PST-ADVOKAT: Thomas Blom er politiadvokaten i Politiets Sikkerhetstjeneste som har ansvaret for terrorsaken der to norsk-albanere og en norsk-somalier er siktet for støtte til IS. Foto: Berit Roald / Scanpix Foto:Berit Roald,NTB scanpix

Norsk konvertitt fra Halden tvunget til terroravhør av PST

Skal ha kommet i søkelyset for ekstreme ytringer

PST: Vil ikke kommentere om Halden-mann er siktet

Skal ha dratt mot Syria for kort tid siden

Bare uker før den etnisk norske konvertitten fra Halden skal
ha reist mot Syria, ble han avhørt som vitne i PSTs største pågående terroretterforskning.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Ifølge VGs opplysninger nektet Halden-konvertitten å møte i et vanlig avhør. PST måtte derfor tvinge han til å møte i et såkalt rettslig avhør i terrorsaken der to norsk-albanske brødre fra Bærum og en norsksomalier fra Oslo er siktet for sin tilknytning til Islamsk Stat (IS).

Tidligere denne uken sto familien til den norske mannen i midten av 20-årene fram anonymt i Halden Arbeiderblad med en innstendig bønn til ham om å komme hjem til Norge.

Norsk navn, norsk bakgrunn

De fortalte om hans vanlige norske bakgrunn og oppvekst i Halden. Mannen har også et vanlig norsk navn. Han skal imidlertid tidlig i tenårene begynt med rus, som utviklet seg til et tyngre misbruk.

17. mai 2013 skal han ha konvertert til islam, ifølge familien.

ADVOKAT: Harald Otterstad har hatt Halden-konvertitten i 20-årene som klient i flere straffesaker. Foto:Linn Cathrin Olsen,VG

Da han noen måneder senere, september 2013, møtte i Oslo tingrett som tiltalt for ran av en 7-Eleven i 2012, var han ikledd tradisjonelle muslimske klær og hadde anlagt skjegg, ifølge hans daværende forsvarer Harald Otterstad.

Otterstad forteller også at klienten ble spurt ut om sin nye interesse i «åndelige verdier» og i dommen kommer det frem at han hadde kuttet ut rusen.

Den siste gangen familien traff ham, var han kortklipt og kledd i vanlige, norske klær. Han lagde pizza og spilte Playstation med lillebroren sin.

Kort tid senere, for litt over to uker siden, kom imidlertid sjokktelefonen:

– Jeg kommer aldri hjem, mamma, sa han og fortalte at han var i nærheten av Syria.

PST bekrefter vitnestatus

Det var i august, bare noen uker før han skal ha forlatt Norge, at nordmannen fra Halden møtte i det rettslige avhøret i Oslo tingrett som et vitne – ikke som siktet – i terrorsaken.

– Han var inne til et rettslig avhør som vitne, men jeg kan ikke si noe om hva som kom ut av det, sier politiadvokat Thomas Blom i Politiets sikkerhetstjeneste (PST) til VG.

VG har bedt PST avkrefte eller bekrefte om Halden-konvertitten er siktet etter norske terrorlover etter at han skal ha dratt mot Syria.

– Vi kan ikke si noe om eventuelle siktelser, sier seniorrådgiver Martin Bernsen i PST til VG.

Familien til nordmannen i 20-årene fra Halden ville ikke kommentere denne saken overfor VG.

– Familien har ingen kommentarer utover at de har det vanskelig og de håper på forståelse for at de ønsker at alt fokus skal være på å få han hjem, skriver Yousef Bartho Assidiq i tenketanken Minotenk i en SMS til VG.

Norsk-albanere og norsksomalier siktet

Terrorsaken Halden-mannen måtte vitne i ble kjent for offentligheten i mai i år. Da siktet PST tre menn etter norske terrorlover.

De tre er et norsk-albansk brødrepar på 24 og 27 år, samt en norsksomalier på 29 år.

Ifølge VGs opplysninger skal Halden-mannen i 20-årene ha dukket opp i etterforskningen gjennom sin kontakt den terrorsiktede 27-åringen, og Halden-konvertitten skal da ha kommet med ekstreme ytringer.

Familien til Halden-mannen fortalte til Halden Arbeiderblad at han var i omgangskretsen til sentrale personer i den islamistiske norske gruppen Profetens Ummah.

Oppholdt seg i IS-hovedstaden

Ifølge PST har 27- og 29-åringen deltatt som fremmedkrigere for Islamsk Stat (IS), blant annet i Raqqa i Syria, som regnes som hovedstaden til terrororganisasjonen. Da de kom hjem fra Syria til Norge i desember 2013, reiste de hjem til sine familier – uvitende om at PST fulgte med på dem.

Seks måneder senere, i mai, ble de to siktet for å ha deltatt i en terrororganisasjon, mens lillebroren (24) til norsk-albaneren (27) ble siktet for forsøk på dette.

– De ble pågrepet før vi mener at de var i ferd med å reise ned til Syria igjen, sa politiadvokat Thomas Blom i PST til VG i september.

Selv om Halden-mannen nå skal ha dratt mot Syria, kan vitneavhøret av han brukes i rettssaken om norsk-albanerne og norsksomalieren skulle bli tiltalt.

Rettslige avhør kan nemlig legges frem som bevis i en senere rettssak uavhengig om personen møter eller ikke.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder