ÅPENHET: Barnepsykolog Willy-Tore Mørch ved Universitetet i Tromsø mener foreldre bør være åpne og ærlige når de snakker med barna om overgrepssaken i Alvdal. Foto: Terje Mortensen

Slik snakker du om overgrep med barnet

(VG Nett) - Det viktigste er å være konkret, åpen og ærlig, sier barnepsykolog Willy-Tore Mørch til VG Nett.

ARTIKKELEN ER OVER NI ÅR GAMMEL

Mørch har 17 års erfaring med arbeid rundt barn og ungdoms psykiske helse. Han mener det er viktig at foreldre ikke tier i hjel omstendighetene rundt overgrepssaken i Alvdal.

BAKGRUNN: Tiltalen som ryster Alvdal

- Må få spørre

Tirsdag starter rettssaken mot fem personer i Sør-Østerdal tingrett. De står tiltalt for grove overgrep mot fire barn, som skal ha skjedd mellom 2003 og 2007. Da var barna i alderen seks til tolv år.

Willy-Tore Mørch sier foreldre må la barna få stille de spørsmål de har.

- Enten så sitter foreldre og barn sammen og ser en nyhetssending, eller så kommer barnet til foreldre og spør om saken. I begge fall er det viktig at foreldrene er åpne og villige til å snakke om temaet med barna, sier Mørch.

- Barna tenker på overgrepene

Barnepsykologen sier at dersom foreldre nekter å snakke med barna om saken, så kan barna få en negativ reaksjon.

- Man bør absolutt snakke med barna om dette. Barn kan bli redde og nervøse, selv om de ikke sier noe. De gjør seg tanker og får fantasier rundt de overgrepene som omtales, sier Willy-Tore Mørch.

Her er barnepsykologens råd:- Vær åpen og innby til samtale- Vær ærlig, og fortell det som det er- Vær konkret om saken, men begrens deg- Vær beroligende overfor barnet

Mørch sier til VG Nett at det er viktig å se an barnets alder når foreldre skal forklare barn omstendighetene rundt overgrep mot barn.

- Barnets alder avgjør mye av hva de er i stand til å forstå. For barn under skolealder bør foreldre snakke med barnet med en gang, og si at «noen ganger kan det være voksne som er slemme med barn», sier Mørch.

«Har tatt på tissen til barna»

Barnepsykologen sier at foreldre også kan ta med en del detaljer i forklaringen, men at det ikke er nødvendig å utbrodere det for mye.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

RYSTET: Den lille bygda Alvdal har blitt rystet av overgrepene som skal ha funnet sted. Tirsdag starter rettsaken mot de fem tiltalte. Foto: Trond Solberg


- Foreldre kan for eksempel si at «det disse foreldrene eller voksne har gjort er at de har tatt på tissen til barna, også har kanskje barna måttet ta på tissen til de voksne». For eldre barn og ungdom, så kan foreldre bruke et språk som inneholder begrep som «seksuelle overgrep» og lignende. Da kan foreldre si på samme måte at voksne har berørt kjønnsorganene til barna. Lenger trenger ikke foreldrene å gå, sier Mørch.

- Hvordan bør foreldre svare om barnet for eksempel spør hva en pedofil er?

- Da må foreldre svare som sant er, at den pedofile er en voksen som tar på barnas tiss og vil at barna skal ta på deres tiss. Dette er ulovlig, og ingen skal oppleve dette, sier Mørch.

Grafikk: Tom Byermoen

- Må ikke skremme barna

Han mener det også er viktig at foreldre beroliger barna, og forklarer at de er trygge og at lignende episoder ikke skal skje dem.

- Forklar at det er noen voksne som ikke har forstått at dette er galt og ulovlig. Er barna litt eldre så kan foreldre også si at det finnes noen få voksne som lar seg tiltrekke av små barn, men at det er forbudt i Norge. Si også at «det er ingen voksne som du kjenner som vil gjøre noe sånt mot deg, og dette skal ikke skje deg». Foreldre må ikke skremme barna, sier Mørch.

Allerede i 1998 kom de første faresignalene hos det ene søskenparet i overgrepssaken i Alvdal. Men barnevernet reagerte ikke, og kommunene henla saken rundt barna allerede i 2001.

LES SAKEN: Overså bekymringsmeldinger

Willy-Tore Mørch sier det er viktig at barna ikke etablerer et inntrykk av at overgrep ikke blir hindret.

- Forklar barnet at noen ganger oppdager ikke andre voksne at det skjer overgrep mot barn. Noen ganger kan også slike ting skje over lang tid, sier Mørch.

- Redd for å skade barna

Ettersom rettssaken mot de fem tiltalte starter denne uken, så er det ventet stor medieoppmerksomhet rundt saken de neste dagene.

- Vi har en medieverden som er åpen, og denne saken vil få solid medieeksponering. Da bør foreldre være i beredskap overfor barna sine, sier Mørch.

Han tror mange foreldre kvier seg for å snakke med barna.

- Erfaringen min er at det er mye usikkerhet knyttet til slike tema for foreldre. Mange foreldre er redd for at barna skal ta skade av påvirkningen de får av å snakke om slike saker. Men jeg tror at barn tar mer skade av fortielse og løgn, sier Mørch, før han legger til:

- Dessuten er det nesten nytteløst å lyve for barn. De gjennomskuer alt, sier barnepsykologen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder