Frykter at svensk streifulv har drept flere lam

ULVEDREPT: Statens Naturoppsyn fant sauen i Nordmarka torsdag denne uken. Foto: Jon Petter Bergsrud/Statens Naturoppsyn/NTB scanpix,

- Jaktet ulv i Nordmarka i natt

Ulvejegere jakter i Nordmarka etter at fem lam er tatt av ulv de siste dagene. Tre ble funnet døde. To andre lam var så skadde at de måtte avlives.

  • Anne Stine Sæther

Artikkelen er over fire år gammel

– Vi tror dette er en streifulv som har brutt ut fra flokken sin i Sverige. De er ofte rundt ett år gamle og beveger seg langt og fort på jakt etter et sted å slå seg ned og finne en makker, sier Ole Knut Steinseth i Statens Naturoppsyn (SNO).

LES OGSÅ:Her møter Lars ulven i Ringebu

Tre drept denne uken

Det er andre gang på to uker at lam er tatt av ulv i områdene nord i Nordmarka. Den første fellingstillatelsen ble gitt 3.juni. Torsdag ble tre nye, drepte lam undersøkt av Statens Naturoppsyn. En ny fellingstillatelse ble da gitt av fylkesmannen i Oppland i samarbeid med fylkesmannen i Buskerud.

– Når man finner døde lam og mistenker at de er tatt av ulv, blir de undersøkt av Statens Naturoppsyn. Når det blir slått fast at det er ulv som har drept dem, søkes det om fellingstillatelse. Den er det fylkesmannen som gir, sier Per Olimb som er styreleder i Jevnaker Allmening.

Han synes ikke det er noe stas med ulv i Nordmarka. Det beiter rundt 5000 sau i den nordlige delen av skogen som ligger rett nord for Oslo. Også kuer og kalver beiter i disse områdene og kan være utsatt for ulveangrep.

Jaktet ulv i natt

Statens Naturoppsyn har ingen rolle i forhold til fellingstillatelsen. Men Ole Knut Steinseth vet at det ble jaktet ulv i natt.

Elven Glomma er grensen i ulveriket. Øst for Glomma, inn mot svenskegrensen, regner Statens Naturoppsyn med at det er 30-40 dyr. Omtrent like mange ulv lever på begge sider av svenskegrensen.

BAKGRUNN:Ulven vandrer mellom Norge og Sverige

– Det skal ikke være ynglende ulv vest for Glomma. Begynner det å etablere seg ulv her, så skal de tas ut. Det er politisk vedtatt. Det er hele tiden en diskusjon om man skal tolerere streifulv. Alt tyder på at de er svenske ulver, fra revirer på svensk side av grensen. De vandrer en og en og kan komme seg langt avgårde. Det er stor dødelighet blant disse dyrene, noen blir felt, andre blir påkjørt. Det finnes ikke etablerte ulvepar vest for Glomma, sier Steinseth.

- Ikke vær redd

Han mener funn på kadavrene tyder på at ulven beveger seg vestover. Det første funnet var på Hadeland. De siste døde lammene ble funnet på Ringerike som er lenger vest.

– Hva skal folk gjøre hvis de møter ulven i skogen?

– Da må de nyte øyeblikket, for noe slikt vil de neppe oppleve flere ganger. Ulv er et spesielt dyr og et spesielt syn. Det er ingen grunn til å være redd for å møte den.

Mer om

  1. Ulv

Flere artikler

  1. Fylkesmann tillater felling av ulv i Naustdal

  2. Rovviltnemndene åpner for lisensjakt på flere ulver

  3. Ulv har drept opptil 50 dyr i Finnmark – jaktes med helikopter

  4. 29 av familiens 36 sauer er døde: – Det er helt forferdelig

  5. Frykter ulven - 22.000 sauer får ikke slippe ut på beitet

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder