri sett henne naken

Arbeiderparti-ordføreren er tiltalt for gjentatt seksuell omgang med den mindreårige jenta. Overgrepene skal ha startet da jenta var 13 år gammel og fortsatt i over to år - fra 2009 til 2011.

Han nekter straffskyld.

- Jeg har det siste året tenkt på hva det er med mitt handlingsmønster som gjør at jeg kan bli beskyldt for dette, sier Øygard.

Han er tydelig på at han ikke har gjort noe av det han beskyldes for.

- Jeg har aldri sett denne jenta naken. Jeg har aldri hatt seksuell kontakt med henne. Jeg vil ikke dømmes. Jeg vil ikke i fengsel for noe jeg ikke har gjort, sier Øygard.

Rune Øygard forklarte seg nærmest uavbrutt i 50 minutter. Klokken 11.35 klarte han ikke mer og begynte å gråte i vitneboksen.

- Hva som er bakgrunnen for at hun beskylder meg for dette ..., sa Øygard i det stemmen hans begynte å briste.

Forsvarer Mette Yvonne Larsen spurte Øygard om han trengte en pause, noe han bekreftet. Dommeren bestemte at det var tid for en times lunsjpause.

FØLGER MED: Den unge jenta ønsker å følge hele rettssaken i Sør-Gudbrandsdal tingrett. Foto: NTB Scanpix

- Facebook-konsulent

Den tiltalte Arbeiderparti-ordføreren tok for seg en rekke temaer før han trengte pause. Han startet med å forklare hvordan han kom i kontakt med den nå 16 år gamle jenta.

Ifølge Øygard var det en i familien som ba ham om å være en støtteperson for jenta, noe Arbeiderparti-ordføreren sier han så på som en glede.

- Vi har ofte blitt kontaktet og spurt om å være fosterhjem, noe vi har takket nei til. Men det var annerledes når en vi kjente spurte om hjelp, sier Øygard.

Fornærmede har tidligere forklart at Øygard ønsket at hun skulle åpne en Facebook-profil for ham. Ordføreren bekrefter at dette var noe av det første de gjorde sammen.

- Hun hadde registrert at vi ikke var på Facebook. Jeg hadde ikke reflektert så mye over det, selv om jeg visste det var en måte å nå unge mennesker på. Men jenta sa at «da kan jeg være konsulenten din». Jeg var litt skeptisk for jeg var usikker på om hun hadde kompetanse nok, sier Øygard.

Øygard forklarer videre at den unge jenta var flink og opprettet en fin Facebook-profil. Men hun skal også ha lagt til et bilde av seg selv med en tekst.

- Jeg fikk noen reaksjoner på det, og ba henne om å slette det. Noe hun ikke likte, hevder Øygard.

Mye telefonkontakt

Øygard forteller at de raskt fikk god kontakt og et fint forhold.

- Rundt det om jeg har vært en farsfigur eller omsorgsperson, jeg vet ikke, men jeg tror ikke båndet kan være sterkere mellom foreldrene og barn, enn det har vært mellom henne, Reidun og meg. Og da spesielt meg, sier Øygard.

Ordføreren bekrefter at etter hvert som de ble bedre kjent med jenta, økte også kontakten per telefon. Politiets etterforskning har avdekket 5000 kontaktpunkter mellom de to på tre måneder - det vil si både samtaler og tekstmeldinger.

Han forteller at jenta ofte ringte til Øygard og kona for å fortelle at det var krangling og kjefting hjemme hos henne.

Flere av disse telefonsamtalene kom om kvelden.

- Hun kunne ofte ringe og fortelle oss, gjerne meg, om ting som skjedde hjemme hos henne. Det hun ofte sa, var at det var godt å være sammen med oss siden vi ikke kjeftet på hverandre hjemme, sier Øygard.

- Lot meg rive med på Skype

Senere i rettssaken vil påtalemyndigheten legge frem 80 A4-sider med utskrift av meldinger fra chattetjenesten Skype. Forsvarer Larsen har krevd at samtlige meldinger blir lest ordrett opp for retten.

- Her er det ting som kan tolkes på en måte som jeg skulle kunne holde meg for god til, sier Øygard foran dommerne.

Vågå-ordføreren legger mye av skylden på 16-åringen for at meldingene ble slik.

- Jeg lot meg drive med da hun begynte å utfordre meg på et språk som absolutt kan oppfattes som seksuelt, hevder han.

- Jeg skulle sagt: nei, dette er jeg ikke med på. Denne typen kommunikasjon er ikke vanlig mellom en ung jente og en voksen kar.

Retten kjenner foreløpig ikke til innholdet i meldingene.

Mer om

 1. Øygard-saken

Flere artikler

 1. Flytter Rune Øygard for å hindre flere sammenbrudd

 2. Nok et vitne kontaktet av Øygard før vitnemål

 3. Jenta slettet PR-rådgiver fra Facebook

 4. - Upassende kontakt var ikke jentas ansvar

 5. Broren om Øygards sex-meldinger: - Jeg er skuffet

Fra andre aviser

 1. Jentas ekskjæreste vitner i Øygard-saken

  Aftenposten
 2. Om jenta i Vågå-saken: - Sårende og belastende å høre om seg selv og familien

  Aftenposten
 3. - Det er bygdedyret i praksis

  Aftenposten
 4. Øygard dømt til fire års fengsel

  Bergens Tidende
 5. - Jenta opplever at det verste er over

  Aftenposten
 6. Jenten (16): - Ordføreren mente vi var kjærester

  Bergens Tidende

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no