INGEN SVAR: Den svarte boksen med påskriften «Voice recorder» ble funnet lørdag formiddag, men har ikke løst mysteriet rundt ulykken. Foto: LESERBILDE/AFTONBLADET

Avslutter søket etter Hercules-flyets svarte boks

Søket etter den andre av Hercules-flyets to svarte bokser avsluttes uten resultat.

ARTIKKELEN ER OVER SYV ÅR GAMMEL

Siden tirsdag denne uken har 15 soldater fra Telemark bataljon gjennomført søk etter ferdskriveren, den ene av flyets to svarte bokser, sammen med helikopter fra 339-skvadronen.

Soldatene ble i utgangspunktet sendt for å rydde opp i vrakrestene i det området de var blitt tildelt av de svenske havarimyndighetene, men søkte også etter ferdskriveren.

- De erfarne soldatene har gjort en formidabel jobb i et særs vanskelig terreng, sier generalmajor Morten Haga Lunde ved Forsvarets operative hovedkvarter.

Mysterium

Årsaken til ulykken ved Kebnekaise i mars har vært et mysterium. Derfor har det i nesten et halvt år vært et håp om å finne de svarte boksene for å få mer informasjon om hva som skjedde i minuttene og sekundene før flyet styrtet.

Ferdskriveren vil normalt kunne gi svar på blant annet hvilken høyde, hastighet og posisjon flyet hadde forut for havariet.

BILDESPESIAL: Disse kan løse Hercules-mysteriet

En beslutning om et eventuelt utvidet- og ytterligere søk vil bli tatt av svenske myndigheter, opplyser Forsvaret.

Fant én av boksene

Sist helg fant soldater den ene svarte boksen fra Hercules-flyet - taleregistratoren. Havarikommisjonen håper den vil gi noen svar.

- Det er svært oppløftende for oss som driver med etterforskningen av ulykken. Den vil forhåpentligvis i større grad bekrefte det vi allerede har av informasjon, og sånn sett gjøre at vi kan fastslå hva som skjedde før ulykken inntraff med større grad av sikkerhet, sa leder Per-Egil Rygg til VG Nett.

Taleregistratoren ble funnet på et område kun 100 meter fra ulykkesstedet.

Fem norske offiserer omkom i ulykken.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder