STANSET AV POLITIET: Fire av de fem besetningsmedlemmene på Air Baltic-flyet som skulle fra Gardermoen til Kreta lørdag morgen ble stanset etter en promillekontroll. De fire er siktet for brudd på luftfartsloven, og risikerer fengsel for forsøk på promilleflyging. Foto:privat,

Siktelsen er utvidet: Politiet mener Air Baltic-besetningen drakk alkohol mindre enn åtte timer før avgang

Kapteinen er i tillegg siktet for å ha kjent til at de øvrige besetningsmedlemmene var beruset, uten å gjøre noe med det.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Politiadvokat Camilla Ek Sørensen i Romerike politidistrikt opplyser til VG fredag at siktelsen mot den promilletatte besetningen er utvidet, da de mener at det foreligger bevis for at de drakk alkohol nærmere enn åtte timer før avgang.

– Siktelsen er utvidet mot samtlige av besetningsmedlemmene. Den gjelder nå også brudd på avholdsplikten, sier politiadvokat til Camilla Ek Sørensen til VG.

Kan få to års fengsel

Ifølge luftfartslovens paragraf 6–12 skal personer som gjør tjeneste om bord i et fly avstå fra alkohol de siste åtte timene før de begynner på jobb.

Da kapteinen, styrmannen og de to flyvertinnene ble fremstilt for varetektsfengsling mandag, omfattet siktelsen kun ett punkt: å ha vært påvirket av alkohol i tjeneste, i form av en konsentrasjon i blodet på over 0,2 promille.

Kapteinen og styrmannen ble fengslet i to uker, og begge anket på stedet. Flyvertinnene godtok varetektsfengsling i én uke.

Politiet mener nå at de har funnet bevis for at de brøt dette forbudet, noe som er skjerpende for den endelige straffen.

Strafferammen er på bøter eller fengsel i inntil to år.

Utvidet siktelse for kapteinen

For kapteinen kommer det i tillegg en annen utvidelse av siktelsen. Som den ansvarlige for flygingen, siktes han for å ha brukt et luftfartøy som ikke har vært «behørig bemannet», ved å kjenne til at de tre andre besetningsmedlemmer var beruset.

– Han er siktet for forsøk på overtredelse av denne bestemmelsen, sier Ek Sørensen.

Les også: Dette hadde de i promille

Strafferammen for brudd på denne bestemmelsen er også på bøter eller fengsel i inntil to år, og kommer i tillegg til hans utvidete siktelse som går på å ha drukket alkohol mindre enn åtte timer før avgang.

Vil ikke si noe om den hotellansatte

Lørdag morgen skulle Air Baltic-flyet ha fløyet charterturister til Kreta, men ble stanset av politiet etter tips om at besetningen kunne ha promille.

Tirsdag innledet politiet avhørene av den hotellansatte som tipset politiet om promillemistanke.

Les også: P3-Ronny testet promillenivået - drakk seg full på jobb

Ek Sørensen ønsker ikke å gå inn på hva den hotellansatte har forklart. Trolig vil mange av svarene som politiet ønsker ligge i hans forklaring.

Har forklart seg sprikende

Politiet har tidligere opplyst at besetningsmedlemmene har forklart seg sprikende om når de sluttet å drikke alkohol.

Advokat Jørund Lægland, som forsvarer styrmannen og kapteinen, sa onsdag at hans klienter ønsket å erkjenne straffskyld etter daværende siktelse i den varslede tilståelsessaken.

– Det er ingen av dem som har forklart at de drakk i løpet av de siste åtte timene. Hva vi gjør dersom siktelsen utvides har vi ikke diskutert ennå. Kjernen i det jeg har snakket med mine klienter om er det de nå er siktet for, sa han da til VG.

Forsvarer om kapteinen: – Min klient er ikke en kriminell

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder